Nominaties Big Brother Awards 2015 geopend

Nederlanders kunnen reageren tegen voorstel sleepnet geheime diensten

Plasterk maakt nieuw sleepnet voor geheime diensten bekend

Vandaag lanceert Bits of Freedom een website waarmee iedereen in drie makkelijke stappen een mening kan geven over het voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van minister Plasterk: wiv.bof.nl. De minister wil dat de geheime diensten al onze communicatie kunnen afluisteren – of dat nu een telefoontje is, e-mails, berichten in appjes of een bezoek aan websites – en ons gedrag kunnen analyseren. Dit zou de meest vergaande bevoegdheid zijn die de diensten ooit hebben gehad. Iedereen kan tot en met 1 september 2015 een reactie op de wet insturen.

Groot sleepnet
Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil daarom dat deze bevoegdheid van tafel gaat. Ton Siedsma van Bits of Freedom: “Geheime diensten kunnen nu al iemand in de gaten houden van wie ze verwachten dat hij kwaad in de zin heeft. Maar met dit voorstel zullen ze ook heel veel onschuldige burgers tappen, mensen die nog nooit iets hebben misdaan en dat ook nooit zullen doen. We vinden het belangrijk dat zij ook kunnen reageren op dit voorstel. Met deze website helpen we ze daarmee.”

Samenwerking met buitenlandse geheime diensten
Uit de onthullingen van Edward Snowden bleek dat buitenlandse geheime diensten, zoals de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ, Nederlandse communicatie massaal in de gaten kunnen houden. Minister Plasterk beschermt Nederlanders daar ook met deze wet niet tegen, integendeel. Zo kunnen gegevens die in bulk verzameld zijn, in bulk worden overgedragen aan buitenlandse geheime diensten.

Goed toezicht
In het voorstel is het mogelijk dat de minister het oordeel van de toezichthouder, de CTIVD, naast zich neerlegt. Hij kan dan alleen nog maar door de Tweede Kamer tot de orde worden geroepen. Bits of Freedom vindt dat dergelijke besluiten niet politiek gemaakt moeten worden en vindt dat het oordeel van de CTIVD bindend moet zijn.

---
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Bij vragen, neem contact op met Daphne van der Kroft: 06-42800968 / daphne.vanderkroft@bof.nl of Ton Siedsma: 06-1338 0036 / ton.siedsma@bof.nl.
De website is te vinden via: wiv.bof.nl.
De internetconsultatie op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten staat op www.internetconsultatie.nl/wiv.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.