Vacature: We zijn op zoek naar een bevlogen bewegingbouwer. Iemand die de grote groep mensen die zich betrokken voelt bij onze organisatie – honderden vrijwilligers en duizenden donateurs – versterkt en verder uitbouwt.

Wat Bits of Freedom doet is belangrijk

Digitale technologie geeft burgers grote vrijheid, maar maakt ons ook kwetsbaar. Niet voor niets zijn onze thema's elke dag wereldnieuws. Facebook wordt gebruikt om verkiezingen te manipuleren en Apple probeert ook opsporingsdiensten uit jouw telefoon te houden. Steeds vaker worden er belangrijke beslissingen over jouw leven gemaakt op basis van data en datamodellen. Wij willen dat jij in vrijheid kunt communiceren en dat er een vrij en open internet is met toegang voor iedereen. We willen dat je controle hebt over je data, en dat je de baas blijft over je eigen apparaten.

“Die lui staan aan de goede kant. Ze helpen onze persvrijheid bewaken.”

Sheila Sitalsing over Bits of Freedom

We lobbyen, voeren campagne, empoweren mensen en af en toe stappen we naar de rechter. Daarmee proberen we slecht beleid tegen te houden en goed beleid te stimuleren. Netneutraliteit in Europa is voor een groot deel aan ons te danken en Nederlandse bedrijven zijn dankzij ons transparanter geworden over hoe ze met data omgaan. Keer op keer mobiliseren we het verzet tegen een overheid die al surveillerend steeds dichter bij komt. Heel Nederland ging naar de stembus over de Sleepwet en wij waren één van de partijen die zorgden voor een meerderheid die 'Nee' stemde.

Dit ga je doen

 • Je enthousiasmeert en activeert mensen zowel on- als offline. Je bent het eerste aanspreekpunt voor onze achterban en daarmee het sociale gezicht van de organisatie.
 • Je bent verantwoordelijk voor het uitbouwen van ons netwerk van actieve vrijwilligers in de verschillende regio's. Daarnaast zorg je ervoor dat de vaste vrijwilligersgroepen (bijvoorbeeld die van vertalers) optimaal kunnen functioneren. Je denkt na over hoe onze vrijwilligers zich blijvend bij ons kunnen ontwikkelen en zich gewaardeerd voelen.
 • Je bent verantwoordelijk voor het organiseren van een aantal van onze publieksgerichte evenementen: zo ben je de projectleider van de Big Brother Awards en organiseer je jaarlijkse bijeenkomsten voor onze vrijwilligers en onze bedrijfsdonateurs.
 • Je werkt veel samen met de rest van het team en dan met name met de campaigner en communicatiestrateeg, bijvoorbeeld op het gebied van donateursstrategie en publiekscampagnes.
Previous
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2018 De Rode Hoed, Amsterdam Foto: Jeroen Mooijman
 • Privacy Café in Zoetermeer. Foto door Bart Noordervliet.
 • David Korteweg bij Jinek.
 • Vrijheid EXPOsed op de Culturele Zondag Utrecht
 • Elten Kiene. Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2018 De Rode Hoed, Amsterdam Foto: Jeroen Mooijman
 • Bevrijdingsfestival
 • Vrijwilligers op het Bevrijdingsfestival
 • Big Brother Awards 2016 @ DWDD
 • De sleepnet livestream
 • Onze podcastserie: Insert User
 • 12 uur livestreamen vanuit een hotelkamer
 • Big Brother Awards 2015, foto door Jan Terpstra.
Next

En hier nog even de dingen op een rijtje waarvan we denken dat het handig is als jij je erin herkent

 • Je hebt veel empathisch vermogen en bent in staat om bruggen te slaan tussen mensen en organisaties met verschillende achtergronden en met verschillende perspectieven op het internet.
 • Je bent creatief, initiatiefrijk en flexibel.
 • Je bent georganiseerd en hebt goede productieskills.
 • Je schrijft en spreekt foutloos Nederlands.
 • Je houdt van het internet en snapt online cultuur.
 • Je bent minstens 32 uur per week beschikbaar.

Ons werk gaat heel Nederland aan. Omdat we het belangrijk vinden dat onze teamsamenstelling de diversiteit van de maatschappij weerspiegelt, gaat bij gelijke geschiktheid de voorkeur naar een vrouw en/of naar kandidaten met een ‘niet-Westerse’ culturele achtergrond.

Bij ons werken

We zijn een klein, idealistisch team dat hard werkt om het internet in Nederland vrij te houden. Je werkt met juristen en techneuten, maar ook met een literatuurwetenschapper, een theatermaker, een historicus en een filosoof. We zijn een professionele, platte organisatie met weinig hiërarchie en veel ruimte voor eigen initiatief. Er wordt verwacht dat je zelfstandig je doelstellingen bepaalt en een eigen planning maakt.

Ons kantoor zit op één van de meest charmante plekken van Amsterdam: het Prinseneiland. Het is midden in het centrum (je kunt vanaf CS komen lopen) en toch is het er heel erg rustig. Tegenover ons zit een meubelmaker en om de hoek een yogaschool. We lunchen elke dag samen, zodra het warm genoeg is buiten in ons eigen mini-tuintje.

“De mooiste dagen zijn die waar we met zijn allen keihard werken aan meer vrijheid, bijvoorbeeld bij de Big Brother Awards.”

Inge Wannet (werkt sinds begin 2015 bij Bits of Freedom)

We willen dat je alles hebt om je werk goed te kunnen doen. Dat betekent dat je een eigen vaste werkplek krijgt en een eigen laptop. Reiskosten naar Amsterdam vergoeden we uiteraard ook.

Je werktijden zijn flexibel. Begin je graag heel vroeg dan is dat prima, maar als je liever eerst gaat sporten of de kinderen naar school moet brengen, dan is dat uiteraard ook geen probleem. Verder bepaal je zelf wanneer je op vakantie gaat en kun je op de officiële feestdagen doorwerken om op andere dagen juist vrij te kunnen zijn. We gebruiken de salarissschalen van de Rijksoverheid om je salaris te bepalen. Je wordt, afhankelijk van je ervaring, ingeschaald op een trede binnen schaal 10.

Bij Bits of Freedom word je onderdeel van een groot netwerk. Honderden experts en vrijwilligers zetten zich regelmatig voor ons in. We hebben goede banden met kennisinstellingen zoals het Instituut voor Informatie Recht van de UvA en het Rathenau instituut en creatieve organisaties werken graag voor en met ons. KesselsKramer maakte voor ons een campagne en Van Lennep ontwierp onze website. We spelen een belangrijke rol binnen EDRi, het Europese netwerk van digitale burgerrechtenorganisaties.

Je wilt onze bewegingbouwer worden? Leuk!

Je kunt je sollicitatie vóór maandag 30 september sturen naar hans@bitsoffreedom.nl.

We zijn geïnteresseerd in je CV en in jouw antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom wil je bij ons werken?
 • Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie?
 • Waar zou je mee beginnen bij het maken van een engagement-strategie?
 • Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Referenties zijn nog niet nodig.

Als je nog vragen hebt over de vacature of werken bij Bits of Freedom dan kun je contact opnemen met Hans de Zwart (+31 6 2185 6845, hans@bitsoffreedom.nl) of Esther Crabbendam (+31 6 2307 2571, esther@bitsoffreedom.nl).

Wat 'huiswerk' over Bits of Freedom

Meer weten over ons werk? Check:

Vier mensen rondom een set computers

Onze podcast: Insert User

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.