U hoort zsm van ons. Deel 2.

Positieve Europese privacyregels slaan ook stevige gaten in bescherming

Als hij het nog niet wist, dan nu zeker

De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement heeft vanavond gestemd voor belangrijke verbeteringen van Europese privacyregels. Helaas heeft ze ook enkele stevige gaten in de bescherming van burgers voorgesteld die deze regels sterk ondermijnen.

We zijn zwaar teleurgesteld dat de parlementsleden op deze manier het goede werk dat ze tot nu toe hebben gedaan weer ongedaan maken. De uitkomst van de stemming is één stap vooruit, maar twee serieuze stappen terug.

Zo zijn onder andere de voorwaarden voor het verzamelen van gegevens zonder toestemming van de gebruiker uitgebreid. Bedrijven kunnen onder de nieuwe regels privégegevens gebruiken als ze die data pseudonymiseren – terwijl de gegevens nog steeds naar een specifiek persoon herleidbaar kunnen zijn.

Verder is in de tekst opgenomen dat het meeste volgen en profileren van gebruikers geen significante inbreuk op hun rechten is. Dat is onbegrijpelijk in een tijd waarin data wordt gelekt, doorverkocht en opgevraagd door buitenlandse afluisterdiensten.

Hiermee doet de commissie de meer positieve onderdelen van het voorstel teniet. Zo zijn er strengere regels voor notificatie bij datalekken, hogere sancties en maatregelen voor privacy by design opgenomen.

 1. Toch nog gaten in Europese privacywetgeving « Welke toekomst…

  […] Nederlandse digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom stelt zelfs dat de nieuwe Europese privacyregels ook stevige gaten in de privacybescherming slaan. […]

 2. EU-privacywet biedt geen bescherming voor ‘pseudonieme data’ en wat is het probleem met deze data? « Welke toekomst…

  […] door het afschaffen van het toestemminsgsvereiste voor zogenaamde ‘pseudonieme data’, constateert Ot van Daalen, directeur van privacy actiegroep Bits of […]

 3. Hoe we #onsinternet terugveroveren: door tracking te stoppen « Bits of Freedom

  […] Het afgelopen jaar hebben we in Europa hard gewerkt aan regels om te zorgen dat bedrijven niet zomaar onze privé-gegevens mogen verzamelen. Maar de lobby van grote bedrijven bleek ongekend machtig. Het komende jaar wordt dan ook heel spannend: krijgt de verzameldrift van bedrijven vrij spel? […]

 4. Wat Angry Birds en spionnen met elkaar gemeen hebben « Bits of Freedom

  […] je zorgt dat de geheime diensten ons niet meer overal kunnen volgen. Op dit moment worden in Europa nieuwe privacyregels opgesteld. We hopen dat de parlementsleden het nieuwsbericht van The Guardian hebben […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.