Bredolab: Trojaans paradepaardje van het KLPD?

Een privacyvriendelijk alternatief voor Facebook?

Datalek: BOVAG database staat open

Genoeg van Facebook? Voldoet Google+ ook niet aan jouw eisen? Behoefte aan een privacyvriendelijk alternatief voor de alom bekende sociale netwerk sites? Dan is Diaspora misschien wat voor jou. Wij bespreken de voor- en nadelen van dit gedistribueerde sociale netwerk.

Er zijn al vele privacy issues geweest rondom Facebook. Een belangrijk bezwaar is dat de persoonlijke gegevens van alle gebruikers op 1 centrale server opgeslagen staan, namelijk op de Facebook server. De laatste jaren zijn er vele alternatieve sociale netwerksites opgericht met een gedistribueerde structuur. Dit betekent dat gegevens niet op een centrale server staan, maar verspreid zijn over meerdere servers. Zo kan je bijvoorbeeld jouw gegevens op je eigen server beheren.

Een werkbaar alternatief?

Een nadeel van veel van deze gedistribueerde netwerken is dat ze in gebruik niet altijd even vriendelijk zijn en bij meeste mensen niet bekend zijn. Daarom is het onwaarschijnlijk dat veel mensen voor zo’n alternatief zullen kiezen. Eentje die wel lijkt uit te blinken in gebruiksvriendelijkheid en relatief de meeste bekendheid lijkt te hebben, is Diaspora.

Diaspora is opgezet door een groep jonge Amerikaanse programmeurs die hun idee voor dit sociale netwerk op Kickstarter, ‘s werelds grootste financieringsplatform, presenteerden. Binnen zeer korte tijd hadden ze genoeg geld bij elkaar gekregen om hun idee in praktijk te brengen. Wat was dat idee?:

Diaspora – the privacy aware, personally controlled, do-it-all distributed open source social network…Our goal is for everyone to have full control over their data and to empower people in to become responsible, secure, and social Internet dwellers. We believe offering this service will be helpful to non-technical users who are also worried about their data and privacy online.

De interface van Diaspora is strak, overzichtelijk en heeft veel overeenkomsten met Facebook. Een overeenkomst met Google+ is dat contacten in te delen zijn in verschillende groepen die Aspects worden genoemd. Daarnaast kan je gebruikers, posts of foto’s makkelijk met hashtags zoeken, vergelijkbaar met Twitter.

Voordelen aan Diaspora

Wat betreft gegevensbeheer ga je er ten opzichte van Facebook bij Diaspora in elk geval enorm op vooruit. De informatie en foto’s die je op Diaspora deelt blijven van jou en de privacysettings zijn makkelijk te beheren. Daarnaast heeft Diaspora geen winstoogmerk. Dit betekent dat je geen last hebt van schreeuwende reclamebalkjes en omdat jij jouw gegevens in beheer houdt, word je zeker niet door derde partijen lastiggevallen door gerichte reclame. Daarnaast kan iedereen die daar interesse in heeft de open source code aanpassen en verbeteren.

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn ook nadelen aan dit sympatieke initiatief. Veel mensen zullen niet de moeite willen doen om een eigen server op te zetten, we kunnen immers niet allemaal IT-nerds zijn. Als je hier geen zin in hebt, kun je er nog voor kiezen jouw gegevens op een server van een ander te stallen. Het hele idee van controle over je eigen gegevens, is hierdoor dan wel verloren gegaan.

Het blijft dus nog wel spannend of mensen de moeite willen nemen om over te stappen. Wat de overgang naar dit nieuwe sociale netwerk misschien makkelijker maakt, is dat Twitter en Facebook aan Diaspora verbonden kunnen worden. Nu kan je trouwens alleen nog via een invite lid worden, maar de officiële lancering schijnt dichtbij te zijn.

 1. Niels

  Voor mij is het nadeel is dat ik mijn vrienden niet overtuigd krijg om naar diaspora over te stappen.

