Donnerabilia

Hoge Raad zal uitspraak doen in Scientology zaak

Open source petitie aangeboden

De Hoge Raad doet binnenkort definitief uitspraak in de al tien jaar lopende zaak van Scientology tegen Karin Spaink, XS4ALL en nog 20 providers. Hoewel Scientology op het laatste moment heeft geprobeerd om de cassatie in te trekken, adviseert de Advocaat Generaal (AG) nu aan de Hoge Raad om toch inhoudelijk op de zaak in te gaan, “met het oog op de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling, dan wel gelet op het belang voor de praktijk.”

Scientology beschuldigt Spaink en de ISP’s van auteursrechtinbreuk omdat de publiciste stukken van Scientology uit het zogenoemde Fishman Affidavit op haar website heeft geplaatst. Spaink wil met de publicatie de praktijken en leer van Scientology aan de kaak stellen. Het Hof in Den Haag wees op 4 september 2003 in het hoger beroep in de bodemprocedure van Scientology tegen Spaink en de ISP’s alle eisen van Scientology af. Het Hof liet in dit geval de vrijheid van meningsuiting zwaarder wegen dan het auteursrecht.

De AG legt uit dat procespartijen niet zomaar de vrijheid hebben om op ieder gewenst moment procedures in te trekken “alsof er geen belangen van anderen spelen”. “Wie zijn wederpartij ongevraagd met een cassatieprocedure heeft geconfronteerd en wie die wederpartij daarmee (…) ook op kosten heeft gejaagd (…) komt m.i. moraliter en ook rechtens die absolute vrijheid niet toe.”

Op 18 maart 2005 bracht Advocaat-Generaal Verkade advies uit om de uitspraak van het Hof in Den Haag te handhaven. Naar verwachting zal de Hoge Raad het advies volgen waardoor Scientology de zaak opnieuw verliest.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.