Positieve Europese privacyregels slaan ook stevige gaten in bescherming

De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement heeft vanavond gestemd voor belangrijke verbeteringen van Europese privacyregels. Helaas heeft ze ook enkele stevige gaten in de bescherming van burgers voorgesteld die deze regels sterk ondermijnen.

We zijn zwaar teleurgesteld dat de parlementsleden op deze manier het goede werk dat ze tot nu toe hebben gedaan weer ongedaan maken. De uitkomst van de stemming is één stap vooruit, maar twee serieuze stappen terug.

Zo zijn onder andere de voorwaarden voor het verzamelen van gegevens zonder toestemming van de gebruiker uitgebreid. Bedrijven kunnen onder de nieuwe regels privégegevens gebruiken als ze die data pseudonymiseren – terwijl de gegevens nog steeds naar een specifiek persoon herleidbaar kunnen zijn.

Verder is in de tekst opgenomen dat het meeste volgen en profileren van gebruikers geen significante inbreuk op hun rechten is. Dat is onbegrijpelijk in een tijd waarin data wordt gelekt, doorverkocht en opgevraagd door buitenlandse afluisterdiensten.

Hiermee doet de commissie de meer positieve onderdelen van het voorstel teniet. Zo zijn er strengere regels voor notificatie bij datalekken, hogere sancties en maatregelen voor privacy by design opgenomen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.