Sociale netwerken. Leuk. Maar hoe kom je er vanaf?

Het lijkt zo leuk en is zo makkelijk: je aanmelden bij Facebook, LinkedIn en Twitter. Maar wat als je ervan af wil? We onderzochten hoe je een account kan verwijderen. En de meest opvallende conclusie? Dat blijkt minder simpel.

Facebook

Facebook maakt onderscheid tussen de-activeren en verwijderen. Wanneer je een account de-activeert (inlog-alert), bestaat je account nog wel, maar is de account niet meer zichtbaar voor anderen. Je kan het account op ieder moment weer re-activeren, inclusief alle gegevens.

Een Facebook account compleet verwijderen (inlog-alert) blijkt lastiger. Wanneer je namelijk, op wat voor manier dan ook, binnen 14 dagen opnieuw inlogt op Facebook, is het verwijderen mislukt. Zorg dus dat je echt minimaal 14 dagen uit de buurt van Facebook blijft.

In de privacy policy van Facebook wordt overigens aangegeven dat wanneer een account verwijderd is, jouw gegevens tot 90 dagen nog in back-ups kunnen worden teruggevonden. Maar Facebook stelt dat de gegevens daarna wel permanent worden verwijderd van “Facebook” (wij nemen aan dat ze hiermee ook alle Facebook servers bedoelen). En tot slot: Facebook stelt dat informatie die je hebt gedeeld op Facebook, niet meer verwijderd kan worden. Wel wordt jouw naam niet meer geassocieerd met die informatie. Een schrale troost.

LinkedIn

Bij LinkedIn kan je kiezen om je account te sluiten. Er wordt alleen niet duidelijk aangegeven of dan ook al je gegevens verwijderd worden. Je hebt dan geen toegang meer tot je profiel en een aantal gegevens worden verwijderd:

“Once you close this LinkedIn account, you will no longer have access to its profile, connections, and LinkedIn messages. This account’s questions and answers will be removed and will no longer appear on LinkedIn. Recommendations given to others from this account will also be removed.”

Het heeft er alle schijn van dat LinkedIn de rest van jouw gegevens gewoon bewaart.

Om je LinkedIn account te sluiten, ga je naar de settings door rechtsboven op je gebruikersnaam te klikken. Vervolgens ga je rechtsonder naar account waar de optie close your account te vinden is. Nadat je een reden hebt opgegeven voor het sluiten, moet je je account nog verifiëren. Je LinkedIn gegevens kunnen daarna nog een aantal dagen via zoekmachines vindbaar zijn.

Twitter

Twitter lijkt het beter te doen. Volgens Twitter worden je gegevens echt permanent gewist wanneer je ervoor kiest je account te de-activeren (het verwijderen van een Twitter account wordt de-activeren genoemd, maar dat is dus  hetzelfde als het verwijderen bij Facebook):

“Deactivating your account permanently removes your profile and information from Twitter.”

Maar daar is weer een ander probleem. Want wat Twitter niet vermeldt, is dat de Amerikaanse Library of Congress alle – jawel, alle – publieke tweets van Twitter opslaat. Jouw tweets worden dus misschien wel van Twitter verwijderd, maar toch voor de eeuwigheid bewaard.

Om je Twitter account te de-activeren ga je naar de settings rechtsboven op het scherm door op je gebruikersnaam te klikken. Scroll vervolgens helemaal naar beneden waar de optie deactivate my account te vinden is. Als je akkoord gaat, moet je er voor zorgen dat je minimaal 30 dagen niet inlogt op Twitter. Anders mislukt het de-activeren ook hier.

Daarom: een right to unsubscribe

De conclusie is dus gemengd. Het is niet bepaald makkelijk om je gegevens écht te verwijderen uit sociale netwerken. Europees Commissaris Viviane Reding stelde onlangs  een right to be forgotten voor. Voor sociale netwerken zou een right to unsubscribe een goed begin zijn, zodat het verwijderen van jouw gegevens een stuk makkelijker wordt. En mocht je er echt zeker van willen zijn dat na verwijdering jouw gegevens gewist zijn, raadpleeg dan PIM, de Privacy Inzage Machine van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.