• Menu

0 recente resultaten

Parlement: ACTA moet nú in de prullenbak

Een grote Kamermeerderheid stemde vanmiddag voor twee moties die de regering respectievelijk verzoeken ACTA definitief niet te ondertekenen en ACTA definitief niet te laten ratificeren. Daarnaast werd een motie aangenomen die de regering verzoekt om tegen nieuwe vergelijkbare verdragen te stemmen en het auteursrechtbeleid toe te spitsen op het internet. Kortom: groot nieuws voor internetvrijheid in Nederland en – hopelijk – de laatste flinke zet in de rug van de Nederlandse regering om af te zien van dit omstreden achterkamertjesverdrag.

D66, VVD en PVV en andere partijen op de bres voor internetvrijheid in Nederland

Op initiatief van D66, VVD en PVV breidt een overgrote Kamermeerderheid vandaag de horizon van internetvrijheid in Nederland uit. Dat doen ze met de volgende drie moties:

  • Met motie 21 501-30, nr. 286 verzoekt PVV (Van Bemmel en Elissen) de regering ACTA definitief niet meer te ondertekenen.
  • Met motie 21 501-30, nr. 287 verzoeken D66 (Verhoeven) en VVD (Schaart), de regering ACTA definitief niet te laten ratificeren omdat de tekst van het verdrag in zijn huidige vorm te veel ruimte laat voor brede interpretaties “met negatieve gevolgen voor privacy en internetvrijheid van burgers en innovatie van bedrijven”.
  • Met motie 21 50130, nr. 288 verzoekt D66 (Verhoeven) de regering verder tegen nieuwe vergelijkbare verdragen te stemmen en “het auteursrechtbeleid toe te spitsen op de economische groeimogelijkheden die het internet biedt via onder meer nieuwe verdienmodellen voor legaal aanbod”.

Alledrie de moties werden met een ruime Kamermeerderheid aangenomen: alleen CDA stemde tegen motie nr. 286,  motie nr. 287 werd met algemene stemmen aangenomen en alleen VVD stemde tegen motie nr. 288.

Voor de liefhebbers: De regering moet een verdrag eerst ondertekenen, en pas dan kan de regering het verdrag sturen naar het parlement voor ratificatie. Nu zijn dus allebei die opties geblokkeerd.

Groot nieuws voor internetvrijheid in Nederland

Dat alledrie de moties met een ruime Kamermeerderheid zijn aangenomen is groot nieuws voor internetvrijheid in Nederland:

Natuurlijk in de eerste plaats omdat hiermee definitief een einde kan komen aan ACTA in Nederland. Dat wil zeggen: ongeacht enige ontwikkeling op Europees niveau en hopelijk nog vóórdat het Europarlement begin juli over ACTA stemt.

In de tweede plaats bewijzen deze moties dat het onderwerp internetvrijheid hoog op de politieke agenda staat. Zeker VVD maakt een duidelijk statement door de motie van D66 te steunen. Waar het op ACTA aankomt, draait de VVD namelijk samen met PVV 180 graden: eerder stemden deze partijen niet tegen ACTA. Demissionair Minister van Economische Zaken Verhagen, was dan ook not amused en liet dat in zijn reacties op de verschillende moties duidelijk blijken.

In de derde plaats: naast het mooie nieuws over ACTA, is de derde motie van Verhoeven mogelijk nog spannender. Deze biedt namelijk ruim baan aan de modernisering van het auteursrechtbeleid in Nederland. Deze motie raakt daarmee de kern van het probleem van verdragen zoals ACTA: alleen door het auteursrecht te moderniseren en nieuwe verdienmodellen voor legaal aanbod te onderzoeken, kunnen de huidige problemen met de handhaving van het auteursrecht daadwerkelijk worden aangepakt.

Kortom: vandaag heeft de Tweede Kamer de horizon van internetvrijheid uitgebreid en bewezen dat internetvrijheid in Nederland hoog op de politieke agenda staat. Wil je weten wat dat allemaal kan betekenen? Kijk dan naar ons manifest voor internetvrijheid, want er staat veel te gebeuren deze verkiezingen!

We kijken uit naar de reactie van de regering en houden je op de hoogte.

Update: in paragraaf over moties stemverhoudingen toegevoegd.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag