• Menu

0 recente resultaten

Een privacyvriendelijk alternatief voor Facebook?

Genoeg van Facebook? Voldoet Google+ ook niet aan jouw eisen? Behoefte aan een privacyvriendelijk alternatief voor de alom bekende sociale netwerk sites? Dan is Diaspora misschien wat voor jou. Wij bespreken de voor- en nadelen van dit gedistribueerde sociale netwerk.

Er zijn al vele privacy issues geweest rondom Facebook. Een belangrijk bezwaar is dat de persoonlijke gegevens van alle gebruikers op 1 centrale server opgeslagen staan, namelijk op de Facebook server. De laatste jaren zijn er vele alternatieve sociale netwerksites opgericht met een gedistribueerde structuur. Dit betekent dat gegevens niet op een centrale server staan, maar verspreid zijn over meerdere servers. Zo kan je bijvoorbeeld jouw gegevens op je eigen server beheren.

Een werkbaar alternatief?

Een nadeel van veel van deze gedistribueerde netwerken is dat ze in gebruik niet altijd even vriendelijk zijn en bij meeste mensen niet bekend zijn. Daarom is het onwaarschijnlijk dat veel mensen voor zo’n alternatief zullen kiezen. Eentje die wel lijkt uit te blinken in gebruiksvriendelijkheid en relatief de meeste bekendheid lijkt te hebben, is Diaspora.

Diaspora is opgezet door een groep jonge Amerikaanse programmeurs die hun idee voor dit sociale netwerk op Kickstarter, ‘s werelds grootste financieringsplatform, presenteerden. Binnen zeer korte tijd hadden ze genoeg geld bij elkaar gekregen om hun idee in praktijk te brengen. Wat was dat idee?:

Diaspora – the privacy aware, personally controlled, do-it-all distributed open source social network…Our goal is for everyone to have full control over their data and to empower people in to become responsible, secure, and social Internet dwellers. We believe offering this service will be helpful to non-technical users who are also worried about their data and privacy online.

De interface van Diaspora is strak, overzichtelijk en heeft veel overeenkomsten met Facebook. Een overeenkomst met Google+ is dat contacten in te delen zijn in verschillende groepen die Aspects worden genoemd. Daarnaast kan je gebruikers, posts of foto’s makkelijk met hashtags zoeken, vergelijkbaar met Twitter.

Voordelen aan Diaspora

Wat betreft gegevensbeheer ga je er ten opzichte van Facebook bij Diaspora in elk geval enorm op vooruit. De informatie en foto’s die je op Diaspora deelt blijven van jou en de privacysettings zijn makkelijk te beheren. Daarnaast heeft Diaspora geen winstoogmerk. Dit betekent dat je geen last hebt van schreeuwende reclamebalkjes en omdat jij jouw gegevens in beheer houdt, word je zeker niet door derde partijen lastiggevallen door gerichte reclame. Daarnaast kan iedereen die daar interesse in heeft de open source code aanpassen en verbeteren.

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn ook nadelen aan dit sympatieke initiatief. Veel mensen zullen niet de moeite willen doen om een eigen server op te zetten, we kunnen immers niet allemaal IT-nerds zijn. Als je hier geen zin in hebt, kun je er nog voor kiezen jouw gegevens op een server van een ander te stallen. Het hele idee van controle over je eigen gegevens, is hierdoor dan wel verloren gegaan.

Het blijft dus nog wel spannend of mensen de moeite willen nemen om over te stappen. Wat de overgang naar dit nieuwe sociale netwerk misschien makkelijker maakt, is dat Twitter en Facebook aan Diaspora verbonden kunnen worden. Nu kan je trouwens alleen nog via een invite lid worden, maar de officiƫle lancering schijnt dichtbij te zijn.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag