Datalek gemeente Groningen toegevoegd aan Zwartboek datalekken

Bits of Freedom: terugblikken en vooruitkijken

Spoed: PvdA-ers die digitale vrijheid beschermen gezocht!

Bits of Freedom is nu iets meer dan een half jaar actief en heeft haar jaarverslag (PDF) zojuist afgerond. In het jaarverslag, dat ons favoriete ontwerpbureau Unc Inc gratis voor ons heeft opgemaakt, geven wij aan op welke onderwerpen wij ons de komende jaren zullen richten.

Op Hacking at Random begon het allemaal. Op 14 augustus 2009 werd de heroprichting van Bits of Freedom bekend gemaakt:

We zijn nu een half jaar verder en kijken met tevredenheid terug. Maar we zijn ervan overtuigd dat we nog meer impact hebben, als we onze focus beperken. We kiezen daarom om vrijheid en privacy op internet te beschermen. Internet is een essentieel fundament van de informatiemaatschappij en onze vrijheid en privacy op internet staan continu onder druk.

We zullen ons de komende jaren richten op:

  • Internethandhaving Bits of Freedom maakt zich er de komende jaren hard voor dat niet-commercieel gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk op internet wordt ontzien en dat de oorlog tegen filesharing een halt wordt toegeroepen.
  • Netwerkneutraliteit Bits of Freedom zal zich ervoor inzetten dat providers innovatieve diensten en websites niet mogen blokkeren.
  • Internetcensuur Bits of Freedom strijdt voor een internet zonder filters en blokkades.
  • Telecomgegevens Bits of Freedom strijdt tegen de Wet bewaarplicht telecomgegevens, en zorgt dat de systemen waarmee deze gegevens worden opgeslagen de rechten van telecomgebruikers zoveel mogelijk respecteren.
  • Communicatiegeheim Bits of Freedom zet zich in voor bescherming van het digitaal briefgeheim, en voert actie tegen de inzet van technieken als deep packet inspection.
  • Privacy empowerment Bits of Freedom ontwikkelt de Zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers, waarmee wij aan iedere Nederlander uitleggen hoe hij zijn privacy online kan beschermen. Ook zal Bits of Freedom de persoonsgegevens inzagemachine (PIM) ontwikkelen.

Hiernaast blijven we natuurlijk de Big Brother Awards organiseren en houden we de ontwikkelingen op het gebied van digitale burgerrechten in brede zin in de gaten. Onze campagne om digitale vrijheid in verkiezingsprogramma’s te beschermen is daar een voorbeeld van. Waar nodig starten we spoedcampagnes tegen specifieke maatregelen.

Naast het jaarverslag publiceren wij ook jaarrekening (PDF). De jaarrekening is opgemaakt conform de Richtlijnen 650 Fondsenwervende Instellingen (RJ 650). Dit is een vereiste voor het verkrijgen van een zgn. CBF-certificaat voor (kleine) goede doelen, dat we op termijn willen aanvragen.

  1. Tweets die vermelden Bits of Freedom: terugblikken en vooruitkijken – Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Layla de Jong, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: terugblikken en vooruitkijken: http://is.gd/bpHFm (jaarverslag 2009 en plannen voor 2010) […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.