Nederlandse rechters verbieden buitenlandse goksites

Nederlandse NSA in oprichting

Aftapcijfers blijven geheim

De Algemene- en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) zijn gezamenlijk bezig met de oprichting van een Nationale SIGINT Organisatie (NSO). Dit blijkt uit een vacature op de website van de AIVD:

“SIGINT Coördinator (v/m). Naar aanleiding van de gebeurtenissen op 11 september 2001 is besloten tot een substantiële uitbreiding van de satellietinterceptiecapaciteit ten behoeve van terreurbestrijding voor de Algemene- en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD). In dit kader lever je een bijdrage aan de totstandkoming van de NSO (Nationale SIGINT Organisatie) en zorg je voor de verankering van het inlichtingenmiddel SIGINT (SIGnal INTelligence) binnen het operationele proces van de AIVD. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de verdere opbouw en dagelijkse aansturing van het SIGINT-team.”

SIGINT staat voor Signals Intelligence, het onderscheppen en analyseren van berichten verkeer en radio signalen. Veel landen hebben voor het afluisteren een aparte inlichtingenorganisatie, in de VS is dat de NSA en in Engeland GCHQ. In Nederland heeft de militaire inlichtingendienst voor het onderscheppen van satellietcommunicatie twee schotels in Zoutkamp. De opgevangen informatie wordt geanalyseerd door het Strategisch Verbindingsinlichtingen Centrum (SVIC) op de marinebasis Kattenburg in Amsterdam. Het Satelliet Grondstation in Zoutkamp richt zich op internationale telefoongesprekken die lopen via de commerciële Intelsat satellieten.

De aankondiging van een speciale Nederlandse SIGINT organisatie is in bedekte termen te vinden in het Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid. In actiepunt 18 is sprake van: “uitbreiding satelliet interceptiecapaciteit ten behoeve van terreurbestrijding. MIVD en AIVD werken aan een plan voor de efficiënte besteding van de gereserveerde gelden met als uitgangspunt de wens om te komen tot een gezamenlijke interceptiedienst.”

In het actieplan wordt in de periode 2002 – 2005 een extra 70 miljoen euro gereserveerd voor de uitbreidingen. Er is verder vrijwel niets bekend over de NSO. Over de interne organisatie en de politieke verantwoordelijkheid heeft de minister de kamer nog niet geïnformeerd. Ook is niets bekend over samenwerking met buitenlandse diensten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.