Bits of Freedom op Radio 1 over Facebook en Diaspora

Europese conservatieven steunen anti-piraterijverdrag ACTA

Parlementaire agenda week 47
DOSSIER: Platformen

Op 24 november heeft het Europees Parlement de deur opengezet voor het omstreden anti-piraterijverdrag ACTA. In een resolutie die is opgesteld en gesteund door de conservatieve fracties, worden de talloze bezwaren tegen ACTA genegeerd. Een veel kritischer resolutie haalde niet genoeg stemmen.

In de resolutie van de conservatieven worden vrijwel geen eisen gesteld aan de onderhandelingen die de Europese Commissie over ACTA voert: de Commissie krijgt een vrijwel blanco cheque om naar eigen inzicht de onderhandelingen over ACTA in te vullen.

De alternatieve resolutie, opgesteld door de S&D/Groenen/ALDE/GUE-fracties, was daarentegen veel kritischer:  er wordt onder meer geëist dat de Commissie onderzoek doet naar de impact van ACTA op fundamentele rechten (artt. 19 en 22) en er wordt gewaarschuwd voor de criminalisering van eindgebruikers die het gevolg kan zijn van ACTA. Ook wordt ingegaan op de gevolgen voor toegang tot geneesmiddelen en innovatie. Deze resolutie heeft echter niet genoeg stemmen gekregen.

De strijd tegen ACTA is nog niet gelopen. Het Europees Parlement krijgt nog één keer de kans om zich over ACTA uit te spreken: op het moment dat de Europese Commissie de definitieve tekst aan het parlement ter goedkeuring moet voorleggen. De volgende – en waarschijnlijk laatste –  internationale onderhandelingen over ACTA zullen plaatsvinden van 30 november tot 3 december: daarna zal de uiteindelijke tekst aan het parlement worden voorgelegd.

 1. Tweets die vermelden Europese conservatieven steunen anti-piraterijverdrag ACTA « Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door OpenNieuws, CtrlSPATIE, Peter De Smedt, Harry van Dijken, fadsandfancies.com en anderen. fadsandfancies.com heeft gezegd: Blogfeed: Europese conservatieven steunen anti-piraterijverdrag ACTA: Op 24 november heeft het Europees Parlemen… http://bit.ly/fNXx2q […]

 2. Dommel en Semafoor

  Stond erbij en keek erna; Maar er is helemaal niets wat we kunnen doen simpelweg omdat het alternatief nooit voldoende draagkracht kan verzamelen binnen het E.P. en de commisie heeft een carte blanche.

 3. Henk van Velthoven

  Het gaat, zoals bij alles, om de macht en dus het kapitaal. Dit is geen kreet van een verstokte communist, maar een constatering van een oudere heer.
  Er is nog een restje vrijheid voor de gewone man en vrouw. Die vind je nu nog op het internet. Het internet is om die reden bedreigend voor het kapitaal omdat het er (nog) geen absolute heerschappij over heeft.
  Daar wordt dus hard aan gewerkt en het is tragisch om te moeten beleven dat de vertegenwoordigers van de gewone bevolking, die toch de overgrote meerderheid uitmaakt, zich wederom door de vertegenwoordigers het kapitaal in de luren laat leggen.
  Het gevoel bekruipt je te twijfelen aan de onkreukbaarheid van de vertegenwoordigers van de gewone bevolking.
  Immers, wanneer zij de krachten bundelden, dan zouden zij de kwade krachten van het kapitaal gemakkelijk moeten kunnen weerstaan.
  Maar het lijkt er niet van te komen. En dan toch maar van de burger vragen te blijven geloven in het rechtssysteem waaronder wij leven.
  Ik ben van nature een optimist, maar dat is soms tegen beter weten in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.