• Menu

0 recente resultaten

Wat Google Now ons leert over surveillance

Zelfbenoemde futuroloog-bloggers weten genoeg: Google Now is de toekomst. “Google Now gets you just the right information at just the right time.” Als je de dienst jou laat monitoren geeft Now je op allerlei gebieden gericht advies. Handig. Maar het illustreert ook de macht van dit soort informatie.

Google Now is een nieuwe dienst voor je mobiele telefoon die je activiteiten monitort en op basis daarvan zelf adviezen geeft. Die adviezen zijn nu nog vrij simpel: als je de dienst laat monitoren waar je bent, met wie je contact hebt en wat je zoekt, dan kan Google Now je na een tijdje vertellen waar je woont, wanneer je moet vertrekken naar je volgende afspraak en welk restaurant in de omgeving bij je past.

 

Maar belangrijker nog: Google Now kun je – nu nog – uitzetten als je er geen zin in hebt.

Stel je eens voor dat die informatie verplicht altijd zou worden verzameld. Het probleem is: dat gebeurt grotendeels al. Niet door Google, maar door de overheid, die op grond van de Wet bewaarplicht telecomgegevens telefoonbedrijven verplicht om bij te houden met wie je belt en waar je bent. Zo ontstaan er databanken waarin ook jouw bel- en locatiegegevens terug te vinden zijn. En dat geeft een heel gedetailleerd beeld van je leven, zoals deze prachtige visualisatie van het belgedrag van Duitse politicus Malte Spitz illustreert.

Google Now geeft een indicatie van de hoeveelheid informatie die uit dat gedetailleerde beeld kan worden gedestilleerd. En stel je nu eens voor dat de data van een hele bevolking wordt gecombineerd – iets dat niet is uitgesloten, nu het goed mogelijk is dat ook de veiligheidsdiensten toegang hebben tot deze omvangrijke databanken. Dan zijn niet alleen je voorkeuren, je patronen en je netwerk te destilleren, maar, zoals ook blijkt uit een studie van MIT, kunnen zelfs voorspellingen worden gedaan over je plannen voor de komende tijd.

Welnu: onze plannen voor de komende tijd? De bewaarplicht afschaffen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag