Commissie heeft nu al lak aan tegenstem ACTA

Eben Moglen: "vrijheid van meningsuiting heeft vrije media nodig"

Ons advies aan ministerie voor evaluatie bewaarplicht

In mei 2012 gaf professor Eben Moglen een zeer inspirerende speech tijdens Re:Publica in Berlijn. Een speech die ons flink wakker heeft geschud: “Weg met iPhone, weg met Facebook. Wij hebben vrije media nodig”, pleit Moglen, “en het is aan jullie om dit te verwezenlijken.” Wij hebben de speech voor jullie samengevat.

Wij worden door de media geconsumeerd

“We zijn opgegroeid als consumenten van de media. Nu consumeren de media ons”, waarschuwt Moglen. “Alles wat we lezen, leest ons. Alles waar we naar luisteren, luistert naar ons. Alles waar we naar kijken, kijkt naar ons. Alles wat we met onze vrienden delen, delen we nu ook met onze grote vriend Zuckerberg.” En we delen ook alles met de overheid (denk aan het meegluren en aftappen van jouw internetverkeer).

We vinden het doodgewoon om ons dagelijks leven online te zetten voor het gebruik van Facebook en de iPhone. Waarom doen we dit? “Omdat we niet beter weten en omdat we geen alternatief kennen”, antwoordt Moglen.

Vrije media als alternatief

Wat is dan een alternatief? Volgens Moglen is dat “vrije media” (in het Engels free media): een combinatie van vrije software, vrije hardware en vrije bandbreedte.

Vrije software is software waar iedereen toegang tot heeft en die iedereen kan kopiëren, aanpassen en delen. “Met vrije software kunnen wij het internet maken, zoals wij het willen hebben”, zegt Moglen. Daarnaast heb je vrije hardware nodig, zodat je elk apparaat kan aanpassen naar jouw maatstaven “en niet die van Steve Jobs.” Ten slotte, met vrije brandbreedte moeten we data van A naar B kunnen verplaatsen, zonder invloed van internetproviders (denk aan netneutraliteit).

Moglen’s concept klinkt als een recept om het internet te verbeteren. “Iedereen kan aan de slag”, zegt Moglen, “en daarom hebben we het FreedomBox project gestart.”

Vrijheid, gemaakt door iedereen

De FreedomBox is een persoonlijke server die door middel van jouw wireless router een beveiligd netwerk opzet waarin jouw privacy en internetvrijheid beschermd worden. Dat klinkt vaag, maar het project is nog in ontwikkeling. Gelukkig kan iedereen meehelpen. Geïnteresseerd? Klik dan hier.

Oplossingen als de FreedomBox zijn belangrijk voor onze internetvrijheid. Daarnaast moeten we bedrijven en overheden overtuigen hoe belangrijk internetvrijheid is. Jij kan dit doen door ons te helpen of misschien een eigen project te starten. Wij zijn de generatie die nu de zaken kunnen veranderen en op lange termijn ervoor kunnen zorgen dat onze internetvrijheid gewaarborgd is. Zoals Moglen het terecht verwoordt: “bit by bit you make a great revolution.”

 

Ken jij nog andere interessante projecten waarin mensen vrijwillig aan mee kunnen werken? Of ben je zelf met een project bezig? Deel het in een comment!

 1. PinkShinyRose

  Is een inline link naar youtube wel gepast voor een organisatie die voor privacy lobbyt?

 2. Lindsy Szilvasi

  @PinkShinyRose: Dank voor je opmerking, en gelet op de speech van
  Moglen ook terecht 🙂 Het is inderdaad beter om de video te hosten op
  ons eigen platform. Omdat het materiaal niet van ons is, hebben we
  gekozen om de video via YouTube te embedden. We hebben wel de
  privacy-enhanced modus van YouTube ingeschakeld

 3. Anonymous

  PinkShinyRose heeft gelijk.
  Talk the talk: walk the walk
  .
  Het is een mooie video die het goed uitlegt. De zoektocht naar de juiste dingen is soms lastig. Als BOF zelf youtube etc. blijft gebruiken is dat een verkeerd voorbeeld. Waar de video om gaat is politieke invloed gecombineerd met stemmen met de voeten. Dat wil zeggen pasbeleid aan en gebruik tegelijkertijd geen verkeerde producten meer. Dan verdwijnt de markt en daarmee de macht van rechten schenders.

 4. Sjors

  Link gestuurd naar http://www.democracynow.org. Dank je wel Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.