Amnesty International Nederland, Open State Foundation, Waag en Bits of Freedom organiseren hét verkiezingsdebat over digitalisering. Onder leiding van debatleider Aldith Hunkar gaan kandidaat-kamerleden van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD met elkaar in gesprek. Live vanuit Studio Westhaven en jij kan het terugkijken!

Kijk hier het digitaliseringsdebat terug!

 

De video is ook te downloadenDownload de video hier onder een CC BY-NC-SA 4.0 licentieLees hier meer over de licentie

Over het debat

Datalekken, corona apps, politie-drones. Uit de hand gelopen fraudebestrijding en de (politieke) macht van socialemediaplatforms. Er viel in 2020 genoeg te beleven op het gebied van digitalisering. Dat is ook niet gek, want de rol van technologie in onze samenleving is enorm. Toch lijken we er nog slecht op voorbereid. Tijdens dit verkiezingsdebat voelen we de partijen aan de tand. Hoe kijken zij aan tegen het gebruik van zelflerende algoritmes door de overheid? Welke kansen zien ze? Zijn ze klaar om "big tech" met wet- en regelgeving te beteugelen? En waar liggen voor hen de grenzen van digitale surveillance?

De kandidaten

D66 – Lisa van Ginneken #22

Als eerste transgender Tweede Kamerlid wil Van Ginneken werken aan een inclusieve samenleving. Daarnaast maakt ze zich zorgen over digitalisering. De datamacht van techbedrijven en overheden moet beheerst worden, digitale besluitvorming onbevooroordeeld, transparant en controleerbaar zijn en de samenleving moet weerbaar worden tegen digitale kwetsbaarheden en oneigenlijke beïnvloeding.

 

 

Twitter

PvdA – Barbara Kathmann #7

Na zeven jaar in de lokale politiek, Kathmann was raadslid, fractievoorzitter en wethouder in Rotterdam, wil ze de stap naar Den Haag maken. De coronacrisis heeft pijnlijk blootgelegd dat het huidige systeem op is. De mensen die we het hardst nodig hebben als samenleving worden matig beloond of, net als onze planeet, uitgebuit. Het roer moet om.

 

 

Twitter

GroenLinks - Andrew Harijgens #13

Andrew Harijgens is een echte Brabander met Afrikaanse roots. Andrew was fractievoorzitter van Groenlinks in Bergen op Zoom en daarna wethouder Duurzaamheid en Sociaal Domein. Daarnaast werkte Andrew bij de Arbeidsvoorziening (een voorganger van UWV WERK) voordat hij overstapte naar de ICT-sector als senior accountmanager voor gemeenten.

 

 

Twitter

SP – Tiers Bakker #22

Tiers Bakker is 7 jaar gemeenteraadslid in Amsterdam. Hij werkte ook in het managementteam van De Groene Amsterdammer, was docent filosofie en stafmedewerker bij de UvA, en werkt nu op het fractiebureau van de landelijke SP als medewerker financiële markten, ECB en de euro.

 

 

Twitter

CDA - Chris van Dam #47

Chris van Dam is lid van de Tweede Kamer namens het CDA. Hij was plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Den Haag en Amsterdam. Daarvoor was hij manager bij de politie in de regio Haaglanden. Chris van Dam heeft politie, openbaar ministerie, rechtspraak, grensbewaking, rechtsbijstand, rampenbestrijding en grotestedenbeleid in zijn portefeuille in de Tweede Kamer. Van Dam gaf ook leiding aan de parlementaire onderzoekscommissie in de Toeslagenaffaire.

 

 

Twitter

VVD - Queeny Rajkowski #13

Rajkowski was gemeenteraadslid voor de Utrechtse VVD waar ze zich bezig hield met emancipatie en discriminatie, werken en gezin, veiligheid en digitalisering en een steuntje in de rug voor wie het nodig heeft. Ze werkt bij Valtech, een global digital agency, als 'head of learning and development'.

 

 

Twitter

Georganiseerd door:

Amnesty International Nederland

Amnesty heeft vier punten geformuleerd die onmisbaar zijn om langdurig de vruchten te plukken van AI en de besluiten die algoritmes nemen zonder de mensenrechten te schenden. Daarom moet er een bindende mensenrechtentoets zijn, een algoritmewaakhond, transparantie en geen zelflerende algoritme in de uitvoering van overheidstaken die een individu raken.

 

 

Lees verder op amnesty.nl

Open State Foundation

OSF werkt aan het ontsluiten van informatie van publieke instellingen als open data, en het bevorderen van hergebruik van die data door burgers, journalisten, maatschappelijke organisaties, kunstenaars, wetenschappers, ambtenaren, beleidsmakers en volksvertegenwoordigers.

 

 

Lees verder op openstate.eu

Waag

Waag opereert als onderzoeksinstelling al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën vanuit de waarden open, fair & inclusive.

 

 

Lees verder op waag.org

Bits of Freedom

Het internet kan bijdragen aan een open en vrije samenleving. Het kan een krachtig instrument zijn in de strijd voor gelijke kansen en rechten. Het kan kennis en cultuur dichterbij brengen, en meedoen aan het publieke leven veel toegankelijker maken. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Om deze potentie te benutten, zijn twee zaken essentieel: communicatievrijheid en privacy.

 

 

Bekijk het werk van Bits of Freedom

Met ondersteuning van:

Stichting Democratie en Media investeert in onafhankelijke, kritische media en in een sterke, integere democratische rechtstaat.

 

 

Lees verder op stdem.org

SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen. Het fonds investeert in projecten met lef en maatschappelijke meerwaarde, die bijdragen aan een sterker internet, empowerment van de gebruiker of die het internet op een vernieuwende manier inzetten.

 

 

Lees verder op sidnfonds.nl

Engage! TV is expert op het gebied van livestreaming van fysieke evenementen, virtuele conferenties en webinars. Vanuit hun eigen Studio Westhaven verzorgen ze de opnames en uitzending van talkshows en andere evenementen. Zoals verkiezingsdebatten.

 

 

Lees verder op Engagetv.com

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.