Datalek: webwinkel informeert klanten na aandacht media

Regering onderzoekt monitoring ICT infrastructuur

Update: ook vierde commissie tegen ACTA

Het stond halverwege een persbericht van de Ministerraad van vrijdag 1 juni 2012. Maar het is daarom niet minder belangrijk: de regering doet onderzoek naar het monitoren van de “nationale ICT infrastructuur” en het uitwisselen van informatie met private partijen:

“Ook de tijdige detectie van aanvallen op informatiesystemen en van mogelijk [sic] ontvreemding van gevoelige gegevens is van groot belang om adequaat en slagvaardig te kunnen handelen. Het monitoren van informatiesystemen is daarvoor een hulpmiddel waarbij rekening wordt gehouden met grondrechten zoals de bescherming van de privacy. De rijksoverheid gaat dit jaar uitwerken op welke manier dergelijke monitoring van de nationale ICT infrastructuur, te beginnen bij de rijksoverheid, het beste kan plaatsvinden. De rijksoverheid wil in gesprek gaan met private partijen en de wetenschap om tot afspraken te komen over de uitwisseling van monitoringsinformatie die deze organisaties zelf verzamelen.” (bron)

Het is goed dat de regering de veiligheid van nationale ICT-infrastructuur hoog op de agenda heeft staan. Maar hoe ze die veiligheid probeert te waarborgen luistert nauw: sommige maatregelen, zoals een permanente internettap, maken Nederland juist minder veilig.

Ook zullen de meeste overheidsmaatregelen die de privacy inperken gebaseerd moeten zijn op een wet (op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). De regering zal hiervoor dus waarschijnlijk toestemming moeten vragen van het parlement (en gelet op dit persbericht lijkt ze dat niet van plan te zijn).

We zullen het onderzoek van de regering met belangstelling volgen.

 1. Ron

  Zou dat met een WOB verzoek niet op te vragen zijn?
  Aan de andere kant is “onze” overheid behoorlijk onnozel, ze weten van het ICT gebeuren niet veel.
  Het zou mij niets verbazen, als de overheid nog computers gebruikt met buizen en ringkern geheugen……

 2. PinkShinyRose

  “te beginnen bij de rijksoverheid”
  Betekent dat dat de rijksoverheid als eerste Nederlandse overheidsinstituut op Chinese schaal burgers gaat bespioneren of betekent dat dat ze eerst het eigen netwerk gaan bespioneren?

  Opzich, als ze van plan zijn servers specifieke vreemde requests (100 requests van hetzelfde IP-adres in korte tijd bijvoorbeeld) te gaan loggen begrijp ik dat nog wel. Aangezien het van de regering komt, en gezien het huidige kabinet vrees ik echter dat het meer inhoudt.

 3. AlexK

  Tjonge! Dat geld voor monitoring zou beter besteed zijn aan een goede opfriscursus “Begrijpelijk en correct Nederlands schrijven en lezen voor Ambtenaren”.

 4. nobi

  Weet iemand misschien toevallig of de EU hier niet al toevallig een richtlijn voor heeft gemaakt?

 5. Ot van Daalen (Bits of Freedom)

  @Nobi: Er zijn geen Europese regels die Nederland hiertoe verplichten.

 6. Bobcat

  Wat een onbeschofte grove belediging is dat zeg en gewoon maar even van uitgaan dat iedereen maar terring idioot is.
  Een strategisch regeltje in de politiek, sluit vriendschap met je sterkere en isoleer je zwakkere.
  En volgen zo precies de verenigde staten en dan moeten ze niet intresant gaan lopen doen met een onderzoek want als ze nodig hebben is op zich alleen al erg genoeg.
  Maar gewoon even heel goed naar verenigde staten gaan kijken begrijp je vanzelf de rede waarom zo veel last hebben van aanvallen door
  social enginering waarom dagelijks voor miljoenen uit de bedrijven op het internet gestolen wordt en waarom dat zo zelden bekend word gemaakt.
  Dit is ook wel intresant.
  http://www.youtube.com/watch?v=jJDCxzKmROY&feature=related

  Dat hun manier van een doen enige vorm van onrust veroorzaakt had al duidelijk moeten zijn toen er opmerkingen kwamen als, en jaren later ziet het er naar uit dat Klaus Bader toch gelijk gaat krijgen en we inderdaad de achtertuin van America gaan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.