 2. Geert-Jan

  Het zal toch een groeiproces zijn waarin we met elkaar gaan beseffen dat het we het met elkaar, voor elkaar waar maken in de wereld. Het heeft weinig zin om te wachten op de anderen eerst. Het begint met zelf de eerste stap zetten.

 3. Joost

  “Het hele idee van controle over je eigen gegevens, is hierdoor dan wel verloren gegaan”

  Nou ja, niet het hele idee natuurlijk. Het is al een hele vooruitgang dat je kunt *kiezen* bij wie je je data toevertrouwt, en dat als deze partij iets doet waar jij het niet mee eens bent, je kunt overstappen naar een andere partij.

 4. Robert

  “Nu kan je trouwens alleen nog via een invite lid worden, maar de officiele lancering schijnt dichtbij te zijn.”

  Dit is niet correct. De pod van de makers van diaspora is inderdaad degene waarbij je een uitnodiging nodig hebt om toegang te krijgen. Andere pods zijn wel al toegankelijk.

  Lijst met openbare pods: http://podupti.me/
  Zelf zit ik op op diasp.eu. Hoogstwaarschijnlijk worden de pods joindiapsora.com (die van de makers) en diasp.org populairder. Maar zodra ze mogelijkheid inbouwen om van pod te wisselen maakt dat ook niet meer uit (dit moet inderdaad nog gebouwt worden ookal noemen ze dit al als feature).

 5. Nico den Boer

  Het genoemde nadeel willen wij juist opvangen door met Diaspore ingerichte servers (VPS’en) te leveren.
  Nadere info zal de komende tijd verschijnen op http://www.denboer-ims.nl

 6. Kevin

  Ik zal de deur even open zetten: http://podupti.me/ 😉

  Bovenstaande site toont een lijst van alle openbare Diaspora providers. Voor joindiaspora.com (de “officiële” server) heb je inderdaad een uitnodiging nodig; op alle andere servers kun je zonder uitnodiging registreren.

  Om aan te sluiten bij hetgeen wat Joost zegt: de eerste grote stap is dat je nu kunt kiezen uit verschillende providers. Er is geen monopolie op het netwerk meer. Na de beta release zal gewerkt worden aan een migratie tool die al je gegevens overhevelt naar een andere server en al je vrienden van deze verhuizing op de hoogte brengt. Zodoende ben je minder afhankelijk van je provider en kun je te allen tijde kiezen voor privacy, zonder contact met het netwerk te hoeven verbreken; een probleem dat al jaren speelt en waarvan bijna niemand beseft dat het een onnodig kwaad is. Ik zeg “dood aan het lock-in effect”! 😀

  “De informatie en foto’s die je op Diaspora deelt blijven van jou en de privacysettings zijn makkelijk te beheren.”

  Dit hebben we al vaker gehoord en vaak is het een loze kreet. Diaspora weet het echter waar te maken. Data ownership en privacy lopen als een onzichtbare rode draad door het netwerk. Je hebt er weinig omkijken naar en voor je gevoel zit je op een service à la Facebook of Google+. De instellingen staan echter standaard op het meest privacyvriendelijk en bij het delen van content maakt de gebruiker automatisch een privacybeslissing door te kiezen met welke “aspecten” hij de content wilt delen (familie, vrienden, openbaar, custom aspecten).

  Aspecten zijn de voorloper van de “circles” die je mogelijk kent van Google+. Afgezien van de fancy animatie waarbij je vrienden naar circles kunt slepen, is de feature een één-op-één kopie door Google. Als je een Google+ gebruiker bent, dan weet je dus precies hoe Diaspora in elkaar steekt. 😉

  Om af te sluiten: Diaspora is niet in de eerste plaats een sociaal netwerk, het is vooral ook een ideologie, gebaseerd waarop een nieuw social web gebouwd word. Het probeert niet alleen een nieuw sociaal netwerk op de kaart te zetten maar laat vooral ook zien hoe het beter kan en er worden grote stappen gezet op weg naar een betere wereld.

