Datalek NEM: hoe komen al je gegevens precies op straat te liggen?

Goede voornemens voor 2011: wat kan beter?

Bits of Freedom nieuwsbrief 6.23 is uit: Inbreng Justitie voor evaluatie bewaarplicht blijft waardeloos. Punt.

Nu het einde van 2010 in zicht komt, is het tijd om de rekening op te maken. We hebben het afgelopen jaar samen met talloze vrijwilligers hard gewerkt om vrijheid en privacy op internet te verdedigen. De belangrijke vraag is: wat moeten we in 2011 anders doen? Wat kunnen we veranderen in de organisatie om de beweging nog sterker te maken? Spaar ons niet! We horen graag jullie mening over dingen als:

 • Betrekken we jullie wel genoeg bij ons werk?
 • Geven we vrijwilligers wel genoeg credits?
 • Moet het grappiger, of juist serieuzer?
 • Zijn er campagnes, virals of lobby-acties van anderen die je inspirerend vond, en waaraan we een voorbeeld kunnen nemen?
 • Moeten we meer bloggen, korter bloggen, videoblogs doen?
 • Zijn we wel transparant genoeg? Wat willen jullie nog meer weten?
 • Deden we iets tenenkrommend slecht?
 • Moeten we ons op andere onderwerpen richten dan we deden in 2010? Wat verdient onze aandacht in 2011?
 • Etcetera.

Laat het ons weten in de comments, of via de mail of per telefoon. En probeer zo concreet mogelijk te zijn – op die manier kunnen wij ons het best een beeld vormen van wat je bedoelt. Heel veel dank!

 1. Erik

  Wat mij dit jaar is opgevallen, is dat BOF voornamelijk met opgeheven vinger in het nieuws komt. Gezien de doelstelling van de stichting is dat begrijpelijk. Dat heeft echter ook zijn nadeel: het is niet goed voor het imago op lange termijn. Kom met een alternatief, en zorg dat de media dat alternatief ook oppakt. Het is voor een medium te aantrekkelijk om slechts negatieve reacties op te nemen in een bericht. Probeer in de kritiek het alternatief te verstrengelen, zodat ook die duidelijker naar voren treedt!

  De stichting komt met alternatieven, dat zeker. Maar draag die alternatieven ook uit en verwerk ze op zodanige wijze dat ze niet te los van de kritiek komen te staan!

 2. Jakob

  Ik sluit me aan bij Erik en ik vraag me af of BoF niet meer kan doen aan het pushen van net neutrality. Gezien regeringen dit onderwerp stelselmatig aan zich voorbij laten gaan denk ik dat public awareness en het steeds terugkoppelen van problemen aan de noodzaak van net neutrality, het onderwerp wat hoger op de politieke agenda komt. Het is voor ons allemaal wel duidelijk dat net neutrality goed verankerd moet worden in de wet, 2011 moet het jaar zijn waarin politici hetzelfde denken en zeggen (de huidige regeringsstructuur biedt natuurlijk heel mooie kansen)

 3. Tweets die vermelden Goede voornemens voor 2011: wat kan beter? « Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door fadsandfancies.com. fadsandfancies.com heeft gezegd: Blogfeed: Goede voornemens voor 2011: wat kan beter?: Nu het einde van 2010 in zicht komt, is het tijd om de rek… http://bit.ly/hYzj2J […]

 4. Jasper

  Een onderwerp waar jullie je licht op zouden kunnen laten schijnen is de doublespeak die sommige politici, organisaties, bedrijven etc. hanteren om alternatieve agenda’s te realiseren. De helaas maatgevend geworden anti-kinderporno riedel om burgerrechten zonder tegenspraak in te perken is een bekend voorbeeld. Kortom: wellicht zouden jullie het onderscheid tussen de gehanteerde formulering en de praktische gevolgen daarvan kunnen blootleggen. Daarnaast lijkt het me gepast jullie te feliciteren met de resultaten van het belangrijke werk dat jullie dit afgelopen jaar hebben gedaan. Veel succes in het komende jaar.

 5. Niels

  Hulde voor jullie werk, ook de gerichte amendementen in samenwerking met leden op uiteenlopende partijcongressen hebben veel bijgedragen. Het komende jaar verwacht ik nog veel te doen m.b.t. de herhaaldelijk terugkerende discussie over DPI en de bewaarplicht.
  Dat e-cumlaude.nl is alleen niet zo’n flitsende Payment provider voor jullie, en past m.i. niet echt bij de open uitstraling en (noodzakelijk) snelle ad-hoc werkwijze van BoF. Concreet: Op mijn vraag aan hun klantenservice m.b.t. een storing in de afhandeling van de donatie van 21 oktober, krijg ik pas op 22 november een “kluitje-riet-antwoord”. Privacy staat bij BoF hoog in het vaandel, maar je voert het ook te ver door als de desbetreffende medewerker van de klantenservice niet het fatsoen heeft zijn/haar naam te noemen. Ik raakte even in vertwijfeling of ik nu aan BoF, of T-Mobile had gedoneerd 😉

 6. Jeroen

  Het gaat erg goed in mijn ogen. Er is veel media-aandacht voor Bits of Freedom. Die aandacht zou je kunnen gebruiken om mensen een petitie te laten ondertekenen. Misschien eens proberen?

