AIVD wil grootschalig 'e-mail' aftappen

Petitie tegen bewaarplicht bereikt 25.000 ondertekeningen

Donnerabilia

De online petitie tegen de Europese plannen voor een bewaarplicht verkeersgegevens heeft in drie weken tijd 25.000 ondertekeningen gekregen. De petitie is nu beschikbaar in 16 talen, waaronder Hongaars, Tsjechisch, Bulgaars, Roemeens, Russisch, Armeens en natuurlijk Nederlands.

European Digital Rights (EDRI) en XS4ALL zijn op 28 juli de online petitie gestart tegen de bewaarplicht verkeersgegevens. Internetgebruikers wordt gevraagd de petitie tegen de bewaarplicht te ondertekenen op www.dataretentionisnosolution.com. De ondertekeningen van de petitie worden aangeboden aan de Europese Commissie en het Europees Parlement.

De start van de petitie viel samen met het bekend worden van een nieuw voorstel voor een bewaarplicht van de Europese Commissie. De ontwerp-richtlijn van de Europese Commissie is een antwoord op het voorstel voor een bewaarplicht van de Europese ministers van Justitie. Het voorstel van de Raad van ministers is alom bekritiseerd wegens het ontbreken van een rechtsgrondslag. Het Commissie voorstel bevat echter ook geen antwoord op de vraag naar nut en noodzaak van een bewaarplicht.

Op 8 en 9 september komen de Europese ministers van justitie bijeen tijdens de JBZ-Raad in Newcastle. Voorafgaande aan de JBZ-Raad vergaderen de JBZ commissie van de Eerste Kamer en de justitie commissie van de Tweede Kamer (op 6 september om 17.00 uur) over de agendapunten van de Europese ministers van justitie. Voorafgaande aan de vergadering in de Tweede Kamer zal de ‘Unit Landelijke interceptie’ van de Raad van Hoofdcommissarissen aan de Kamerleden een besloten presentatie geven over het opslaan van verkeersgegevens (op 6 september om 16.00 uur). Naar verwachting zal de politie in de Tweede Kamer gaan lobbyen voor een bewaarplicht.

De petitie tegen de bewaarplicht kan van grote invloed zijn op het Europees Parlement en zal ook een steun in de rug zijn van parlementariërs die zich nu al kritisch opstellen tegen de bewaarplicht. In de petitie spreken ondertekenaars uit dat:

– de bewaarplicht een ingrijpend middel is dat invloed heeft op het leven van iedereen; – het opslaan van persoonlijke gegevens van iedereen in strijd is met Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat het niet proportioneel is; – veiligheid door bewaarplicht denkbeeldig kan zijn, omdat het mogelijk is dat verkeersgegevens gekoppeld worden aan een bepaalde persoon terwijl ze in werkelijkheid bij een ander horen, of bij een proces dat niet gerelateerd is aan de activiteiten van die persoon; – de redenen waarmee men dit beleid probeert door te voeren niet legitiem zijn. Sommige lidstaten hebben dit beleid zonder succes geprobeerd door te voeren via hun eigen parlement en proberen dit nu verplicht te stellen via EU-wetgeving onder het mom van harmonisering en internationale samenwerking.

De ondertekenaars verzoeken de Europese Commissie en het Europees Parlement om de voorstellen voor bewaarplicht zéér kritisch te bekijken en te blijven instaan voor mensenrechten en privacy in deze moeilijke tijden.

Bits of Freedom roept iedereen op tien andere mensen te overtuigen de petitie te tekenen. Op die manier kan een sneeuwbal-effect ontstaan waardoor de petitie genoeg ondertekeningen krijgt om een duidelijk signaal naar Brussel af te geven. Op dit moment komt het grootste aantal ondertekeningen uit Nederland.

European Digital Rights is een associatie van 21 digitale burgerrechtenorganisaties uit 14 Europese landen. Bits of Freedom is een van de oprichters van EDRI.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.