Bits of Freedom en het gebruik van persoonsgegevens

Deze blogpost was onderdeel van een 1 april grap.

Beste BoF-supporter,

Elke dag werken alle medewerkers van Bits of Freedom hard om jou, onze supporter, van dienst te kunnen zijn en de dienstverlening aan jou verder te verbeteren. Vandaag publiceerden diverse media een persbericht van Bits of Freedom over het verkopen van jullie data. In dit bericht zijn wij niet duidelijk genoeg geweest over dit zo gevoelige onderwerp. Hierdoor hebben wij veel bezorgde reacties vanuit onze achterban ontvangen. Deze reacties maken duidelijk dat er veel vragen en zorgen zijn over de bescherming van jullie gegevens. En dat spijt mij zeer. Ik bied u dan ook allereerst mijn excuses aan voor de ontstane onduidelijkheid en de onrust waartoe dit heeft geleid.

Ik kan het niet duidelijker stellen: je individuele gegevens worden door BoF niet met derden gedeeld of verkocht. De proef die in ons persbericht werd genoemd, was bedoeld om onze achterban te helpen met het beschermen van hun privacy en voor hen betere wetgeving te realiseren. Het doel is nadrukkelijk niet om informatie over personen met externe bedrijven te delen en daarmee commercieel te gebruiken.

Uiteraard luisteren wij goed naar alle signalen. Wij zullen dan ook verder met onze achterban in gesprek gaan over hoe BoF het beste van dienst kan zijn bij het beschermen van jullie privacy. Wij zullen in gesprek met supporters, toezichthouders, andere privacy-organisaties en consumentenorganisaties bepalen of en hoe we verder gaan. Of wij een proef gaan uitvoeren met een selecte groep supporters die hiervoor belangstelling heeft, wanneer en onder welke condities, zullen we pas bepalen na deze gesprekken. De belangen en behoeften van onze achterban staan daarbij centraal. Indien men voldoende voordeel ziet van een dergelijke aanvullende dienstverlening, zullen we mogelijk tot een test overgaan. Aangezien we de tijd willen nemen om zorgvuldig met alle partijen, en vooral onze achterban in gesprek te gaan, zal er voorlopig geen proef plaatsvinden.

Onze dienstverlening draait om vertrouwen en het dienen van jouw belang. Wij blijven vernieuwen en werken aan de verbetering van onze service en dienstverlening. Daarop kun je als supporter vertrouwen.

Met vriendelijke groet,

Hans de Zwart, directeur Bits of Freedom

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.