 7. Ronald

  Wat ik mis, is een ‘hoekje’ met (wetenschappelijke) achtergrond literatuur (evt voorzien van een samenvatting). Jullie laten je natuurlijk ook inspireren door grote en kleine vrijdenkers. Bijvoorbeeld waar jullie idee over ‘vrijheid’ en ‘privacy’ vandaan komt, maar ook meer technische onderwerpen over ‘function creep’ en ‘data mining’.
  Om zo beter nog beter beslagen te ijs te komen, wanneer ik weer een BoF standpunt probeer te verdedigen, maar ook om BoF beter in te plaatsen in de gehele (digitale) vrijheidsdiscussie.

  Verder ben ik het eens met wat hierboven al genoemd is.

 8. Frank

  ‘Kan het beter?’ Daar moest ik even over nadenken. Ik vond het eigenlijk een beetje een gekke vraag, want jullie doen het al zo ontzettend goed. Vaak in het nieuws, op een goede manier. Snelle (re)acties bij actuele gebeurtenissen. Grote invloed op publieke en politieke discussies. Wat wil je nog meer? Dus: ga vooral zo door!

  Blijf wel kritisch op wat je naar buiten brengt, welke argumenten je gebruikt en hoe je dat alles formuleert. Dit om te voorkomen dat BoF ooit de uitstraling krijgt van een zichzelf herhalen grammofoonplaat. Dit zie ik als een potentieel risico, niet als iets wat al zo is!

 9. Ot van Daalen

  @allen: Veel dank voor de nuttige reacties! We gaan de komende maanden de organisatie verder verbeteren en nemen deze punten mee. Complimenten zijn leuk, maar houd ons vooral scherp!

 10. Geert

  Een idee voor een campagne in 2011.
  Maak mensen er meer bewust van dat privacy niet het “ik heb toch niets te verbergen is” maar “daar heeft niemand toch iets mee te maken” is.
  Een voorbeeld ga ICT opleidingen, computer-club’s studieverenigingen van Universiteiten en hogescholen (en Mbo’s) een poster campagne van start om “Awareness”te crieeren.

  mvg,
  Geert

 11. Joep van Loon

  Idee voor een campagne: organiseer een verhalenwedstrijd rondom het thema privacy en digitale burgerrechten. Deelnemers kunnen een kort verhaal insturen. De beste 25 inzendingen worden in een verhalenbundel opgenomen. De bundel wordt verkocht. Hiermee genereer je publiciteit, maar ‘laad’ je ook het thema privacy en digitale burgerrechten. Doordat mensen verhalen vertellen over wat er goed of mis kan gaan, wordt het persoonlijker, dichter bij ‘de burger’ etc. In plaats van over abstracte idealen gaat het opeens over zaken die iedereen kan gebeuren. En wordt hopelijk de urgentie van het werk van BOF duidelijker.

 12. Struiners Unie

  De bewaking van onze vrijheden, digitaal en ‘analoog’, zal een zware taak worden. Gelukkig dat er bewegingen bestaan zoals Bits Of Freedom die de strijd aangaan tegen de afbreuk van privacy en de ongebreidelde behoefte om te controleren.

  De beste middelen in die strijd is het informeren en attenderen. Een punt van aandacht is misschien om deze middelen wat meer te gebruiken bij één van de meest essentiële groepen in onze maatschappij, namelijk de jongeren. Misschien is het een idee om pakketten te verzorgen voor het lager en middelbaar onderwijs, om jongeren meer bekend te maken met de grondbeginselen van een vrije samenleving, zodat zij in de toekomst de democratie (kritisch) kunnen bewaken én de kans krijgen deze te versterken.

  En met een beetje geluk kunnen zij hun leraren, ouders en (oudere) familieleden dan ook weer iets essentieels bijbrengen wat in de loop van de naoorlogse ontwikkeling steeds meer uit zicht lijkt te geraken…..

  Struiners Unie feliciteert BOF met behalen van de titel ‘Liberaal van het Jaar’ en spreekt de hoop, én geloof uit, dat BOF zich, ook in 2011, met toewijding blijven volharden in het bereiken van hun idealen!

  struinersunie.nl

 13. Maurits Groenenberg

  waar hebben we wat aan?
  Aan konkrete voorstellen voor de politiek / wetgevende macht.

  Zorg dat je altijd één of meer aktuele voorstellen gemakkelijk toegankelijk op je website zet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.