Google+ wijzigt Real Name-beleid: Wat verandert er?

Persbericht: Europa op de bres voor privacy internetters

Verbeterpunten van de nieuwe privacyverordening

De Europese Commissie heeft op 25 januari 2012 een breed pakket aan regels over privacy voor het internettijdperk gelanceerd. De nieuwe regels zijn een keerpunt in privacywetgeving. Voor het eerst wordt er expliciet rekening gehouden met de rechten van internetgebruikers. Het pakket stuit op grote weerstand van Amerika, dat vrijwel geen privacyregels kent. De plannen zijn op grote lijnen goed nieuws voor de Europese internetter, vindt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Modernisering privacyregels toont spanning tussen Europa en Verenigde Staten

Europa geeft met dit voorstel het goede voorbeeld op het gebied van privacybescherming. Grote Amerikaanse bedrijven zullen niet meer zomaar gegevens van Europeanen kunnen verzamelen en doorverkopen. Ook worden Europeanen beschermd tegen opvraging van hun gegevens door Amerikaanse opsporings- en veiligheidsdiensten. Dit leidde de afgelopen maanden tot intensief contact tussen Europa en Amerika op hoog niveau: experts spreken van lobbygeweld “zonder precedent”. Onder die druk zijn oorspronkelijke plannen al verwaterd: de maximumboete is verlaagd en de bescherming tegen opvragen door buitenlandse mogendheden is verzwakt.

Sterke maatregelen tegen misbruik van privé-gegevens

De privacyplannen moeten misbruik van privé-gegevens voorkomen. Omdat het een verordening betreft hoeven de Europese regels niet in nationale wetten worden omgezet. In het voorstel wordt geregeld hoe bedrijven en overheden moeten omgaan met privé-gegevens. Vrijwel alle internetbedrijven krijgen hiermee te maken: van sociale netwerken, zoals Facebook en Hyves, tot online winkels, zoals Bol.com, en emaildiensten zoals Gmail. De belangrijkste punten uit het voorstel zijn:

 • Bij overtreding kunnen miljoenenboetes worden opgelegd. Voor een bedrijf als Facebook is een boete van maximaal twee procent van de wereldwijde omzet reden om de nieuwe regels serieus te nemen.
 • Er komt een meldplicht datalekken. Bedrijven zijn verplicht om het te melden als gegevens van internetters door slechte beveiliging of inbraak op straat komen te liggen.
 • Het moet makkelijker worden voor internetters om uit te vinden wie welke gegevens over hun verzamelt. Dat moet online, gebruiksvriendelijk en gratis.
 • Het moet tegelijkertijd moeilijker worden voor buitenlandse mogendheden om gegevens van Europeanen bij Amerikaanse internetbedrijven op te vragen.

Houdt EU voet bij stuk?

Het voorstel van de Europese Commissie is op grote lijnen goed voor de internetter, maar staat nog niet vast. De regels zullen pas in werking treden als de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord kunnen bereiken.

Tijdens de onderhandelingen zal de lobby van bedrijven en overheden alleen maar heftiger worden. Een sterk tegengeluid van internetters is daarom belangrijk. Ot van Daalen, directeur van Bits of Freedom: “Het internet staat of valt bij vertrouwen. We kunnen niet meer zonder regels die beschermen tegen misbruik van onze privé-gegevens. De Europese Commissie moet voet bij stuk houden in het komende lobbygeweld.”

Meer over deze regels: ‘Verbeterpunten voor privacyplannen Europese Commissie

 1. Mike

  En morgen gaat de EU Commissie ACTA goedkeuren? :confused:

 2. Erwin

  Het is afwachten: Ik zit met spanning af te wachten wat de reactie van NL is op het mogelijk aan houden van een Nederlander in New Zealand door de FBI.
  Pas als blijkt dat NL een vuist hiertegen maakt en door lichte aanpassing MegaUpload legaal maakt dan pas wil ik geloven in de daadkracht van NL en de mogelijkheid overwegen om te gaan geloven in de daadkracht van de EU. Maar het eeuwige gelul zonder dat er echt actie werd ondernomen, is niet iets waar ik nu al blij van ga worden, of al de hoop krijg er blij van te mogen gaan worden.

 3. Thedevineass

  @Erwin Ik ben bang dat een echte reactie nooit zal komen. Als ze het goedkeuren valt heel Nederland over ze heen en word het tegen de regering gebruikt bij de komende verkiezingen (zal het goed doen: “De huidige regering beschermt u niet” veel kiezers voor de oppositie. Afkeuren zullen ze ook niet doen omdat ze Amerika als bondgenoot niet willen verliezen.

 4. AnonymousRules

  You’re my river running high, run deep, run wild
  I, I follow, I follow you, deep sea baby, I follow you
  I, I follow, I follow you, dark boom honey, I follow you

 5. Jasmijn

  Mensen moeten geïnformeerd worden over ACTA. Nederlanders weten er bijna niets vanaf omdat het discussiëren over deze wet allemaal achter gesloten deuren plaatsvindt. Zelfs op deze site staat er egen enkel duidelijk bericht over ACTA. Dit is zeer ernstig. Het is in tegenstrijd met de democratie. De EU kan/mag gewoon niet zomaar die wet invoeren! Het beperkt onze vrijheden op het internet enorm en daarnaast is censuur verboden. Helaas omdat de meeste Nederlands niet van ACTA gehoord hebben, is er ook weinig protest….

 6. Linda

  Even een beetje off-topic: Is er in de EU eigenlijk al eens onderzoek gedaan naar de omvang/ invloed van Amerikaanse lobbyisten, die zich ‘bemoeien’ met onze nationale en Europese regelgeving? Critici van het huidige Amerikaanse politieke systeem maken zich steeds meer zorgen over de groeiende (financiële) invloed van grote bedrijven op de politieke beslissingen in de V.S. zelf.

  Maar hoe zit dat in de EU? Als ik het goed begrepen heb, is de geheimhouding rond ACTA op uitdrukkelijk verzoek van de V.S. En ook in dit artikel lees ik weer dat de Amerikaanse lobbyisten een flinke vinger in de pap hebben (NB Natuurlijk moeten ook bedrijven en overheden buiten de EU hun belangen kunnen toelichten bij nieuwe EU-regelgeving).

  Maar het blijft vreemd dat miljoenen EU-burgers de tekst van ACTA nog niet hebben kunnen lezen, omdat de V.S. dat blijkbaar ‘noodzakelijk’ vindt. Ik heb zelf al rondgekeken op de interwebs om meer info te vinden over de omvang van het ‘lobbygeweld’, maar heb het nog nergens kunnen vinden. Dus als iemand een relevant linkje voor me heeft, dan graag 🙂

 7. Anou

  @Linda: niet helemaal wat je zoekt naar wel een interessant artikel over hoe een Amerikaanse lobby kan werken:
  http://www.groene.nl/2005/41/de-amerikaanse-lobby

 8. Linda

  @Anou Bedankt, ik ga het lezen!

 9. Hawick

  Hele goede ontwikkeling. Nu nog miljarden boetes bij Amerikaanse bedrijven incasseren en ACTA van de baan!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.