Vacature: We zijn op zoek naar een ervaren en zelfstandige jurist. Iemand met hart voor internetvrijheid en een sterk profiel op het gebied van digitale grondrechten.

Je bent geïnteresseerd in de impact van technologie op onze maatschappij en je wilt complexe materie precies doorgronden. Je hebt gevoel voor het politieke en juridische krachtenveld en weet beleidsmakers goed te informeren over onze standpunten. Je maakt je werk graag inzichtelijk, kunt zelfstandig werken en je bent flexibel. Jouw juridische scherpte, creatieve denken en sociale betrokkenheid zullen het succes van Bits of Freedom verder vergroten.

Wat Bits of Freedom doet is belangrijk

We willen dat jouw privécommunicatie echt privé kan blijven, dat je de regie hebt over je data en profiel, dat je de baas blijft over je eigen apparaten en dat er een vrij en open internet is met toegang voor iedereen.

Met lobbywerk, campagnes, empowerment en zo af en toe een rechtszaak proberen we slecht overheidsbeleid en slecht gedrag van bedrijven tegen te houden en goed beleid en gedrag te stimuleren.

“Die lui staan aan de goede kant. Ze helpen onze persvrijheid bewaken.”

Sheila Sitalsing over Bits of Freedom

Onze thema's zijn elke dag wereldnieuws. Facebook wordt gebruikt om verkiezingen te manipuleren en Apple probeert haar iPhone ook voor de FBI veilig te houden. Overal laait de discussie op wat er wel en niet online gezet mag worden. Op basis van onze onafhankelijke juridische en technische expertise bepalen we positie en helpen we het debat verder. Netneutraliteit in Europa is voor een groot deel aan ons te danken, Nederlandse bedrijven zijn dankzij ons transparanter geworden over hoe ze met data omgaan en wij mobiliseren keer op keer het verzet tegen een overheid die al surveillerend steeds dichter bij komt. Heel Nederland ging naar de stembus over de Sleepwet en wij waren één van de partijen die zorgden voor een meerderheid die 'Nee' stemde.

Dit ga je doen

 • Je wordt verantwoordelijk voor één of meerdere dossiers. Daarin signaleer en analyseer je de relevante juridische ontwikkelingen op het gebied van internetvrijheid. Je vertaalt deze ontwikkelingen naar een strategie voor het bereiken van constructieve doelstellingen.
 • Op basis van jouw bevindingen adviseer je de politiek om zo beter beleid te bevorderen. Met het team werk je aan campagnes om een breed publiek te activeren.
 • Je werkt (vaak binnen een bredere coalitie) aan strategische procedures om onze doelstellingen te bereiken.
 • Je helpt met het vergroten van het netwerk van Bits of Freedom met relevante (academische) experts en met beleidsmakers.
Previous
 • De mobiele wasstraat
 • De Big Brother Awards
 • Privacy Café
 • Neske Beks op de Big Brother Awards
 • Publiek in de Stadsschouwburg, Big Brother Awards 2015 (vormgeving: Since Today)
 • De sleepnet livestream
 • Onze podcastserie: Insert User
 • Chaos Computer Congress
 • Bevrijd je telefoon
 • 12 uur livestreamen vanuit een hotelkamer
 • Bevrijdingsfestival
Next

En hier nog even de dingen op een rijtje waarvan we denken dat het handig is als jij je erin herkent

We denken dat de volgende eigenschappen goed zouden passen:

 • Je hebt minimaal twee jaar werkervaring binnen één of meer voor ons werk relevante rechtsgebieden zoals informatierecht, privacyrecht, consumentenrecht of strafrecht.
 • Je schrijft en spreekt foutloos Nederlands en kunt goed presenteren.
 • Je bent tussen de 32 en 40 uur per week beschikbaar.
 • Je legt makkelijk contact met mensen en houdt ervan om je netwerk uit te breiden.

Bij ons werken

We zijn een idealistisch, klein en jong team dat hard werkt om het internet in Nederland vrij te houden. Samen willen we de meest professionele ngo van Nederland zijn (en dus niet stoffig en suf). Je collega's zijn ontwerpers, juristen, techneuten, een literatuurwetenschapper, een historicus, een theatermaker en een gymleraar/filosoof. We zijn een platte organisatie met weinig hiërarchie en veel ruimte voor eigen initiatief. Er wordt verwacht dat je zelfstandig je doelstellingen bepaalt en een eigen planning maakt.

Ons kantoor zit op één van de meest charmante plekken van de stad: het Prinseneiland. Het is midden in het centrum (je kunt vanaf Amsterdam CS komen lopen) en toch is het er heel erg rustig. Tegenover ons zit een meubelmaker en om de hoek een yogaschool. We lunchen elke dag samen, zodra het warm genoeg is buiten in ons eigen mini-tuintje.

“De mooiste dagen zijn die waar we met zijn allen keihard werken aan meer vrijheid, bijvoorbeeld bij de Big Brother Awards.”

Inge Wannet (werkt sinds begin 2015 bij Bits of Freedom)

We willen dat je alles hebt om je werk goed te kunnen doen. Dat betekent dat je een eigen vaste werkplek krijgt en een eigen laptop waarmee je kunt werken vanaf waar het je uitkomt. Reiskosten naar Amsterdam vergoeden we uiteraard ook.

Je werktijden zijn flexibel. Begin je graag heel vroeg dan is dat prima, maar als je liever eerst gaat sporten of de kinderen naar school moet brengen, dan is dat uiteraard ook geen probleem. Verder bepaal je helemaal zelf wanneer je op vakantie gaat en kun je op de officiële feestdagen doorwerken om op andere dagen juist vrij te kunnen zijn. We gebruiken de salarissschalen van de Rijksoverheid om je salaris te bepalen. Je wordt, afhankelijk van je ervaring, ingeschaald op een trede binnen schaal 10.

Bij Bits of Freedom word je onderdeel van een groot netwerk. Honderden experts en vrijwilligers zetten zich regelmatig voor ons in. We hebben goede banden met kennisinstellingen zoals het Instituut voor Informatie Recht van de UvA en het Rathenau instituut en creatieve organisaties werken graag voor en met ons. KesselsKramer maakte voor ons een campagne en Van Lennep ontwierp onze website. We spelen een belangrijke rol binnen EDRi, het Europese netwerk van digitale burgerrechtenorganisaties.

Je wilt solliciteren? Leuk!

Je kunt je sollicitatie vóór maandag 24 september sturen naar hans.dezwart@bof.nl.

We zijn geïnteresseerd in je CV en in jouw antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom wil je bij ons werken?
 • Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie?
 • Op welk resultaat ga je het meest trots zijn na je eerste zes maanden als jurist bij ons?
 • Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Referenties zijn (nog) niet nodig.

Als je nog vragen hebt over de vacature of werken bij Bits of Freedom dan kun je contact opnemen met Hans de Zwart (+31 6 2185 6845, hans.dezwart@bof.nl) of Evelyn Austin (+31 6 2689 5124, evelyn.austin@bof.nl).

Wat 'huiswerk' over Bits of Freedom

Meer weten over ons werk en waarom we het zo belangrijk vinden? Check:

Vier mensen rondom een set computers

Onze podcast: Insert User

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.