Net neutrality

Bits of Freedom x Bevrijdingsdag

Grip op profilering

Op Bevrijdingsdag vragen we aandacht voor internetvrijheid.

Vrijheid EXPOsed

Op 5 mei vieren we dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. Dat is ook in Nederland geen vanzelfsprekendheid. Digitale technologie geeft burgers grote vrijheid, maar maakt ons ook kwetsbaar. Het is maar goed dat daar steeds meer aandacht voor is! Op 5 mei kun je op elk Bevrijdingsfestival in Nederland vrijwilligers van Bits of Freedom vinden bij de installatie "Vrijheid EXPOsed". Vrijheid EXPOsed is een informatiezuil en serious game in één. Spelers kunnen vijf puzzels oplossen en maken kans op een mooie prijs. In 2019 waren we een jaartje afwezig, maar in 2020 zijn we terug!

Godwin-lezing

De Godwin-lezing is een initiatief van Bits of Freedom en wordt in samenwerking met Artis en De Correspondent georganiseerd. Elk jaar is op Bevrijdingsdag een prominente spreker te gast die expliciet parallellen trekt tussen actuele ontwikkelingen en het verleden.

De naam van de lezing is een verwijzing naar de ‘wet’ van Mike Godwin, die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Wie het aandurft in discussies een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog te maken, krijgt algauw het verwijt een ‘Godwin’ te maken. De negatieve connotatie van de Godwin creëert een taboe op iedere historische vergelijking. Bits of Freedom wil dit taboe doorbreken en gelooft dat we met een oog op het verleden de discussie over staatssurveillance en privacy via historisch besef juist verder kunnen brengen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.