Afluisteren telefonie en internet: onze waakzaamheid blijft nodig

Datalek: rechter en officier schenden ambtsgeheim

Datalek: vakantieveilingen.nl lekt hoogste bieders

Bits of Freedom heeft opnieuw haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. Twee magistraten in Zwolle zouden gegevens uit het strafblad van een veroordeelde gedeeld hebben met derden. 

De officier van justitie en de rechter zochten het strafblad op in het interne computersysteem van de rechtbank en deelde de gegevens met derden. De persoon over wie het strafblad ging heeft daarop aangifte tegen de rechter gedaan.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek en heeft de officier van justitie op non-actief gezet. De rechter heeft zijn functie voor de duur van het onderzoek neergelegd.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.