  P.S. Sorry Daphne, doe ik het weer. Ik heb een blog op een blog geschreven. :3

 7. Joyce

  Ik zit nu ruim een maand op Diaspora en het is verslavend. Ik vind het ook fijn dat je niet per se mensen hoeft te volgen. Je kunt ook gewoon #hashtags volgen. Het is een heel fijne community waar je snel mensen ontmoet en interessante dingen kunt vinden. Het cross-posten naar Twitter vind ik ook super handig.
  Het is nog een Alpha versie dus er zitten nog wat bugs in en er is zeker ruimte voor verbetering. Binnenkort gaat de Beta live. Kijken wat daar voor bugfixes en features in zitten.
  Wat mij betreft een blijvertje!

 8. Nico den Boer

  Ik denk dat Diaspora een uitstekend initiatief is. Maar wanneer gebruik gemaakt wordt van een openbare Diaspora provider, heb je nog steeds de data niet echt in eigen handen. Daarom willen wij een stapje verder gaan, en de mogeiljkheid bieden een eigen server te verkrijgen voor een echt privé netwerk, waarin je zelf het volledige beheer over je eigen server kunt doen. Dat laatste wanneer dat gwenst is, we kunnen ook beheerdiensten leveren.

  De eigen server kan een VPS zijn, een dedicated server, of een server gewoon bij jezelf thuis.

  Omdat wij ons brood moeten verdienen zijn dit uiteraard betaalde diensten, voor de doelgroep die echt privacy wil en bereid is daarvoor te betalen. Wie niet kan of wil betalen voor dergelijke diensten zijn er genoeg gratis openbare providers. Dat is nog altijd beter dan de bekende (grote) sociale netwerken, maar in mijn ogen nog steeds een tussenoplossing. Ik propageer een maximum aan privacy. Daarvoor moet je echter wel de server naar jezelf toehalen, anders gaat dat niet…

  Vele mensen, vele wensen 😉

 9. gmc

  De belpfte dat de data van jou blijft, kan in de praktijk natuurlijk niet worden gegarandeerd. True, je kiest met wie je je gegevens deelt, maar je zet ze nog steeds online. We hebben onlangs bij facebook gezien dat je met wat slimme bots alsnog mensen zo ver kunt krijgen om hun gegevens prijs te geven, dit kan op diaspora net zo makkelijk (of zelfs makkelijker, omdat je immers dieper in de api kunt graven).

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een mooi alternatief. Maar pas op met de suggestie dat je veel beter af bent met diaspora vergeleken met facebook.

 10. Jesse

  Inmiddels ben ik 2 maanden op Diaspora en het is tot nu toe ben ik er nog niet heel erg actief. ik ga toch automatisch naar fb. de mannen van diaspora zijn slimme jongens en doen hun werk goed. alle it-nerds omarmen het en werken keihard mee. wat mist is een geweldige campagne om mensen over te halen over te stappen. ik hoop dat diaspora geld zal investeren of een partnership kan krijgen met uitstekende marketeers om diaspora goed in de markt te zetten.

 11. Pieter Sterk

  Waarom is Bits of Freedom zelf niet aanwezig op Diaspora? (En wel op Facebook en Linked In). Als er één organisatie is waarvan ik verwacht dat die het gebruik van Diaspora zou aanmoedigen, dan is het wel Bits of Freedom.

 12. Pieter Sterk

  Waarom is Bits of Freedom nog niet op Diaspora te vinden? Net zoals op Facebook of Linked In. Juist van Bits of Freedom verwacht ik dat ze een initiatief als Diaspora niet alleen in woord, maar ook in daad zullen aanmoedigen.
  Privacy op internet betekent onder meer dat jij bepaalt wat je over jezelf deelt, met wie en welke mate. Diaspora lijkt daarvoor gemaakt. Wat willen we nog meer?

 13. Chris Heinze

  Een handleiding voor Diaspora staat hier: http://diasporial.com/tutorials

 14. Kevin

  Grappig Chris, dat is mijn website. 😛

 15. Chris Heinze

  Goed werk dan Kevin! Ik hoorde kort geleden voor het eerst van Diaspora, en een handleiding als dit is wat ik zocht. Eigenlijk was ik verbaasd dat deze handleiding tot nu toe niet genoemd is. Het is de meest praktische gids voor wie kennis wil maken met Diaspora.

