Demonstratie tegen software-patenten

Privacybescherming nog steeds zondebok in publiek debat

Eerste Kamer behandelt identificatieplicht

Het College bescherming persoonsgegevens spreekt in haar jaarverslag over 2003 zorgen uit over de rol van privacybescherming in het publiek debat.

“In het publieke debat klinkt aanhoudend de roep om meer controlemaatregelen. Nuchtere afweging en realistische taxatie van het effect van voorgestelde maatregelen lijken te bezwijken onder de reĆ«le dreiging van terroristische aanslagen en de last van ernstige criminaliteit. De symboliek van voorstellen is echter vaak vele malen groter dan de effectiviteit ervan. Steeds verder gaande controlemaatregelen zullen echter niet zonder meer leiden tot vergroting van de veiligheid van de burger, terwijl de maatschappelijke kosten voor overheid en burgers hoog zijn. Een doorslaande zorg om veiligheid zal op den duur de vrijheid van de burger aantasten.”

Vooral uitspraken van politiemensen waarin privacybescherming wordt neergezet als bescherming van criminelen, zijn bij het CBP in het verkeerde keelgat geschoten. Korpschef Welten die privacy de ‘schuilplaats voor het kwaad’ noemde, spant daarbij de kroon.

In 2003 hield het CBP zich bezig met medische gegevens, cameratoezicht door de gemeenten, uitvoering van de bijstand, gegevensuitwisseling over veelplegers, toezicht en controle op politieregisters en de invoering van het burgerservicenummer. Het CBP is positief over het feit dat er steeds meer instanties, bedrijven en sectoren zijn die investeren in zelfregulering voor de bescherming van persoonsgegevens. Niet alle inzet was echter even succesvol. Minister Donner heeft de aanbevelingen van het CBP om een eind te maken aan de systematische inbreuk op het beroepsgeheim van advocaten bij het tappen van telefoonverkeer door politie en justitie niet overgenomen.

Voor 2004 kondigt het CBP onder andere een onderzoek aan naar de tapkamers van de politie en het opstellen van vuistregels voor cameratoezicht door gemeenten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.