• Menu

0 recente resultaten

De week in 411 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: woedende rants op Reddit, filmpjes van katten, de vakantiefoto’s van je ex… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 411 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

  • …een analyse gemaakt van het concept-rapport van de LIBE-commissie, die namens het Europees Parlement onderzoek doet naar massale surveillance. Eerste conclusies: er worden strenge maatregelen voorgesteld om de privacy van Europese burgers beter te beschermen, de Nederlandse ministers Plasterk en Opstelten hebben geweigerd deel te nemen aan het onderzoek en de Nederlandse plannen voor een massale internettap worden sterk afgekeurd.
  • …onze nieuwe stagiair Maurits geholpen met het opzetten van zijn blog en onderzoek naar de wereld achter zijn inbox. Deze student journalistiek gaat zich de komende weken storten op alles dat met e-mail te maken heeft. Je kunt hem volgen (en helpen) op: mauritsmailt.nl.
  • …het ISOC New Year Event bijgewoond, bijgepraat met een hoop oude bekenden uit de internetwereld en de avond afgesloten met onze traditionele Internet Freedom Quiz. Wil jij ook je kennis over internetvrijheid in 2013 toetsen? De vragen staan hier.

 

Het nieuws van de week:

AG: downloaden uit illegale bron is inbreuk
De advocaat-generaal (AG) van het Europese Hof van Justitie heeft deze week het Hof van Justitie geadviseerd om niet langer toe te staan dat de thuiskopieheffing kunstmatig verhoogd wordt om schade door kopieën uit illegale bron te compenseren. Dit heeft tot gevolg dat de thuiskopieheffing verlaagd moet worden. Goed nieuws voor de makers van externe harde schijven, maar tegelijkertijd slecht nieuws voor de Nederlander. Deze compensatie betekende namelijk dat het downloaden van een kopie door Nederlanders werd toegestaan, ongeacht waar die kopie vandaan komt. Als het advies wordt opgevolgd, wordt het een stuk moeilijker om op eenvoudige wijze een thuiskopie te verkrijgen. Maar belangrijker nog: het betekent dat het ”downloadverbod” weer een actieve rol zal gaan spelen in Nederland. Een goede week voor Brein en de entertainmentindustrie, een slechte week voor de internetvrijheid.

Toetje: 3 must-reads voor het weekend

  • Ashkan Soltani, oud fellow bij Bits of Freedom en security-onderzoeker heeft een interessant onderzoek gedaan naar de kosten van surveillance.
  • Een licht cynische, humoristische, maar in ieder geval originele kijk op het NSA-schandaal en klokkenluiders van Bruce Sterling.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag