Hack 6: Haastige spoedwetgeving is zelden goede wetgeving

Drie weken na PRISM: alle onthullingen op een rijtje

Zorgen over ongericht aftappen in Nederland alleen maar sterker

Drie weken geleden luidde Edward Snowden de klok over de grootschalige afluisterpraktijken van de NSA. En tussen de blog van zijn vriendin, de echte reden waarom hij opeens naar Hong Kong vertrok en andere onzin leek het ons handig om de onthullingen op een rijtje te zetten.

 • Op 7 juni publiceerde The Guardian het nieuws dat ze geclassificeerde documenten had ontvangen die het PRISM-programma beschreven. PRISM is een grootschalig, geheim programma waarmee de NSA toegang heeft tot gegevens bij de negen meest gebruikte websites van de wereld (Google, Yahoo!, Facebook, Skype, Apple, Youtube, Microsoft, Paltalk en AOL messenger).
  Uit de documenten blijkt dat niet alleen email, VoIP en foto’s kunnen worden opgevraagd, maar ook “special requests” —dus nog veel meer. En dat betekent dat de NSA via PRISM praktisch toegang heeft tot gegevens van een groot deel van de internetters. Hoe dit technisch gezien gebeurt is overigens niet geheel duidelijk.
 • Op 11 juni publiceerde The Guardian vervolgens over Boundless Informant, een programma met een goedgekozen naam waarmee de NSA bijhoudt in welke landen er hoeveel communicatiedata wordt opgevangen en opgeslagen.
 • Diezelfde dag lekte een oudgediende van de AIVD aan de Telegraaf dat de Nederlandse geheime dienst gebruik maakt van informatie uit PRISM.
 • Op 20 juni werd vervolgens bekend dat Skype een intern programma heeft, genaamd Chess, om geheime diensten Skype-gesprekken te laten afluisteren.
 • Eén dag later werd vervolgens bekend hoe de Britse geheime dienst GCHQ op grote schaal internationale glasvezelverbindingen aftapt en de inhoud hiervan drie dagen kan opslaan. Deze glasvezelverbindingen worden voor zowel telefonie als internet gebruikt, en de data wordt gedeeld met de NSA. Dit betekent dat ook verkeer van uit Nederland dat via Engeland loopt wordt afgeluisterd en opgeslagen. Dit programma staat bekend onder de codenaam “Tempora”.
 • En Snowden? Snowden probeert politiek asiel te krijgen, want de Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

 

De vraag is nu: wat is de volgende duistere onthulling van Snowden. Wat denk jij?

 1. Edwin

  Ik denk dat niemand vervolgd dient te worden wegens het aangeven van illegale, immorele, ondemocratisch verkregen privacyschendingen van overheidspraktijken.

 2. Axel A.

  Vergeet niet de twee belangrijke documenten over de Foreign Intelligence Surveillance Court, oftewel de procedures die gehanteerd worden bij het vergaren van data over non-VS datasubjecten buiten de VS (de rest van de wereld) en het ‘minimaliseren’ (aardig eufemisme) van toevallige bijvangst van VS personen tijdens dit soort bulk surveillance:

  • Document one: procedures used by NSA to target non-US persons
  • Document two: procedures used by NSA to minimise data collected from US persons

  Bron: http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/20/fisa-court-nsa-without-warrant

  Het document over non-VS datasubjecten geeft handen en voeten aan de onbeperkte mogelijkheden van de FISA wetgeving voor de NSA. Echt een aanrader om eens te lezen. Section 5 van het document over VS data subjecten is ook fascinerend. Het laat zien welke data wél onbeperkt bewaard mag worden, en geeft dus inzicht in de prioriteiten van de NSA voor zowel VS als non-VS personen. Bijvoorbeeld: data waaruit zero-day exploits kunnen blijken (hangst samen met defensieve én offensieve cybersecurity taakstelling van de NSA) en versleutelde data (SSL, TOR, PGP mails, enz.). Die laatste categorie zou nog wel eens in het nieuws kunnen komen, als we meer leren over Tempora-achtige zeekabel interceptie.

  Ps. en de Verizon metadata – de bewaarplicht U.S. style – vallen buiten de scope van deze post? 🙂

 3. @n0nym0us

  De volgende onthulling van Snowden zal zijn dat de NSA iedere webcam op elke IOS device dat online is remote kan activeren en uitlezen.

  • @n0nym0us

   Oh en dat de de NSA zoekmogelijkheden heeft in alle door de gebruikers geschreven teksten in Online Role Playing games zoals World of Warcraft e.d. zolang het maar een amerikaans bedrijf is die het betreffende spel ontwikkeld heeft.

 4. Linda

  Vers van de pers: Nederland levert data burgers zelf aan bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten. http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/29/european-private-data-america

 5. Linda

  Correctie: twijfels over de bron van het verhaal over een deal tussen de VS en diverse Europese landen. The Guardian heeft het artikel ingetrokken.
  http://www.nu.nl/binnenland/3513909/deal-nederland-met-vs-privegegevens.html

 6. Zure Bom

  Het volgende? Ik heb niks gelezen wat er niet allang bekend was of logischerwijze uit het voyeuristische Bushbeleid voortkwam.
  http://www.huffingtonpost.com/2013/07/01/george-bush-prism_n_3528249.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.