• Menu

0 recente resultaten

Bewaren zoekgegevens dichterbij dankzij 5 Nederlanders

Aan ons heeft het niet gelegen. Vele tientallen Bits of Freedom-fans hebben alle Nederlandse Europarlementariërs gewezen op het gevaar van Schriftelijke Verklaring 29, waarin wordt verzocht om de bewaarplicht uit te breiden naar zoekmachines. Het mocht helaas niet baten: de resolutie is aangenomen, mede dankzij vijf Nederlandse Europarlementariërs.

Bedenk je eens hoeveel persoonlijke informatie een zoekmachine over je heeft. Je zoekt vast wel eens bepaalde personen op, medicijnen tegen gekke kwaaltjes, of andere zaken die je niet met anderen wilt delen. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid informatie die je blootgeeft via je zoekopdrachten, kan je eens de serie korte films “I love Alaska” bekijken van de Nederlandse filmmakers Sander Plug en Lernery Engelberts. (Zie trailer onderaan.)

Hoofddoel van de Schriftelijke Verklaring is om “een Europees alarmsysteem (EAS) tegen pedofielen” op de agenda te zetten. Maar op de tweede pagina onder nummer 2 wordt de Raad en de Commissie opgeroepen “de toepassingssfeer van Richtlijn 2006/24/EG uit te breiden tot zoekmachines”. En die Richtlijn gaat over de bewaarplicht, op grond waarvan jouw provider een jaar lang moet opslaan met wie je belt, waar je mobiele telefoon is en wanneer je inlogt op internet.

Tientallen mensen deden mee aan onze oproep om Europarlementariërs te mailen, en hen te wijzen op het gevaar van Schriftelijke Verklaring 29. Veel dank daarvoor! Mede dankzij jullie inspanningen leek het er even op dat we deze verklaring van tafel konden krijgen: een groot aantal parlementariërs heeft hun ondertekening ingetrokken.

Maar bij de afgelopen sessie van het Europees Parlement hebben de indieners van de Schriftelijke Verklaring een uitgebreide campagne gevoerd, en die heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen: er zijn toch meer dan de vereiste 369 handtekeningen verzameld en de intekening is gesloten. Nu zal over deze verklaring worden gedebatteerd in het Europees parlement (de schriftelijke verklaring is geen bindende regelgeving, maar een politiek instrument om het debat binnen het parlement richting te geven).

De lijst met ondertekenaars is inmiddels openbaar. En wat blijkt? Ook de volgende Nederlandse parlementsleden hebben de Schriftelijke Verklaring ondertekend:

  • Wim van de Camp (CDA)
  • Lambert van Nistelrooij (CDA)
  • Corien Wortmann-Kool (CDA)
  • Peter van Dalen (CU)
  • Bastiaan Belder (SGP)

De volgende keer zullen we nog eerder in het proces aan de bel moeten trekken. Dat kan alleen met jullie steun. Je kan ons altijd mailen met informatie, naar info@bof.nl.

Bij wijze van troost hierbij de beloofde trailer van “I love Alaska“:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag