DigiD en alle andere overheidssites niet meer veilig?

Eindelijk. Google+ voorkomt misbruik door honden.

Kamervragen PVV over supercookies

Google’s topman Eric Schmidt houdt van provoceren. En lijkt niet zoveel op te hebben met privacy. Afgelopen week deed hij opnieuw een opmerkelijke uitspraak, deze keer over Google+ en het gebruik van pseudoniemen.

Want wat blijkt: Google+ is geen sociaal netwerk, maar een ‘identity service’, zo vertelde Schmidt op het Edinburgh International Film Festival. En dat betekent dat je je echte naam moet gebruiken op Google+. En mensen die bezorgd zijn over hun veiligheid? Die kunnen ervoor kiezen om Google+ niet te gebruiken:

“I asked him how Google justifies the policy given that real identities could put people at risk.

He [Eric Schmidt, OvD] replied by saying that G+ was build primarily as an identity service, so fundamentally, it depends on people using their real names if they’re going to build future products that leverage that information.

Regarding people who are concerned about their safety, he said G+ is completely optional. No one is forcing you to use it. It’s obvious for people at risk if they use their real names, they shouldn’t use G+. […]

He also said the internet would be better if we knew you were a real person rather than a dog or a fake person. Some people are just evil and we should be able to ID them and rank them downward. “

Interessant. Maar ook pseudoniemen kan je naar beneden stemmen. Daarvoor hoef je anonimiteit niet op te heffen. Tegelijkertijd: we zijn erg verheugd dat Eric Schmidt misbruik van sociale netwerken door honden eindelijk gaat voorkomen. Het werd tijd.

 1. Helma

  En dat identified account combineren we dan met gezichtsherkenning, wifi-gegevens, locatiegegevens, surfinformatie en ons digitale Google-paspoort is klaar. Kan ik ook een exemplaar krijgen?

 2. John

  Er wordt nergens iets gezegd over “misbruik door honden”, erg flauw dus om dat dus als titel en punchline te gebruiken. Ik denk dat we allemaal weten wat hij echt bedoelde, en de woorden die hem op de bron worden toegekend zijn al geen exact citaat. Er staat ook nog eens duidelijk “Some people are just evil”.

  Ik vind persoonlijk weinig mis met het concept van een identity service door Google. Het probleem van Google Plus is dat ze de gebruiker dwingen om deze identiteit openbaar te maken. Ik denk dat de bezwaren van veel gebruikers (terecht) zijn dat ze het prima vinden dat Google hun echte naam heeft, maar dat ze via het sociale netwerk onder een pseudoniem bekend willen zijn. Google zou dus mogelijk kunnen maken op Google Plus te posten onder een pseudoniem. Ik zie nog niet in waarom Google dit niet wil.

  Maar laten we eerlijk zijn, Google is hier niet alleen in. Facebook wil ook echte namen, al lijkt de handhaving iets minder stringent.

 3. Mijn naam is Ano Niem

  Lastig dit onderwerp.
  Er zitten 2 Ano Niem’s in mij.
  Ano Niem 1 wil zonder gene met de billen bloot en Ano Niem 2 wil volledige anonimiteit.
  Ano Niem 1 heeft het vaak over zichzelf, heeft een netwerk en iedereen mag haar cv.
  Ano Niem 2 heeft het vaak over controversiële onderwerpen. Zo gevoelig soms dat zij het alleen anoniem wil delen.

  Stel dan Ano Niem 2 de mening heeft dat de familie van Khadaffi via Algerije naar Wit-Rusland wil vluchten. En dat Ano Niem dat een een mooi aanzet vindt om evil President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland ook eens tegen het licht te houden…….
  Ano Niem 1 zal er niet aan denken om dit open en bloot te posten. Toch?

  Social Media mist straks een veel gebruikte tool. En dat is de mogelijkheid om anoniem te blijven. Hier moet toch wel iets op te vinden zijn….?
  Het probleem is dat je bij bijna alle discussiefora-media-krantensite’s al niks meer mag zeggen zonder in te loggen. Waar kan je dan nog je anonieme ei kwijt?

 4. Jaap Dinges

  Ik dacht dat Google alles al van mij wist, maar toen ik heb een account met bovenstaande naam. Kennelijk valt de kennis van Google nog wel mee.
  P.s. Ik ben inderdaad geen hond en de kat lukt het ook al niet om een account in te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.