EZ-rapport: auteursrecht geen belemmering voor innovatie

Tweederde Nederlandse bedrijven leest e-mail

Donnerabilia

In Nederland leest tweederde van de bedrijven de e-mail van werknemers. Daarmee behoren Nederlandse werkgevers tot de top van Europa.

In 66% van de Nederlandse bedrijven wordt de e-mail van werknemers in de gaten gehouden. Alleen in Spanje (77%), Frankrijk (71%) en Polen (67%) is dit percentage hoger. In Denemarken en Zweden wordt de minste e-mail gelezen, slecht 30% van de bedrijven kijkt daar mee. Instant messaging wordt door 31% van de Nederlandse bedrijven gecontroleerd.

Veel bedrijven slaan de berichten ook op. E-mail wordt door 53% van de Nederlandse bedrijven systematisch bewaard. In 22% van de gevallen zelfs langer dan 3 jaar. In 18% van de bedrijven worden ook instant messaging berichten bewaard.

De cijfers staan in een onderzoek in opdracht van Hitachi. Volgens de onderzoekers zijn de hoge cijfers onder andere het gevolg van een internationale tendens om bedrijven een wettelijke verantwoordingsplicht op te leggen, waarbij ze communicatie van werknemers moeten kunnen overleggen aan rechtbanken en toezichthouders. Vooral in de financiƫle sector leidt dit tot het vastleggen van communicatie van werknemers.

In veel bedrijven wordt al 40% van de data opslagcapaciteit besteed aan e-mail berichten en attachments.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.