Donnerabilia

Brein en Marktplaats werken samen

Wet cameratoezicht aangenomen

Brein en en de online handelsplaats Marktplaats.nl (eigendom van eBay) gaan nauwer samenwerken. In het kader van het Melding van Inbreuk Programma van Marktplaats kan Brein de klantgegevens opvragen van handelaren op Marktplaats.

Brein en Marktplaats willen met de uitwisseling van gegevens de piraterij bestrijden. Brein kan de klantgegevens gebruiken om civiele procedures tegen handelaren te starten. Opmerkelijk is dat Marktplaats eist dat Brein eerst aangifte doet voordat Marktplaats de klantgegevens verstrekt. Maar de aangifte heeft niet tot doel justitie te laten ingrijpen aangezien Brein zelf een civiele procedure start.

Het formulier waarmee rechthebbenden melding kunnen maken bij Marktplaats roept nogal wat vragen op. Marktplaats vraagt in het formulier niet om enig bewijs waaruit blijkt dat de klagende partij ook werkelijk rechthebbende is of deze vertegenwoordigt. Ook lijkt nergens in de procedure sprake van hoor en wederhoor waarbij de klant van Marktplaats gevraagd wordt een logische verklaring te geven voor de aangeboden goederen. De procedure kan ertoe leiden dat de klantgegevens aan Brein worden verstrekt van iemand die zijn DVD-collectie voor een lage prijs van de hand doet.

Eerder toonde Bits of Freedom al in het Multatuli onderzoek aan dat de meeste ISP’s onzorgvuldig met klachten omgaan. Uit het onderzoek bleek dat de meeste ISP’s een website meteen verwijderen bij een klacht over inbreuk op het auteursrecht. De klacht wordt daarbij niet getoetst en de website wordt niet eens bekeken.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.