Onze organisatie groeit en dat heeft gevolgen voor onze technische infrastructuur. We zijn op zoek naar een zelfstandige en sociale systeembeheerster/systeembeheerder die onze IT naar een hoger niveau tilt en zorgt dat het team lekker aan het werk kan. Reageren kan tot en met 11 april.

Hier staat Bits of Freedom voor

Digitale technologie geeft burgers grote vrijheid, maar maakt ons ook kwetsbaar. Bits of Freedom wil dat het internet wordt ingezet ten behoeve van een open en vrije samenleving. We bevorderen twee zaken die hiervoor essentieel zijn: communicatievrijheid en het recht op privacy.

Bits of Freedom beïnvloedt beleid en informeert mensen. Wanneer dat niet genoeg is, roepen we overheden en het bedrijfsleven ter verantwoording. Door campagne te voeren of door naar de rechter te stappen.

We zijn actief in Nederland en Europa en werken intensief samen. Misschien ken je ons van onze campagne voor netneutraliteit, de Big Brother Awards, het referendum over de Sleepwet, of onze campagne voor een privacyvriendelijke en veilige corona app.

“Die lui staan aan de goede kant. Ze helpen onze persvrijheid bewaken.”

Sheila Sitalsing over Bits of Freedom

Dit ga je als systeembeheerster/systeembeheerder bij ons doen

We staan wat onze technische infrastructuur betreft op een belangrijk punt. We hebben een heleboel self-hosted tools die ons dagelijkse werk ondersteunen. Verschillende projecten, op het gebied van automatisering (DebOps) en identificatiemanagement, staan in de steigers. We hosten en ontwikkelen websites en we maken het steeds makkelijker voor anderen om daaraan bij te dragen. Een deel van de tooling die we gebruiken is uit-ontwikkeld en consistent geïmplementeerd, maar een deel ook niet. We zijn daarom bezig met een structurele revisie van onze IT. De systeembeheerder die nu bij ons begint, zal daar een belangrijke rol bij spelen.

Van dag tot dag zorg jij dat je collega's snel geholpen worden wanneer ze tegen een technisch probleem aanlopen. Je zorgt dat onze systemen betrouwbaar en veilig draaien en dat onze websites bereikbaar zijn. Ook ondersteun je zo nu en dan de vrijwilligers en freelance ontwikkelaars die zich voor ons inzetten. Tot slot ben je het aanspreekpunt voor onze vaste donateurs die gebruik maken van een meekijkvrij e-mailadres.

Previous
 • Privacy Café in Zoetermeer. Foto door Bart Noordervliet.
 • Nadia Benaissa te gast bij een aflevering van Pointer over politieke microtargeting.
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2018 De Rode Hoed, Amsterdam Foto: Jeroen Mooijman
 • Elten Kiene. Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)
 • Esther Crabbendam in Nieuwsuur.
 • Big Brother Awards 2016 @ DWDD
 • Onze podcastserie: Insert User
 • Big Brother Awards 2015, foto door Jan Terpstra.
 • Evelyn Austin in Nieuwsuur.
Next

We denken dat het handig is als jij je in een groot deel van het volgende herkent

 • Je hebt goede soft skills en voelt je thuis in een platte organisatie. Je weet toegankelijk over je werk te communiceren met niet-technisch onderlegde collega's.
 • Je hebt al enige tijd zeer zelfstandig gewerkt en bent in staat grote beslissingen zelfstandig te maken. Je kunt goed prioriteren en je voelt aan hoe en wanneer je anderen moet betrekken bij je werk.
 • Je bent in staat een ontwikkelomgeving op te zetten met Git(Lab) en continuous integration.
 • Je hebt ervaring met Linux systeembeheer. Denk dan aan zaken als: Debian, Ansible (en DebOps), Nginx, Apache, Docker, Postfix, Mailman en Icinga.
 • Je schrikt niet van een beetje Python (Django) of PHP (Wordpress).
 • Het beheren van een kantoornetwerk met printers, scanners, wifi hotspot, Linux- en MacOS-laptops gaat je makkelijk af. Je bent in staat mensen te helpen met OpenPGP en hun Yubikeys.
 • Je hebt aandacht voor veiligheid en privacy en je documenteert je werk nauwkeurig.
 • Je begrijpt dat er ook een menselijke en politieke kant aan technologie zit en je houdt van het internet en vrije software.
 • Je zoekt een baan van 16 tot 24 uur per week.

