This is your wake-up call

Burgerrechtenorganisaties roepen Europees Parlement op privacy te beschermen

Is verantwoording afleggen strafbaar?

Op maandag 21 oktober zal het Europees Parlement een belangrijke beslissing over de toekomst van privacy en gegevensbescherming in Europa nemen. De recente onthullingen over overheidssurveillance waarbij een deel van de grootste internetbedrijven betrokken blijken te zijn, onderstrepen de noodzaak van herziening van de Europese privacyregels.

Aanstaande maandag zal de belangrijkste commissie binnen het Europees Parlement stemmen over de Privacyverordening: Europese regelgeving die vergaande gevolgen heeft voor burgers, ondernemingen en overheden. Er woedt al maanden een ongekende lobbystorm in Brussel, afkomstig van grote bedrijven die privacybescherming uithollen. (Lees hier meer.)

Het verder verzwakken van de privacybescherming ondermijnt de vrijheid van iedere Europese burger. De afgelopen maanden hebben aangetoond hoe belangrijk het is dat niet meer gegevens mogen worden verzameld dan noodzakelijk is, dat duidelijke grenzen worden gesteld aan het gebruik van die gegevens en dat privacy by design moet worden toegepast.

Het Europees Parlement heeft nu de verantwoordelijkheid dat Europa sterke privacyregels krijgt. Wij zullen de stemming nauwgezet volgen.

Het oorspronkelijke persbericht van EDRi waarvan dit de basis is, staat hier. Daar is ook een lijst te vinden met de ondertekenaars, waaronder:

Access
Article 19
Chaos Computer Club
Bits of Freedom
Digitalcourage e.V.
Digitale Gesellschaft
European Digital Rights
Foundation for Information Policy Research (FIPR)
Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter (DFRI)
Initiative für Netzfreiheit
La Quadrature du Net
Open Rights Group
Panoptykon Foundation
Privacy International
VIBE – Verein für Internet-Benutzer Österreichs
Vrijschrift

  1. A. Nonymous

    Het Europees parlement is HET instituut dat privacy schendt.
    Het is erg dat de verkrachtten in een positie komen bij een serieverkrachter te moeten aankloppen om hen te beschermen, want dat is hoe het ligt. Het biedt een oplossinkje maar het lost op termijn niets op. Dataretentie, vingerafdrukken op paspoort: allemaal EU beleid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.