Translations of Dutch parliamentary resolutions against ACTA

Parlement: ACTA moet nú in de prullenbak

Datalek: klantgegevens sportwinkel op straat

Een grote Kamermeerderheid stemde vanmiddag voor twee moties die de regering respectievelijk verzoeken ACTA definitief niet te ondertekenen en ACTA definitief niet te laten ratificeren. Daarnaast werd een motie aangenomen die de regering verzoekt om tegen nieuwe vergelijkbare verdragen te stemmen en het auteursrechtbeleid toe te spitsen op het internet. Kortom: groot nieuws voor internetvrijheid in Nederland en – hopelijk – de laatste flinke zet in de rug van de Nederlandse regering om af te zien van dit omstreden achterkamertjesverdrag.

D66, VVD en PVV en andere partijen op de bres voor internetvrijheid in Nederland

Op initiatief van D66, VVD en PVV breidt een overgrote Kamermeerderheid vandaag de horizon van internetvrijheid in Nederland uit. Dat doen ze met de volgende drie moties:

 • Met motie 21 501-30, nr. 286 verzoekt PVV (Van Bemmel en Elissen) de regering ACTA definitief niet meer te ondertekenen.
 • Met motie 21 501-30, nr. 287 verzoeken D66 (Verhoeven) en VVD (Schaart), de regering ACTA definitief niet te laten ratificeren omdat de tekst van het verdrag in zijn huidige vorm te veel ruimte laat voor brede interpretaties “met negatieve gevolgen voor privacy en internetvrijheid van burgers en innovatie van bedrijven”.
 • Met motie 21 50130, nr. 288 verzoekt D66 (Verhoeven) de regering verder tegen nieuwe vergelijkbare verdragen te stemmen en “het auteursrechtbeleid toe te spitsen op de economische groeimogelijkheden die het internet biedt via onder meer nieuwe verdienmodellen voor legaal aanbod”.

Alledrie de moties werden met een ruime Kamermeerderheid aangenomen: alleen CDA stemde tegen motie nr. 286,  motie nr. 287 werd met algemene stemmen aangenomen en alleen VVD stemde tegen motie nr. 288.

Voor de liefhebbers: De regering moet een verdrag eerst ondertekenen, en pas dan kan de regering het verdrag sturen naar het parlement voor ratificatie. Nu zijn dus allebei die opties geblokkeerd.

Groot nieuws voor internetvrijheid in Nederland

Dat alledrie de moties met een ruime Kamermeerderheid zijn aangenomen is groot nieuws voor internetvrijheid in Nederland:

Natuurlijk in de eerste plaats omdat hiermee definitief een einde kan komen aan ACTA in Nederland. Dat wil zeggen: ongeacht enige ontwikkeling op Europees niveau en hopelijk nog vóórdat het Europarlement begin juli over ACTA stemt.

In de tweede plaats bewijzen deze moties dat het onderwerp internetvrijheid hoog op de politieke agenda staat. Zeker VVD maakt een duidelijk statement door de motie van D66 te steunen. Waar het op ACTA aankomt, draait de VVD namelijk samen met PVV 180 graden: eerder stemden deze partijen niet tegen ACTA. Demissionair Minister van Economische Zaken Verhagen, was dan ook not amused en liet dat in zijn reacties op de verschillende moties duidelijk blijken.

In de derde plaats: naast het mooie nieuws over ACTA, is de derde motie van Verhoeven mogelijk nog spannender. Deze biedt namelijk ruim baan aan de modernisering van het auteursrechtbeleid in Nederland. Deze motie raakt daarmee de kern van het probleem van verdragen zoals ACTA: alleen door het auteursrecht te moderniseren en nieuwe verdienmodellen voor legaal aanbod te onderzoeken, kunnen de huidige problemen met de handhaving van het auteursrecht daadwerkelijk worden aangepakt.

Kortom: vandaag heeft de Tweede Kamer de horizon van internetvrijheid uitgebreid en bewezen dat internetvrijheid in Nederland hoog op de politieke agenda staat. Wil je weten wat dat allemaal kan betekenen? Kijk dan naar ons manifest voor internetvrijheid, want er staat veel te gebeuren deze verkiezingen!

We kijken uit naar de reactie van de regering en houden je op de hoogte.

Update: in paragraaf over moties stemverhoudingen toegevoegd.

 1. Jeroen

  Betekent dit dat de VVD’ers in het Europarlement ook tegen ACTA gaan stemmen?

 2. Bas

  Vooral motie drie is interessant. Hoe verhoudt zich dat tot Europa, als wij soortgelijke verdragen per definitie afwijzen? En in hoeverre houdt zoiets stand na nieuwe verkiezingen? Volgens mij is waakzaamheid geboden.

 3. bullie

  Is het verkiezingstijd of zo ja dan denkt men weer aan de burger.Maar hulde ik tik hem aan en ik zeg proost.

 4. Linda

  Goed nieuws! Alleen vind ik die motie om ‘in de toekomst tegen vergelijkbare verdragen te stemmen’ nogal vaag. Want zoals de VVD hier laat zien, draait de politiek met gemak 180 graden als dat beter uitkomt. Maar goed, vandaag even niet klagen en blij zijn met dit signaal van de kamer 🙂

 5. Simone Halink

  @ Jeroen: dat hopen we natuurlijk, maar weten doen we het niet. Het kan dus geen kwaad om deze VVD’ers persoonlijk op te roepen tegen ACTA te stemmen. Zie ons vorige ACTA-blog:

  https://www.bof.nl/2012/05/26/actas-volgende-level-help-mee-acta-van-tafel-te-krijgen/

 6. bert

  Ik zou niet al te veel klagen over de houding van VVD: beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald. BOF en consorten vragen al tijden van de politiek om een houding als de bovenstaande aan te nemen, en als ze dat dan ook doen is het erg goedkoop om te gaan klagen over draaikonterij. Zoals Keynes al zei: When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?

 7. Naam (verplicht)

  =-Nu zijn dus allebei die opties geblokkeerd.-=

  En de serpenten? Waar zitten die obligate adders?

  ACTA eindbaas in zicht? Dat valt te betwijfelen, mede gezien:
  http://www.euractiv.com/infosociety/brussels-wants-identities-eu-citizens-news-512833
  en
  http://webwereld.nl/nieuws/110659/priv-detectives-willen-graaien-in-overheidsdatabases.html
  en
  en…

  De verstandige keuze om tegen ACTA te stemmen, is alleen maar toe te juichen. Maar dit digitale-rupsje-nooit-genoeg eist meer (vrijheid). Heb namelijk geen zin om naar een (niet commercieël) alternatief voor het interwebs te verhuizen.

  Overigens is het wederom een fijne constatering, dat zowel PVV als VVD weer eens hun ware ‘draaikonterij’ hebben laten zien. Dank, beide! :-]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.