Bij ons werken

We zijn een klein, idealistisch team dat hard werkt. Je collega's zijn juristen en techneuten, maar ook een literatuurwetenschapper, een theatermaker, een historicus en een filosoof. We zijn een professionele, platte organisatie met weinig hiërarchie. Dat menen we. Jij bepaalt je doelstellingen, maakt en bewaakt je planning en stuurt bij wanneer er iets anders loopt dan verwacht. Je bent de enige IT-er in de organisatie, dus je hebt de expertise en ervaring om zelfstandig beslissingen te maken die de hele organisatie aangaan.

In deze tijden werken we zoveel mogelijk thuis. We doen dat met oog voor iedereens mentale en fysieke gezondheid. Geen urenlange videocalls dus, maar we checken wel regelmatig met elkaar in. Wanneer mogelijk en veilig, doen we dat tijdens een wandeling. Ongeacht of je thuis werkt of op kantoor, dragen we bij aan een goede werkplek. Reiskosten om collega's te treffen vergoeden we uiteraard ook.

Je werktijden zijn flexibel. Begin je graag heel vroeg dan is dat prima, maar als je liever eerst gaat sporten of de kinderen naar school moet brengen, of juist baat hebt bij veel korte pauzes gedurende de dag, dan is dat allemaal geen probleem. Verder bepaal je zelf wanneer je op vakantie gaat en kun je op de officiële feestdagen doorwerken om op andere dagen juist vrij te kunnen zijn.

“Van de politieke impact die we hebben tot aan de inrichting van onze donateursadministratie of het beantwoorden van hulpverzoeken: ik ben elke dag trots op de kwaliteit van ons werk.”

Inge Wannet (werkt sinds begin 2015 bij Bits of Freedom)

Reageren op deze vacature (t/m 11 april)

Afhankelijk van je ervaring, komt je bruto maandsalaris te liggen tussen de €2.600 en €3.200 per maand bij full-time. Bits of Freedom is een Nederlandstalige organisatie en onze voorkeur gaat uit naar een kandidaat met een goed begrip van het Nederlands. Engelssprekende kandidaten worden wel aangemoedigd te solliciteren. Omdat we het belangrijk vinden dat onze teamsamenstelling de diversiteit van de maatschappij weerspiegelt, gaat bij gelijke geschiktheid de voorkeur naar een vrouw en/of naar kandidaten met een ‘niet-Westerse’ culturele achtergrond.

Jij wilt onze systeembeheerster/systeembeheerder worden? Leuk! Je kunt je sollicitatie tot uiterlijk zondag 11 april om 23:59 uur sturen naar kantoor@bitsoffreedom.nl.

Je sollicitatie bestaat uit je CV en je antwoorden op de volgende vragen:

 • Waarom wil je bij ons werken?
 • Waaruit blijkt dat jij zelfstandig en strategisch kunt werken?
 • Deze vacature betreft een part-time baan. Hoe vul jij de rest van je week?
 • Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Als je vragen hebt over de vacature of werken bij Bits of Freedom dan kun je contact opnemen met Evelyn Austin (+31 6 2689 5124, evelyn@bitsoffreedom.nl) of Rejo Zenger (+31 6 3964 2738, rejo@bitsoffreedom.nl).

Wat 'huiswerk' over Bits of Freedom

Meer weten over ons werk? Check:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.