• Menu

0 recente resultaten

Privacybescherming Facebook nadert nulpunt dankzij wijziging

Facebook heeft woensdag haar privacyvoorwaarden (weer eens) gewijzigd. Het zal voortaan jouw gegevens delen met andere bedrijven binnen de Facebook-familie. Tegelijkertijd wordt voorgesteld om de invloed van gebruikers op het beleid van Facebook te beperken. Van zeggenschap over jouw privacy is straks helemaal geen sprake meer. Hoe zit dat precies? En belangrijker nog: wat kun je er tegen doen?

Dat Facebook niet zo veel op heeft met jouw privacy is geen verrassing. Het bedrijf won vorig jaar een Big Brother Award dankzij de manier waarop ze met de gegevens van haar gebruikers omgaat en staat de komende twintig jaar in de US onder toezicht vanwege privacyschendingen in het verleden. De meest recente wijziging leidt er toe dat Facebook gegevens over jou gaat delen met andere diensten binnen Facebook Inc. en vice versa. Dat betekent dat Facebook Inc je gegevens bijvoorbeeld kan gaan uitwisselen met foto-app Instagram die ze eerder dit jaar heeft overgenomen. Gegevens van Instagramgebruikers worden gebruikt binnen Facebook en andersom. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor uitgebreidere profielen van gebruikers, zonder dat duidelijk wordt gemaakt voor welke doelen. Hoe meer bedrijven Facebook Inc. overneemt, hoe uitgebreider en wijdvertakter de database wordt.

Koppelen gegevens én afschaffen inspraak

Deze move van Facebook lijkt nogal op de actie van Google, dat begin 2012 aankondigde één privacybeleid te gaan hanteren voor al haar diensten. Dat was aanleiding voor uitgebreid onderzoek naar de privacypraktijken van Google door de CNIL. Uiteindelijk kwam vast te staan dat het koppelen en gebruiken van gegevens door Google in strijd is met Europees recht. Of deze wijziging van Facebook wél door de beugel kan, is dus maar zeer de vraag. Maar daar zal pas eventueel achteraf naar gekeken worden. En dan zijn jouw gegevens allang verder verwerkt binnen het groeiende Facebook-concern.

Naast de wijzigingen in de privacy policy stelt Facebook ook voor om de inspraakprocedure voor gebruikers te wijzigen. Als die wijziging wordt aangenomen, hoeft Facebook zich in de toekomst nóg minder aan te trekken van de mening van haar gebruikers. Nu wordt er, wanneer meer dan 7000 gebruikers commentaar leveren op een voorstel, gestemd over de wijziging. Als vervolgens dertig procent van alle gebruikers het voorstel afwijst, gaat het plan niet door. Die dertig procent is natuurlijk een absurd hoge norm, maar blijkbaar toch te lastig voor Facebook. Ze wil van de inspraakprocedure af; straks kun je alleen nog commentaar leveren. Daar hoeft Facebook vervolgens niets meer mee te doen.

Kan ik hier nog iets tegen doen?

Ja, dat kan! De onvermoeibare actievoerders van Europe vs Facebook hebben hun our-policy.org page weer opengesteld voor reacties. Als er voor 29 november 7000 comments binnenkomen zal Facebook een stemming over de wijzigingen organiseren. Dan gaat er dus gestemd worden over de privacywijzigingen én de inspraakprocedure. Reden genoeg om commentaar te leveren en om te stemmen dus!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag