• Menu

0 recente resultaten

Gezocht: voorbeelden van doelloos verzamelen van gegevens

Bits of Freedom is bezig met een onderzoek naar privacy op internet. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. We doen onderzoek naar de praktijk van het verzamelen van persoonsgegevens zonder specifiek doel. Heb je voorbeelden die we niet mogen missen? Laat ons dat weten!

Waarom doen we onderzoek?

We proberen het belang aan te tonen van goede en heldere regelgeving om onnodige verzameling van persoonlijke informatie tegen te gaan. Dat doen we in het kader van de herziening van de Europese privacyregels: we zijn op zoek naar voorbeelden om politici en andere beslissers te overtuigen van de schaal waarop persoonsgegevens worden verzameld voor vage doelen en de gevolgen die dat heeft voor jouw privacy.

Wat zijn de regels ook alweer?

Online dienstaanbieders hebben de beschikking over gegevens van hun klanten. Volgens de privacyregels uit de Wbp mogen gegevens alleen worden verzameld ¬†voor een specifiek doel. Zonder zo’n specifiek doel mag een dienstaanbieder geen persoonlijke informatie verzamelen. In werkelijkheid lijkt het er vaak op dat dienstaanbieders persoonsgegevens bijeenrapen zonder duidelijk doel of die zij eigenlijk helemaal niet nodig hebben, zonder dat ze daar jouw toestemming voor hebben gekregen.

Wat voor voorbeelden zoeken we?

We zijn op zoek naar deze ‘data hoarders’: bedrijven die te veel gegevens verzamelen voor de diensten die ze aanbieden. We kennen mobiele apps die contacten uit je adresboek kunnen halen, en calendar-apps die je camera en microfoon bedienen. Google wordt momenteel aangepakt omdat ze gegevens van haar gebruikers in ‘excessieve mate’ met elkaar combineert voor vage doelen, maar er zijn zeker meer voorbeelden van het hamsteren van jouw gegevens. Wij zijn op zoek naar deze voorbeelden voor ons onderzoek en kunnen jouw hulp dus goed gebruiken!

Help ons met voorbeelden van het verzamelen van persoonsgegevens zonder jouw toestemming en zonder een specifiek doel. Twijfel niet en laat het ons weten via:

@bitsoffreedom
info@bof.nl

of in een reactie onderaan…

De resultaten van het onderzoek zullen we presenteren op onze website.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag