Geen nieuws: bende bij opsporingsdatabank CIOT

Privacybescherming Facebook nadert nulpunt dankzij wijziging

Politie vordert gegevens, wij volledige transparantie

Facebook heeft woensdag haar privacyvoorwaarden (weer eens) gewijzigd. Het zal voortaan jouw gegevens delen met andere bedrijven binnen de Facebook-familie. Tegelijkertijd wordt voorgesteld om de invloed van gebruikers op het beleid van Facebook te beperken. Van zeggenschap over jouw privacy is straks helemaal geen sprake meer. Hoe zit dat precies? En belangrijker nog: wat kun je er tegen doen?

Dat Facebook niet zo veel op heeft met jouw privacy is geen verrassing. Het bedrijf won vorig jaar een Big Brother Award dankzij de manier waarop ze met de gegevens van haar gebruikers omgaat en staat de komende twintig jaar in de US onder toezicht vanwege privacyschendingen in het verleden. De meest recente wijziging leidt er toe dat Facebook gegevens over jou gaat delen met andere diensten binnen Facebook Inc. en vice versa. Dat betekent dat Facebook Inc je gegevens bijvoorbeeld kan gaan uitwisselen met foto-app Instagram die ze eerder dit jaar heeft overgenomen. Gegevens van Instagramgebruikers worden gebruikt binnen Facebook en andersom. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor uitgebreidere profielen van gebruikers, zonder dat duidelijk wordt gemaakt voor welke doelen. Hoe meer bedrijven Facebook Inc. overneemt, hoe uitgebreider en wijdvertakter de database wordt.

Koppelen gegevens én afschaffen inspraak

Deze move van Facebook lijkt nogal op de actie van Google, dat begin 2012 aankondigde één privacybeleid te gaan hanteren voor al haar diensten. Dat was aanleiding voor uitgebreid onderzoek naar de privacypraktijken van Google door de CNIL. Uiteindelijk kwam vast te staan dat het koppelen en gebruiken van gegevens door Google in strijd is met Europees recht. Of deze wijziging van Facebook wél door de beugel kan, is dus maar zeer de vraag. Maar daar zal pas eventueel achteraf naar gekeken worden. En dan zijn jouw gegevens allang verder verwerkt binnen het groeiende Facebook-concern.

Naast de wijzigingen in de privacy policy stelt Facebook ook voor om de inspraakprocedure voor gebruikers te wijzigen. Als die wijziging wordt aangenomen, hoeft Facebook zich in de toekomst nóg minder aan te trekken van de mening van haar gebruikers. Nu wordt er, wanneer meer dan 7000 gebruikers commentaar leveren op een voorstel, gestemd over de wijziging. Als vervolgens dertig procent van alle gebruikers het voorstel afwijst, gaat het plan niet door. Die dertig procent is natuurlijk een absurd hoge norm, maar blijkbaar toch te lastig voor Facebook. Ze wil van de inspraakprocedure af; straks kun je alleen nog commentaar leveren. Daar hoeft Facebook vervolgens niets meer mee te doen.

Kan ik hier nog iets tegen doen?

Ja, dat kan! De onvermoeibare actievoerders van Europe vs Facebook hebben hun our-policy.org page weer opengesteld voor reacties. Als er voor 29 november 7000 comments binnenkomen zal Facebook een stemming over de wijzigingen organiseren. Dan gaat er dus gestemd worden over de privacywijzigingen én de inspraakprocedure. Reden genoeg om commentaar te leveren en om te stemmen dus!

 1. Haan

  We zitten al op bijna 12.000 reacties!

 2. Aap Staartjes

  “Kan ik hier nog iets tegen doen?”

  Ja, geen gebruik maken van Facebook. Maak je liever druk over privacyschendingen door overheden waar je als burger níet vrijwillig voor kiest.

 3. Bert

  Mensen die ook maarhet minste om privacy geven zitten niet op facebook.
  Stemmen metde voeten werkt het beste.

 4. zoezoe

  Organiseer een stemming over de wijziging!

 5. Marlies Jansen

  Ik steun elke actie om Facebook aan privacy-voorwaarden te binden, maar ben pessimistisch over de uitkomst. “There is no such thing as a free lunch,” zeggen de Engelsen. Met andere woorden: alles wat gratis is, betaal je op een andere manier toch wel. Ik beschouw voor alle veiligheid Facebook als een digitale dorpspomp, waarbij alles, ook de meest afgeschermde informatie en foto’s, openbaar en vogelvrij is. En ik zet er derhalve alleen dingen op, die ik ook ongegeneerd uit het raam zou schreeuwen.

 6. tygertje

  hun zijn verplicht om persoonlijke gegeven geheim te houden dat is een voorwaarde van de priveciewet anders kunne ze een boete krijgen

  alle die het daar mee eens is kan voor zijn recht opkomen

 7. Anoniem

  Als de dienstverlening gratis ben je zelf het product.

 8. groen

  mag ik a.u.b zelf uitmaken wat ik ten toon spreid!!!

 9. Ineke

  Ik wil zelf beslissen Wie er Wat ziet.

 10. Stalman

  Het gaat niet alleen om je timeline en je profiel. Facebook houdt ook bij welke website je bezoekt.
  Mij verbaast het in ieder geval niet, wanneer ze het nog steeds doen. http://webwereld.nl/nieuws/108136/facebook-volgt-nog-steeds-surfgedrag-na-uitloggen.html

 11. Hawick

  Voor mij EINDE gebruik Facebook !!!

  Iedereen die gegevens van/over mij on line zet / houdt zonder mijn toestemming wordt vervolgd.

  Ieder bedrijf dat zonder mijn voorafgaande toestemming gegevens herleidbaar tot mij op haar systemen heeft staan zonder dat ze
  daar in rechte toe verplicht zjin wordt vervolgd.

  Iedere CEO van een dergelijk bedrijf, die dergelijke praktijken binnen zijn bedrijf gedoogt is volgens mij medeplichtig aan een misdrijf. Bij niet of onvoldoende reageren na maning: aangifte en herhaald verzoeken om vervolging.

 12. Pi

  Euh… waarom is hier op BoF niks over te lezen?

  Facebookers stemmen over eigen privacy

  http://nos.nl/op3/artikel/447619-facebookers-stemmen-over-eigen-privacy.html

  • Tim Toornvliet

   De NOS was ons voor… Maar een oproep om te stemmen staat inmiddels online. Bedankt voor de tip!

 13. Dislike? Facebooks’ nieuwe regels | Rudy's Krabbels

  […] Dat dóen ze dan ook niet. Het gaat zelfs zover dat het CPB zich er over buigt (hebben die in 2012 dan zitten slapen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.