Doe-het-zelf

Evenementen

Big Brother Awards

Bits of Freedom organiseert met enige regelmaat activiteiten in het land. Op Bevrijdingsdag verzorgen we in samenwerking met De Correspondent en ARTIS de jaarlijkse Godwinlezing. Meestal zijn we ook op Bevrijdingsfestivals te vinden met Vrijheid EXPOsed, een interactieve expositie slash quiz over internetvrijheid. Lokale vrijwilligers zetten Privacy Cafés op, waar mensen terecht kunnen met praktische vragen rond veilig internetten en privacy online.

Vrijheid EXPOsed

Elk jaar vieren we op 5 mei dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. Dat is ook in Nederland geen vanzelfsprekendheid. Digitale technologie geeft burgers grote vrijheid, maar maakt ons ook kwetsbaar. Het is maar goed dat daar steeds meer aandacht voor is! Op 5 mei kun je op elk Bevrijdingsfestival in Nederland vrijwilligers van Bits of Freedom vinden bij de installatie Vrijheid EXPOsed. Dit is een informatiezuil en serious game in één. Spelers kunnen vijf puzzels oplossen en maken kans op een mooie prijs. In 2019 waren we een jaartje afwezig, maar in 2020 zijn we terug!

Godwin-lezing

De Godwinlezing is een initiatief van Bits of Freedom en wordt in samenwerking met ARTIS en De Correspondent georganiseerd. De naam van de lezing is een verwijzing naar de ‘wet’ van Mike Godwin, die luidt: ‘Naarmate online-discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi's of Hitler tot 1.’ Hij stelde dit niet om dergelijke vergelijkingen taboe te verklaren, zoals veel mensen lijken te denken, maar om aan te geven dat ze vaak al te gemakzuchtig worden gemaakt. Toch wordt de Wet van Godwin vaak misbruikt om toch een taboe op iedere historische vergelijking te leggen. Bits of Freedom wil dit doorbreken en nodigt elk jaar op Bevrijdingsdag een prominente spreker uit die expliciet parallellen trekt tussen actuele ontwikkelingen en het verleden.

Godwinlezing 2019 door Nani Jansen Reventlow. Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-SA 4.0)

Godwinlezing 2019 door Nani Jansen Reventlow. Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-SA 4.0)

Privacy Café

Bij het Privacy Café leer je je persoonlijke gegevens en apparaten te beveiligen. Vrijwilligers van Bits of Freedom staan je bij tijdens deze praktische sessies. We helpen jong en oud om de privacy en veiligheid van hun laptop, tablet en smartphone te verbeteren. Ook is er ruimte voor discussie over actuele privacyonderwerpen. De Privacy Cafés, die overal in Nederland gehouden kunnen worden, kondigen we aan in onze agenda.

Agenda

In onze agendaBekijk hier onze agenda zie je waar wij komende tijd actief zijn en wat er nog meer te doen is rond onze thema’s. Wil je hier iets voor aanmelden? Dan kan bij Barry.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.