• Menu

0 recente resultaten

Hack 5: Het hackvoorstel tast onze beveiliging aan

Het hackvoorstel moet criminaliteit bestrijden en daardoor burgers beschermen. Maar in feite maakt de overheid ons juist onveiliger door computers te hacken.

In onze eerste hack hebben we het gehad over de ”ongewenste beveiliging” waar zowel de jij als de politie last van hebben. In deze hack gaan we in op wat het voor de beveiliging van je computer betekent als de politie zal mogen hacken.

De overheid kan niet zomaar hacken. Om dat te kunnen doen is software nodig en er moeten gaten in de beveiliging zitten.

Beveiling
Wanneer de politie een computer wil hacken, dan moeten ze gebruik maken van de zwakke plekken in de beveiliging van je systeem. Deze zwakke plekken bevinden zich niet alleen in jouw computer, maar zijn over het algemeen zwakke plekken in de software die je gebruikt. Dit betekent dat deze zwakke plekken bij alle gebruikers van die software zitten.

De overheid heeft er dus belang bij dat er zwakke plekken in de software zitten – en in stand gehouden worden – die door hen gebruikt kunnen worden. Het probleem hierbij is dat die zwakke plekken niet alleen door de politie, maar ook door kwaadwillenden gebruikt kunnen worden. Het is, zoals cybercrime-experts zeggen, nogal naïef om te denken dat de politie de enige is
die die zwakke plekken gebruikt.

ivo-2
Psst, vergeet je niet stickers te kopen?

Software
De software die wordt ingezet is een trojan horse, ofwel de politietrojan. Het is de bedoeling van de minister dat deze politietrojan niet gedetecteerd wordt. Wat dan te denken van de rol van de antivirusaanbieders? Krijgen zij te horen dat ze niet in mogen grijpen? Hoe kunnen zij weten dat wat zij voorbij zien komen van de politie is, aangezien het niet naar de politie terug te herleiden mag zijn? Dit bemoeilijkt het werk van de antivirusaanbieders.

Dit middel maakt ons dus niet veiliger, maar juist onveiliger. En dat is gek, omdat de overheid ons hoort te beschermen en niet, zoals nu, blootstelt aan extra risico’s.

Wij vinden dit gek, wat jij Ivo?

opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag