De 5000e link op Delicious!

Zo’n twee jaar geleden werd Arjan gevraagd om het beheer van de link-pagina van Bits of Freedom op Delicious op zich te nemen. Het resultaat mag er inmiddels wezen: in twee jaar tijd zijn er 5000+ linkjes, voorzien van tags/metadatering en met datumvermelding op de BoF-delicious verschenen. Daarom: drie vragen aan Arjan.

Waarom eigenlijk zo’n verzameling doorzoekbare linkjes?

Ik kan wel een paar redenen opnoemen:

  1. Het is een naslagwerk voor de BoF-medewerkers en iedereen daarbuiten. Als je bijvoorbeeld iets over het Canadees-Europese handelsverdrag CETA wilt weten (en de impact daarvan op copyright e.d.), dan hoef je alleen maar de tag “CETA” bovenaan de Delicious-pagina in te typen en voilá! Gesorteerd op datum van invoer staan alle linkjes te wachten. Combinaties van meerdere tags zijn uiteraard ook mogelijk.
  2. De bredere blik. Er gebeurt veel meer op het gebied van digitale burgerrechten in deze wereld. Van Oezbekistan tot aan de Filipijnen, van Canada tot Nieuw-Zeeland – overal wordt in naam van veiligheid, kinderbescherming en copyright geknaagd aan fundamentele vrijheden en online mensenrechten. Het helpt om het grotere geheel te kunnen zien als je bijvoorbeeld naar de inspanningen van de copyrightlobby kijkt om verdragen en wetgeving erdoor te drukken.
  3. Persoonlijk: kennisopbouw. Van vrijwel alle linkjes die ik plaats heb ik het achterliggende artikel geheel of gedeeltelijk gelezen. Het intrigeert, boeit en choqueert soms, maar helpt altijd om een goed beeld van de (inter)nationale situatie te krijgen. Bovendien ben ik een nieuwsjunk…

Waar haal je de informatie vandaan?

De bronnen zijn divers, maar ik plunder in ieder geval regelmatig de sites van Webwereld, Techdirt (Glyn Moody en Mike Masnick zijn uitzonderlijk goed op de hoogte!) en Security.nl. Ook newsfeeds van diverse soorten worden gebruikt, ouderwetse email-nieuwsbrieven en (uiteraard) Twitter.
Twitter is wat mij betreft de ultieme tool om op de hoogte te blijven van een specifiek onderwerp. Ik volg ongeveer 100 accounts, retweet veel (voor de geïnteresseerden: @AdV007) en communiceer via Twitter ook wel eens met relevante mensen in het vakgebied. (Followtips: uiteraard @Bitsoffreedom, verder @MarietjeD66, @SophieintVeld, @Falkvinge en @GlynMoody, zijdelings @ggreenwald)

Hoe lang ga je door met linkjes verzamelen?

Zolang als nodig is of totdat BoF me vraagt om ermee te stoppen…Ik vind het persoonlijk van belang dat er een dergelijke doorzoekbare bibliotheek van relevante pagina’s beschikbaar is op het internet.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.