Op 29 oktober was het internet jarig. Op deze dag in 1969 werd voor het eerst een bericht van de ene naar de andere computer verzonden. Wij grepen deze verjaardag aan om jullie steun te vragen.

In het vijftigste jaar van het bestaan van het internet is de strijd voor onze online vrijheid en privacy namelijk harder nodig dan ooit. Want inmiddels is duidelijk dat het internet bij zowel de staat als de markt niet altijd in goede handen is.

Bits of Freedom is een burgerbeweging die strijdt voor bescherming van privacy en internetvrijheid. Wij bestaan dankzij de steun van het publiek. Daarom vragen we op de verjaardag van het internet om donaties, zodat wij ons kunnen blijven inzetten tegen de datahonger van overheden, glurende instanties en bedrijven die ons als melkkoeien zien.

We zoeken vandaag nog donateurs!

Waarom jij onze supporter moet worden

Bits of Freedom is een burgerbeweging die zich inzet voor jouw internetvrijheid en privacy. Het internet biedt ons namelijk geweldige mogelijkheden, maar heeft ook schaduwkanten. Want naast de grote vrijheid die digitale technologieën ons brengen, kennen we de neiging van overheden en bedrijven om steeds meer controle over burgers en consumenten uit te oefenen.

Bits of Freedom volgt politiek Den Haag en Brussel op de voet, geeft advies en verheft haar stem als het de verkeerde kant op gaat. Toen de beruchte Sleepwet dreigde te worden ingevoerd, organiseerde Bits of Freedom met bondgenoten de referendumcampagne en pleitte het voor een betere wet. Het referendum werd gewonnen – maar helaas genegeerd. De Sleepwet is, met minimale wijzigingen, alsnog ingevoerdLees hier ons dossier over de Sleepwet. We bekijken momenteel of we via de rechter nog veranderingen kunnen afdwingen. Ook gaan we naar de rechter om de netneutraliteitLees hier ons dossier over netneutraliteit overeind te houden. En we blijven ons verzetten tegen het uitwisselen van onbekeken gegevens met buitenlandse geheime diensten.

We pakken grote dataverzamelaars aan. Internetgebruikers moeten niet worden behandeld als melkkoeien en verhandelbare profielen. We lanceerden My Data Done RightCheck My Data Done Right, een tool waarmee je bij bedrijven en instellingen kan opvragen welke gegevens zij over je hebben, wat zij ermee doen en met wie zij die delen. Ook kan je overdracht of vernietiging van de gegevens eisen.

We wijzen op de problematisch macht van grote platforms.
Bedrijven als Facebook, Google en Amazon zijn te groot en hebben geen serieuze concurrentie. Hun positie en verdienmodellen leiden tot censuur, ongeremde verspreiding van fake news en vaak manipulatie. Wij vergroten het bewustzijn onder gebruikers en ontwikkelen tools om je meer grip te geven op je eigen online leven.

We organiseren de Big Brother Awards en Vrijheid EXPOsed. Bij de BBA’sLees meer over de Big Brother Awards zetten zowel publiek als experts iemand in de schijnwerpers die zijn of haar best heeft gedaan om onze internetvrijheid te beknotten of onze privacy te schenden. Het levert niet alleen een leuke gala-avond op, maar vooral veel aandacht voor praktijken die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen. Het is vooral ook een aanmoedigingsprijs voor de winaars om hun leven te beteren. Vrijheid EXPOsedLees meer over VrijheidEXPOsed is een pop-up expositie die op alle Bevrijdingsfestivals te zien is. Hiermee maken we op 5 mei duidelijk hoe belangrijk onze internetvrijheid inmiddels is.

We leggen uit in de media hoe het zit, bijvoorbeeld met de risico’s die consumenten lopen met de opkomst van The Internet of Things. Wat als inbrekers op afstand kunnen zien wanneer je wel of niet thuis bent? Of wat het betekent als Youtube gaat censureren op basis van ongegronde klachten. Dit overkwam bijvoorbeeld Women on wavesEn wat er mis kan gaan als alle gegevens over burgers online op één plek terug te vinden zijn. En via onze eigen (social) media en nieuwsbrieven houden we je natuurlijk nog uitgebreider van alles op de hoogte.

We geven je tools hebt om je privacy te beschermen. Je kunt zelf al aardig wat doen om je privacy en veiligheid beter te beschermen. Op onze site vind je een Internetvrijheid ToolboxGa naar onze Toolbox met alle info over veilige browsers, wachtwoorden, beveiligde verbindingen en nog veel meer.

Previous
  • Utrecht
  • Publiek in de Stadsschouwburg, Big Brother Awards 2015 (vormgeving: Since Today)
Next

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.