Politie en justitie klaar voor RFID

Handtekeningen tegen de bewaarplicht aangeboden

Internet Scriptieprijs

In Brussel hebben EDRI en XS4ALL vandaag (woensdag 23 november) 58.000 handtekeningen tegen de bewaarplicht verkeersgegevens aangeboden aan Jean-Marie Cavada, voorzitter van de Europese parlementaire commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) en aan Alexander Alvaro, de rapporteur van de commissie en de parlementari?rs Charlotte Cederschi?ld (Christen-Democraten), Edith Mastenbroek (Sociaal-Democraten) en Kathalijne Buitenweg (Groenen). Cederschi?ld zegde toe de petitie als agendapunt bij de LIBE vergadering in te brengen. Zij is binnen de Christen-Democraten als tegenstander van de bewaarplicht een uitzondering.

De petitie tegen de bewaarplicht verkeersgegevens is georganiseerd door internetprovider XS4ALL en EDRI, de koepelorganisatie European Digital Rights. Bits of Freedom, lid van EDRI, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de praktische uitvoering van de campagne en de petitie. Meer dan 21.000 handtekeningen zijn uit Nederland afkomstig.

De online petitie geeft uiting aan het massale protest tegen het voorstel van de Europese ministers van justitie en de Europese Commissie om aanbieders te verplichten informatie over alle telefoon- en internetverkeer te bewaren.

Op donderdag 24 november stemt LIBE over het voorstel. Vervolgens zal in het Europees Parlement op 13 december de finale en plenaire stemming plaatsvinden. Het lijkt erop dat het Europees Parlement in grote lijnen akkoord zal gaan omdat de Christen-Democraten en Sociaal-Democraten intern al daartoe besloten hebben.

Het voorstel van de Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken is alom bekritiseerd wegens het ontbreken van een rechtsgrondslag. Het Commissie-voorstel bevat echter ook geen antwoord op de vraag naar nut en noodzaak van een bewaarplicht.

In de petitie spreken ondertekenaars uit dat:

– De bewaarplicht een ingrijpend middel is dat invloed heeft op het leven van iedereen; – Het opslaan van persoonlijke gegevens van iedereen in strijd is met Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat het niet proportioneel is; – Veiligheid door bewaarplicht denkbeeldig kan zijn, omdat verkeersgegevens makkelijk gekoppeld kunnen worden aan een verkeerde persoon en het enorm lastig wordt om de juiste gegevens te vinden in de aan te leggen Europese data boterberg. – De redenen waarmee men dit beleid probeert door te voeren niet legitiem zijn. Sommige lidstaten hebben dit beleid zonder succes geprobeerd door te voeren via hun eigen parlement en proberen dit nu verplicht te stellen via EU-wetgeving onder het mom van harmonisering en internationale samenwerking.

De ondertekenaars verzoeken de Europese Commissie en het Europees Parlement om de voorstellen voor bewaarplicht z??r kritisch te bekijken en te blijven instaan voor mensenrechten en privacy in deze moeilijke tijden. Volgens de ondertekenaars is de bewaarplicht zeker geen oplossing voor het toenemende terrorisme en de groeiende criminaliteit in Europa, maar moet er grondig gekeken worden naar alternatieve, minder ingrijpende oplossingen.

Een verslag en foto’s van de aanbieding staan online op de wiki van de petitie (zie de link hieronder). Ook bevat de wiki alle belangrijke voorstellen, amendementen en papers tegen de bewaarplicht.

Ook de muziekindustrie heeft zich nu in het debat rondom de bewaarplicht gemengd. In een brief aan de commissie voor industrie en handel (ITRE) van het Europees Parlement pleit de Creative and Media Business Alliance ervoor dat de toegang tot verkeersgegevens niet gelimiteerd wordt tot ernstige misdrijven. Hierdoor zou volgens de muziekindustrie het gebruik van verkeersgegevens bij de vervolging van het online uitwisselen van illegaal gekopieerde muziek bemoeilijkt worden. Ook wil de muziekindustrie dat de bewaartermijn voor internet data niet korter wordt dan zes maanden.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.