Notificatieplicht: geen zorgen met passende waarborgen (2/4)

Persbericht: Bits of Freedom gaat gegevens achterban verkopen

Nog drie dagen om netneutraliteit te redden

Deze blogpost was onderdeel van een 1 april grap.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom start aanstaande maandag met een proef om gegevens van hun supporters te verkopen aan geïnteresseerde bedrijven. De stichting verwacht dat dit een welkome aanvulling op hun inkomsten zal zijn. Update: Inmiddels heeft directeur Hans de Zwart in een brief aan de BoF-supporters zijn excuses aangeboden voor deze plannen.

“In onze achterban zitten veel mensen met uitstekende technische en juridische expertise,” zegt directeur Hans de Zwart, “We denken dat bijvoorbeeld recruitmentbureaus graag met deze mensen in contact willen komen.”

Ook de AIVD en Team High Tech Crime hebben zich al gemeld. “Zij hebben vooral interesse in onze supporters die veel bezig zijn met cyber security en het inbreken op systemen.” aldus De Zwart, “Waarschijnlijk om ze een mooie baan aan te bieden.”

De stichting vindt het niet meer dan logisch dat ze persoonsgegevens aan derde partijen gaat verkopen. “Iedereen doet het tegenwoordig,” zegt De Zwart. “We bezitten de gegevens van duizenden personen. Big Data, weet je, het is zonde om daar niets mee te doen.”

Privacybezwaren wuift de organisatie weg. “Het is allemaal pseudoniem, dus volkomen legaal,” aldus privacy-expert Janneke Sloetjes. “We zullen nooit iemands naam weggeven, alleen generieke gegevens als postcode, geboortedatum, bloedgroep, geslacht en huisnummer.”

“We weten zeker dat onze achterban hier alle begrip voor zal hebben.” besluit De Zwart. “Heel veel mensen maken gebruik van onze website, tools en de wetten waar wij voor lobbyen, zonder donateur te zijn. Maar zij snappen als geen ander dat ze dan wel betalen met hun data.”

Op de pagina www.bof.nl/wijverkopenjedata is vanaf vandaag te lezen wat Bits of Freedom precies van plan is en wat de achterban daar van gaat merken.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.