Brein financiert zaak bij Hoge Raad tegen Lycos

Overheid wil megacontract met Microsoft

Kamer wil opheldering, providers tegen bewaarplicht

De Rijksoverheid en een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, willen een megacontract met Microsoft sluiten ter waarde van 147 miljoen euro. Volgens de Automatiseringsgids gaat het om een contract voor 245.000 werkplekken voor de duur van 5 jaar. De ambtelijke top van de ministeries zou op 16 december een knoop moeten doorhakken. De ministeries zijn het echter nog niet eens over het contract omdat het een afnameverplichting betreft waarbij ook betaald wordt voor tussentijdse upgrades. Niet alle ministeries hebben behoefte aan dergelijke upgrades.

Het nieuws over het contract is opmerkelijk omdat de Tweede Kamer in 2002 met grote meerderheid een motie van Vendrik (GroenLinks) aannam waarin de regering gevraagd wordt zich in te zetten tegen monopolies in de softwaremarkt, ervoor te zorgen dat in 2006 alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden voldoet en “actief de verspreiding en ontwikkeling van software met een open broncode (open source software) in de publieke sector te stimuleren en hiervoor concrete en ambitieuze doelstellingen te formuleren”.

Het megacontract lijkt op meerdere punten in strijd met de wens van de Kamer. De Kamerleden Gerkens (SP), van der Laan en Bakker (D66), Vendrik (Groen Links) en van Dam (PvdA) hebben daarom vragen gesteld aan drie betrokken ministers. De leden willen weten of de vereiste Europese aanbestedingsprocedure is gevolgd. Bovendien vragen zij de ministers: “Bent u van mening dat de afhankelijkheid van één leverancier voor de gehele overheid een goede zaak is?” Tot slot willen de leden weten hoe het contract te rijmen is met de aangenomen motie uit 2002. Omdat de beslissing over het contract op 16 december lijkt te worden genomen, willen de Kamerleden voor die tijd opheldering.

Het nieuws over het contract verbaast ook leden van de gemeenteraad van Amsterdam. Deze gemeente is al langere tijd actief met het gebruik van open source software. Raadslid Marres (PvdA) gaat de verantwoordelijke wethouder om opheldering vragen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.