Niet álles schaadt de staatsveiligheid

De week in 372 woorden

Waarom Brazilië wél boos is

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: woedende rants op Reddit, filmpjes van katten, de vakantiefoto’s van je ex… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 365 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

… een presentatie gegeven bij TA3M. We keken terug op het 30c3-hackerscongres met onder andere interpretaties van de speeches van Chris Soghoian en Jacob Appelbaum.
… deelgenomen aan een door D66 georganiseerd debat over het Amerikaans – Europese handelsverdrag TTIP, waar momenteel over onderhandeld wordt.
… het juridische congres CPDP bijgewoond en een panel voorgezeten over open source surveillance met Facebook en het hoofd van de ACPO (Association of Chief Police Officers).

Het nieuws van de week:

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om gegevens over je belgedrag te manipuleren. Dat ondermijnt de effectiviteit, het nut en de noodzaak om deze gegevens op te slaan. De Tweede Kamer heeft daar terecht zorgen over, mede omdat het vrijwel onmogelijk is om zelf na te gaan of de informatie die over jou wordt opgeslagen juist is. Wanneer je daarbij optelt dat het beloofde rapport over de effectiviteit van deze bewaarplicht nu al anderhalf jaar op zich laat wachten en dat minister Opstelten de notificatieplicht voor het opvragen van deze gegevens wil afschaffen, dan is dat bij elkaar meer dan genoeg om erg kritisch te zijn op de bewaarplicht en de gebrekkige waarborgen.

Toetje: 3 must-reads voor het weekend:

  • Winkels in de BAS Group, waaronder Dixons volgen hun klanten (en toevallige passanten op straat) door middel van wifi en bluetooth. Jaap-Henk Hoepman heeft een analyse gemaakt van de werking en impact van het op deze manier volgen van mensen.
  • De Europese Commissaris voor Handel De Gucht heeft aangekondigd het controversiele investeringshoofdstuk te pauzeren en iedereen de kans te geven om hun visie te geven op de beschermingsmechanismen voor investeerders. Lees hier wat die precies zijn.
  • Snowden is natuurlijk niet de eerste die informatie over activiteiten van geheime diensten naar buiten heeft gebracht. Lees hier over een groep normale burgers die in de jaren ’70 misstanden over de FBI hebben geopenbaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.