Burgerrechtenorganisaties vragen ACTA controversieel te verklaren

Nominaties Big Brother Awards 2009 bekend

Bits of Freedom start campagne tegen datalekken

Twaalf genomineerden die afgelopen tijd het grofst de privacy hebben geschonden zijn in de running voor een Big Brother Award. De winnaars zullen bekend gemaakt worden op 5 februari tijdens een spannende awardshow in De Balie in Amsterdam. Het volledige “Juryrapport Genomineerden Big Brother Awards 2009" is hier (PDF) te lezen.

In de categorie overheid zijn genomineerd: de DNA-databank voor kinderen – een genetisch strafblad voor jeugdzondes, de Paspoortwet – een wet die elke burger bij voorbaat verdachte maakt en het CIOT – het telefoonboek van de Nederlandse opsporingsdiensten.

In de categorie bedrijven zijn genomineerd: online quizbedrijf Advance Concepts voor zijn illegale verzamelpraktijken, Albert Heijn voor zijn test met een biometrische databank voor koopjesdoeleinden en T-Mobile en Vodafone voor het onverplicht doorsluizen van smsjes naar opsporingsdiensten.

In de categorie voorstellen zijn genomineerd: het downloadverbod vanwege het controleren van het internetgebruik van een paar miljoen Nederlandse internetgebruikers, de mobiele naaktscanners van de politie omdat iedereen hiermee in zijn hemd wordt gezet en het INDECT-project – een Orwelliaans informatiesysteem voor de observatie van burgers.

In de categorie personen zijn genomineerd: minister ter Horst om haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat, minister Klink vanwege zijn selectieve gehoor als het gaat om kritiek op het EPD en korpschef Frans Heeres om de inzet van militaire spionagevliegtuigjes tegen gewone burgers.

Tijdens het Awardsgala op 5 februari worden naast de winnaars in deze categorieën ook de winnaars van de Publieksprijs en de Winston Award bekend gemaakt. Vanaf vandaag kan iedereen via www.bigbrotherawards.nl stemmen op de kandidaat die in zijn ogen de privacy het meest schendt. Aan deze persoon of instelling zal de Publieksprijs worden uitgereikt. De Winston Award is een aanmoedingsprijs voor degene die zich in positieve zin heeft ingezet voor de bescherming van privacy. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm zal de uitreiking presenteren. Speciale gasten zijn professor Vincent Icke, slachtoffer van identiteitsfraude Renate Tromp en security expert Jeroen van Beek.

Deze nominaties zijn door een deskundige jury geselecteerd uit een recordaantal inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit de publiciste Karin Spaink, Prof. dr. Bart Jacobs, Prof. dr. Nico van Eijk, Dr. Bart Schermer, Prof. dr. Valerie Frissen en journalist Bart de Koning. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt. Deze onthulling van de nominaties valt samen met Data Protection Day, de verjaardag van het Dataprotectieverdrag van de Raad van Europa uit 1981.

De Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd door Bits of Freedom in samenwerking met debatcentrum De Balie. De Big Brother Awards wordt mede mogelijk gemaakt door Brinkhof, Stichting NLnet en SURFnet.

Meer informatie: www.bigbrotherawards.nl

Het volledige “Juryrapport Genomineerden Big Brother Awards 2009? is hier (PDF) te lezen.

Contact
Ot van Daalen, ot.vandaalen@bof.nl, +31(0)654386680
Axel Arnbak, axel.arnbak@bof.nl, +31(0)624534440

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.