Cookies: Sweeties, smarties of cookies?

Remkes wil snel schotels in Burum

ID-plicht leidt tot 3300 boetes

Minister Remkes heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de Nationale Sigint (Signals Intelligence) Organisatie (NSO). De NSO is in 2003 opgericht als een project-organisatie van AIVD en MIVD voor het afluisteren van satellietverkeer. Het Kabinet wil de NSO echter verzelfstandigen zodat een derde geheime dienst ontstaat in Nederland.

Defensie is naarstig op zoek naar een locatie waarop nieuwe schotels kunnen worden gebouwd. In Zoutkamp, waar Defensie al twee schotels heeft staan, wilde het ministerie het aantal uitbreiden tot 20 stuks. Omwonenden in Zoutkamp hebben echter met succes de toestemming tot uitbreiding ongedaan gemaakt via de Raad van State.

In de BOF nieuwsbrief van 19 januari werd bericht dat Defensie in onderhandeling is met KPN dochter Xantic over de aankoop van een terrein bij het Xantic satellietgrondstation in Burum (Friesland). KPN heeft een 65% belang in Xantic. Defensie hoopt in Burum op minder procedurele problemen omdat het bestemmingsplan aldaar is toegesneden op het Xantic satellietgrondstation. Dat grondstation werd in 1976 gebouwd door de toenmalige PTT. Vooruitlopend op de aankoop van het terrein heeft Defensie een bouwvergunning aangevraagd. Volgens ambtenaren van de gemeente is de toestemming voor deze bouwvergunning nog slechts een formaliteit. Nu zijn ook in Burum omwonenden in actie gekomen en hebben bezwaarschriften ingediend.

Deze details krijgen de Kamerleden echter niet in de brief van Remkes. Inmiddels melden omwonenden, die de aanvraag voor de bouwvergunning hebben ingezien, dat Defensie wil bouwen op het terrein van Xantic. Dat zou betekenen dat Xantic een deel van haar eigen terrein aan Defensie verkoopt en haar eigen installaties op een kleiner perceel terugtrekt.

De hardnekkige pogingen van Defensie om een terrein te vinden in de buurt van het Xantic grondstation kan erop wijzen dat de NSO met haar installatie de downlink van de Xantic verbindingen wil afluisteren: de signalen van satellieten aan Xantic worden dan ook door de NSO opgevangen. “Mede door de gunstige planologische ligging en de aanwezigheid van bruikbare infrastructuur, bestaat voor deze locatie een goed perspectief op een spoedige realisatie van de gewenste uitbreiding van satellietinterceptiecapaciteit. Verwerving van deze locatie rechtvaardigt de verwachting dat een groot deel van de voorziene uitbreiding eind 2005 operationeel zal zijn.”

In de brief beschrijft de minister de activiteiten van de NSO als volgt: “Deze organisatie gaat de verwerving van alle verbindingsinlichtingen voor de AIVD en voor de MIVD ondersteunen. Dit betreft de interceptie van niet-kabelgebonden telecommunicatie te weten satellietcommunicatie en hoogfrequent radioverkeer. Ook zal de organisatie de bijbehorende signaal-en trafficanalyse leveren en wordt er crypto-onderzoek uitgevoerd. De analyse van het geïntercepteerde materiaal blijft bij de onderscheiden diensten.”

Omwonenden in Burum zijn uitgenodigd voor een informatieavond op maandag 7 februari op het gemeentehuis van Kollumerland. Pers is op de bijeenkomst niet welkom. NSO projectleider kolonel van Nassau zal vragen van de bewoners beantwoorden.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.