 16. Nico

  Kennelijk is het ongewenst Facebook tegen te werken.
  Een grondlegger van Diaspora is recent veel te jong overleden. Zie
  http://finance.yahoo.com/news/co-founder-social-network-diaspora-184353108.html

 17. Ot van Daalen

  @Nico: De suggestie dat Facebook hier achter zit lijkt me behoorlijk vergezocht. Waarom denk je dat?

 18. Nico

  @Ot: Niet per se Facebook. Wel is het zo dat Facebook een bepaald belang vertegenwoordigt, zoals datamining en daarmee het kunnen identificeren en profilen van burgers.

  Er zijn dus meer partijen dan alleen Facebook die belang hebben bij het instandhouden van Facebook en het tegenwerken van alternatieven.

  En zeg nu zelf; wat ooit voor George Orwell een droom was met Big Brother, is vandaag de dag een uitgekmoen natte droom van geheime diensten. Mensen zetten vrijwillig hun hele leven online, doen vrijwillig afstand van hun privacy. Mooier kan het niet worden, en slechter kan maar beter – door belanghebbenden – tegengewerkt worden, nietwaar?

 19. Bert Ernste

  Hoe kies ik een betrouwbare pod? Is daar toezicht op, of kan iedereen met een server een pod beginnen en gegevens gaan verzamelen? Een reclamecampagne is inderdaad wenselijk, anders wordt het niets, schat ik.

 20. Bert Ernste

  Ik gaf me ooit op en zou in oktober een uitnodiging krijgen. Nog niets vernomen. Als ik op internet zoek, krijg ik niet het idee dat het allemaal erg gebruiksvriendelijk is, maar helaas kan ik dat dus niet testen. Jammer.

 21. Bert Ernste

  Komt dat Diaspora nou van de grond of niet? Ik heb eindelijk de noodzakelijke uitnodiging gekregen en heb me ingeschreven (bert_ernste). ik heb nog niet het idee dat het een grote vlucht neemt. Veel mensen willen wellicht niet meer iets nieuws beginnen nu ze al op Facebook en zo zitten.
  Bert Ernste http://www.ernste.net/

 22. Caroline

  Ik ontdekte daarnet tijdens het surfen naar ‘alternatief voor facebook’, nog een klein, leuk sociaal netwerkje op dat nog in de kinderschoenen staat geloof ik maar het ziet er wel heel grappig en laagdrempelig uit. Het heet ‘Whazzup’, heeft iemand er weleens van gehoord?

  Dit is het adres: http://whazzup.wall.fm

  Het is zo te zien niet echt klinisch-professioneel maar ik vind het wel leuk, ik denk dat ik het eens ga uitproberen!

 23. M.W.

  Zolang er amper aandacht is voor dit soort (uitstekende!) initiatieven, zal dit nooit van de grond komen. Mensen zijn toch gewend geraakt aan het gemak en de toegankelijkheid van Facebook, Twitter, etc.

  Er zal echt actief campagne gevoerd moeten worden voor Diaspora om de aandacht te trekken. Waarom doet BoF dat niet wat intensiever?

 24. Bert Ernste

  Inmiddels ben ik al eens bij Diaspora weggelopen en inmiddels weer terug (https://pod.orkz.net/u/berternste). Er valt goed mee te werken, maar je moet actief taggen omdat er – als ik het goed begrijp – geen automatische algoritmes achter zitten zoals bij Facebook, die keuzes voor je maken. Dus wel wat meer werk.
  Het grote probleem blijft echter dat ‘iedereen’ al op Facebook zit en dat de overgrote meerderheid niet over wil stappen, waardoor je op een alternatief sociaal netwerk al snel redelijk alleen bent. “No matter how many people joined, it still felt like a “ghost town” compared with Facebook.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.