• Menu

0 recente resultaten

The Big Five – BoF op safari in Brussel

Hoewel ik nog nooit op safari ben geweest, heb ik begrepen dat het de bedoeling is dat je the Big Five gaat spotten. Vijf diersoorten om naar te turen door een verrekijker is een voorwaarde om terug te kunnen kijken op een geslaagd avontuur. Dat kan natuurlijk spannender, en wel in Brussel. 

EDRi, onze digitale rechten koepelorganisatie, organiseert maandag 13 mei een driedaagse privacysafari. Op maandag wordt er een bootcamp privacy verzorgd, om vervolgens op 14 en 15 mei het Europees Parlement te bestormen en parlementariërs te spreken over de nieuwe Europese privacyregels. Bits of Freedom is hier natuurlijk bij en zal ook een deel van het programma verzorgen.

We richten ons daarbij op the Big Five: vijf onderwerpen die belangrijk zijn voor internetgebruikers en waar veel parlementariërs voorstellen over hebben gedaan die ons, kort gezegd, van de regen in de drup helpen. Of in de stortregen misschien.

We hebben inmiddels een groep met goede activisten uit zo veel mogelijk verschillende lidstaten gevonden om de vijf belangrijke onderwerpen zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Ook schreven we mee aan een rapport dat deze vijf belangrijke punten toelicht en precies identificeert welke voorstellen (van de ruim 4000 amendementen) het meest schadelijk zijn voor jouw privacy.

Screen Shot 2013-05-08 at 7.10.41 PM

Het rapport legt de onderwerpen uit die het meest onder vuur liggen en verwijst naar de kwalijke voorstellen, inclusief de namen van degenen die ze hebben ingediend.

Gebruik het rapport als input voor jouw eigen brief, email of telefoontje aan parlementsleden. Dat kan inmiddels (ook) via de handige website nakedcitizens.eu. Daar vind je een tool om een e-mail of (hoe nostalgisch) ansichtkaart aan een parlementslid te sturen. Ansichtkaarten zijn een goede optie, omdat (ja toch?) een kaartje altijd meer zegt dan een (standaard) e-mail.

 

The Big Five samengevat:

1. Het gebrek aan echte toestemming voor het gebruik van je gegevens. Parlementariërs vinden het een goed idee om die te verstoppen in algemene voorwaarden – die niemand leest.

2. Moet je als je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering bang zijn dat de verzekeraar toegang heeft tot jouw zoekgeschiedenis? Komt jouw zoekopdracht naar ‘overgewicht + kapotte knieschijf’ op de een of andere manier bij de persoon terecht die moet gaan beslissen of jij die verzekering krijgt? Veel politici willen de regels over ‘profiling’, oftewel het automatisch verzamelen en verwerken van gegevens – inclusief internetgegevens – versoepelen. En dat terwijl we meer en meer van onszelf aan het internet toevertrouwen. Slecht plan met mogelijk ontzettend slechte gevolgen dat het vertrouwen van burgers in online diensten zal aantasten.

3. Het loslaten van het beginsel van ‘verenigbaar gebruik’, wat er in de praktijk op neerkomt  dat je gegevens straks ook voor héél andere doelen kunnen worden gebruikt dan waarvoor jij ze ooit hebt ingevoerd. Zeg maar dag tegen controle over je data. In combinatie met #2 stevenen we af op een situatie waarin ‘eens gegeven is weggegeven’ gaat gelden.

4. Verdere uitbreiding van het recht voor bedrijven om gegevens te gebruiken als dat -volgens deze ondernemingen- in hun eigen gerechtvaardigd belang is. Wij deden vorig jaar al onderzoek naar het gebruik van deze bepaling en concludeerden dat daar vaak misbruik van wordt gemaakt.

5. De introductie van het begrip ‘pseudonieme gegevens’ waar van alles mee mag zonder dat jij daar toestemming voor hoeft te geven en zonder dat andere waarborgen gelden. Daarbij wordt uitgegaan van het idee dat het gebruiken van een pseudoniem betekent dat er sowieso *geen* privacyprobleem is. Fout, inderdaad. Hier en hier lees je waarom dat niet klopt en dus een slecht idee is.

 

Meer informatie over dit dossier lees je op onze speciale overzichtpagina. En we kunnen het niet genoeg benadrukken; jouw hulp is hard nodig!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag