Do-not-track: een brievenbussticker tegen online tracking

Bewaarplicht bel- en internetverkeer nu ook ongrondwettig verklaard in Cyprus

Nieuwsbrief 7.4: Nominaties voor Big Brother Awards bekend en stemming publieksprijs geopend

Iedere keer dat een rechter moet oordelen over de bewaarplicht telecommunicatiegegevens, zet hij een streep door de verplichte monitoring van iedere beller en internetter. Na de hoogste rechters in Duitsland en Roemenië, heeft het Cypriotische Constitutionele Hof de nationale wet bewaarplicht ongrondwettig verklaard. En dat is goed nieuws voor jouw privacy.

Momenteel wordt de controversiële bewaarplicht telecommunicatie geëvalueerd door de Europese Commissie. We kunnen de consequente steun van de Constitutionele hoven goed gebruiken: het wordt langzaamaan onmogelijk de privacy-inbreuk van de bewaarplicht te bagatelliseren.

Meer informatie over de uitspraak vind je bij onze Europese koepelorganisatie European Digital Rights. En lees onze eerdere blogs over de bewaarplicht voor meer achtergrondinformatie. Ook waarom we in Nederland geen rechtszaak aanspannen tegen de bewaarplicht – daarvoor moet eerst onze achterhaalde Grondwet aangepast worden. Maar dat is een ander dossier.

  1. Anoniem

    Fantastish nieuws, toch lijkt de nederlandse politiek imuun voor dit soort acties.

  2. Onthutst

    Email berichten vallen gewoon onder het briefgeheim. Het Europese verdrag van de rechten van de mens dat Nederland ondertekend heeft garandeert volledig vrije communicatie tussen burgers. Met welk recht doet de overheid dat niet? Een aanzienlijk deel van wat ik aan mijn internet en telecom provider betaal wordt besteedt aan ongewenste opslag van gegevens waarvan de opslag volgens bovenstaande regels bovendien verboden is. Ik betaal dus verplicht voor illegale activiteiten die mijn privacy schenden.

    En dan zou volgens jullie net als elders hier eerst de rechter aan te pas moeten komen? Leef ik soms in Nederland in een bananenrepubliek waar mensen zelf niet kunnen nadenken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.