• Menu

0 recente resultaten

Parlement onvoldoende kritisch over uitbreiding internettaps

Op 30 mei 2012 heeft het parlement gesproken over de uitbreiding van internettapbevoegdheden voor veiligheidsdiensten. Slechts een beperkt aantal partijen had een kritische noot. En dat terwijl deze plannen grote gevolgen voor de privacy van alle Nederlandse internetters kunnen hebben.

Op dit moment mogen Nederlandse veiligheidsdiensten draadloze communicatie in bulk onderscheppen. Ze mogen dus een antenne de lucht in steken en alles opslaan. Dat gaat al behoorlijk ver.

Maar de regering doet nu onderzoek naar de mogelijkheden om deze bevoegdheden uit te breiden. De veiligheidsdiensten zouden alle communicatie die via internetkabels loopt ongericht moeten kunnen aftappen: een brede internettap dus. Het wetsvoorstel is nog niet gepubliceerd, maar ze zouden in het ergste geval dan alle verkeer via internetknooppunten of transatlantische internetkabels kunnen onderscheppen: van verdachte én onverdachte internetters.

Nu kreeg het parlement de kans om hier vragen over te stellen. En de reacties waren teleurstellend. Alleen El Fassed (GroenLinks) leek zich zorgen te maken over de enorme privacyrisico’s van deze plannen. Ook Eijsink (PvdA) waarschuwde dat deze plannen zorgvuldig bestudeerd moeten worden. De PVV, het CDA en de VVD stonden niet kritisch tegenover deze plannen.

Het lijkt erop dat parlementsleden nog niet snappen wat de plannen precies inhouden. Het Ministerie van Defensie werkt dus aan plannen om ongericht alle internetverkeer af te luisteren: iets dat we in landen zoals Libië onacceptabel vinden. Ook in Nederland mag dit niet gebeuren.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag