Vacature: We zijn op zoek naar een beproefde en betrokken directeur. Iemand die een enthousiast voorvechter kan zijn voor internetvrijheid en een heldere visie heeft op het gebied van digitale grondrechten en de rol daarvan in de samenleving. Je kunt de positie en koers van de organisatie daarin verder ontwikkelen. Je bent een toegankelijke en coachende leider voor onze zelfstandig werkende teamleden.

Je bent het boegbeeld van Bits of Freedom. Je vertegenwoordigt de organisatie in externe contacten met bijvoorbeeld fondsen en andere stakeholders. Je weet vertrouwen te winnen en draagvlak te creëren binnen en buiten de organisatie. Het lukt je een breed netwerk aan te spreken en te motiveren. Waar nodig zoek je de scherpte in het publieke debat en ben je agenderend op onderwerpen die naar de opvatting van Bits of Freedom aandacht of actie behoeven. Je bent niet bang om het conflict aan te gaan als het gaat over pijnlijke of lastige onderwerpen.

De inkomsten van Bits of Freedom bestaan voornamelijk uit bijdragen van fondsen en donaties van particulieren en bedrijven. Wij zoeken een ondernemende, innovatieve directeur met het zakelijk inzicht, de visie en de vaardigheden om voor de organisatie een solide financiële positie te verwerven. Je hebt ideeën over het vergroten van onze inkomsten op een manier waarop het eigenzinnige/onafhankelijke karakter van de organisatie behouden blijft.

Je hebt hart voor HR. Je hebt aandacht voor de medewerker als mens en zorgt voor een prettig werkklimaat. Je bent proactief in het bespreekbaar maken van bijvoorbeeld werkomstandigheden en werkdruk. Je weet een goede werksfeer te creëren en bent uitnodigend en toegankelijk.

Wat Bits of Freedom doet is belangrijk

We willen dat jouw privécommunicatie echt privé kan blijven, dat je de regie hebt over je data en profiel, dat je de baas blijft over je eigen apparaten en dat er een vrij en open internet is met toegang voor iedereen.

Met lobbywerk, campagnes, empowerment en zo af en toe een rechtszaak proberen we slecht overheidsbeleid en slecht gedrag van bedrijven tegen te houden en goed beleid en goed gedrag te stimuleren.

“Die lui staan aan de goede kant. Ze helpen onze persvrijheid bewaken.”

Sheila Sitalsing over Bits of Freedom

Onze thema's zijn elke dag wereldnieuws. Facebook wordt gebruikt om verkiezingen te manipuleren en Apple probeert haar iPhone ook voor de FBI veilig te houden. Overal laait de discussie op over wat er wel en niet online gezet mag worden. Op basis van onze onafhankelijke juridische en technische, expertise bepalen we positie en helpen we het debat verder. Netneutraliteit in Europa is voor een groot deel aan ons te danken, Nederlandse bedrijven zijn dankzij ons transparanter geworden over hoe ze met data omgaan en wij mobiliseren keer op keer het verzet tegen een overheid die al surveillerend steeds dichter bij komt. Heel Nederland ging naar de stembus over de Sleepwet en wij waren één van de partijen die zorgden voor een meerderheid die 'Nee' stemde.

Dit ga je doen

 • Visie en strategie ontwikkelen en op basis hiervan beleidslijnen en projectplannen vormgeven.
 • Leiding geven, het personeelsbeleid vormgeven, en interne werkprocessen aansturen in klein teamverband.
 • Zorgen voor een (blijvende) solide financiële positie door het uitbouwen en vernieuwen van de inkomstenbronnen.
 • Bits of Freedom vertegenwoordigen in binnen- en buitenland.
 • Contact onderhouden met het bestuur.
 • Samen met het bestuur van Bits of Freedom zorgen voor de (financiële) planning en verslaglegging.
Previous
 • De mobiele wasstraat
 • De Big Brother Awards
 • Privacy Café
 • Neske Beks op de Big Brother Awards
 • Publiek in de Stadsschouwburg, Big Brother Awards 2015 (vormgeving: Since Today)
 • De sleepnet livestream
 • Onze podcastserie: Insert User
 • Chaos Computer Congress
 • Bevrijd je telefoon
 • 12 uur livestreamen vanuit een hotelkamer
 • Bevrijdingsfestival
Next

En hier nog even de dingen op een rijtje waarvan we denken dat het handig is als jij je erin herkent

We denken dat de volgende eigenschappen goed zouden passen:

 • Je bent in staat de onderwerpen en opvattingen waar Bits of Freedom voor staat helder voor het voetlicht te brengen en te plaatsen in een bredere maatschappelijke context.
 • Je hebt uitstekende schriftelijke en communicatieve vaardigheden in zowel Nederlands als Engels.
 • Je hebt een praktische affiniteit met technologie en met vrije software.
 • Je bent in staat snel te kunnen inspelen op actualiteiten en je bent stressbestendig.
 • Je stelt hoge eisen aan kwaliteit en professionaliteit.
 • Je bent flexibel en hebt een hands-onmentaliteit.
 • Je hebt een inclusieve opstelling en vindt diversiteit belangrijk.
 • Bits of Freedom staat voor de digitale rechten van iedereen. Omdat we het belangrijk vinden dat onze organisatie de maatschappij weerspiegelt, gaat bij gelijke geschiktheid de voorkeur naar een kandidaat die de diversiteit van de teamsamenstelling bevordert.
 • Je bent 40 uur per week beschikbaar.

Bij ons werken

We zijn een idealistisch, klein en jong team dat hard werkt om het internet in Nederland vrij te houden. Samen willen we de meest professionele ngo van Nederland zijn (en dus niet stoffig en suf). Je collega's zijn ontwerpers, juristen, techneuten, een literatuurwetenschapper, een historicus, een theatermaker, een schrijver van romans en een filosoof. We zijn een platte organisatie met weinig hiërarchie en veel ruimte voor eigen initiatief. Er wordt verwacht dat je zelfstandig je doelstellingen bepaalt en een eigen planning maakt.

Ons kantoor zit op één van de meest charmante plekken van de stad: het Prinseneiland. Het is midden in het centrum (je kunt vanaf Amsterdam CS komen lopen) en toch is het er heel erg rustig. Tegenover ons zit een meubelmaker en om de hoek een yogaschool. We lunchen elke dag samen, zodra het warm genoeg is buiten in ons eigen mini-tuintje.

“De mooiste dagen zijn die waar we met zijn allen keihard werken aan meer vrijheid, bijvoorbeeld bij de Big Brother Awards.”

Inge Wannet (werkt sinds begin 2015 bij Bits of Freedom)

We willen dat je alles hebt om je werk goed te kunnen doen. Dat betekent dat je een eigen vaste werkplek krijgt en een eigen laptop waarmee je kunt werken vanaf waar het je uitkomt. Reiskosten naar Amsterdam vergoeden we uiteraard ook.

Je werktijden zijn flexibel. Begin je graag heel vroeg dan is dat prima, maar als je liever eerst gaat sporten of de kinderen naar school moet brengen, dan is dat uiteraard ook geen probleem. Verder bepaal je uiteraard zelf wanneer je op vakantie gaat en kun je op de officiële feestdagen doorwerken om op andere dagen juist vrij te kunnen zijn. We gebruiken de salarisschalen van de Rijksoverheid om je salaris te bepalen. Je wordt, afhankelijk van je ervaring, ingeschaald op een trede binnen schaal 12.

Bij Bits of Freedom word je onderdeel van een groot netwerk. Honderden experts en vrijwilligers zetten zich regelmatig voor ons in. We hebben goede banden met kennisinstellingen zoals het Instituut voor Informatie Recht van de UvA en het Rathenau Instituut en creatieve organisaties werken graag voor en met ons. KesselsKramer maakte voor ons een campagne en Van Lennep ontwierp onze website. We spelen een belangrijke rol binnen EDRi, het Europese netwerk van digitale burgerrechtenorganisaties.

Je wilt onze nieuwe directeur worden? Leuk!

Je kunt je sollicitatie vóór maandag 25 maart sturen naar nieuwedirecteur@bitsoffreedom.nl (of versleuteld naar hans@bitsoffreedom.nl, zie hier de sleutel).

We zijn geïnteresseerd in je CV en in jouw antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom jij en waarom nu in jouw carrière?
 • Wat is jouw visie op de positie van Bits of Freedom in het maatschappelijk veld, wat zijn de uitdagingen en kansen?
 • Wat is jouw visie op de zakelijke/financiële aspecten van de positie: welke ervaring heb je, welke mogelijkheden zie je ten aanzien van de financiële positie van Bits of Freedom?
 • Wat zijn jouw ideeën over leiderschap en wat is jouw leiderschapsstijl?

Referenties zijn (nog) niet nodig.

Als je nog vragen hebt over de vacature of werken bij Bits of Freedom dan kun je contact opnemen met de huidige directeur Hans de Zwart (+31 6 2185 6845, hans@bitsoffreedom.nl) of met Lonneke van der Velden, voorzitter van het bestuur (mail haar via lonneke@bitsoffreedom.nl voor een belafspraak).

Wat 'huiswerk' over Bits of Freedom

Meer weten over ons werk en waarom we het zo belangrijk vinden? Check:

Vier mensen rondom een set computers

Onze podcast: Insert User

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.