• Menu

0 recente resultaten

Eric Schmidt bij College Tour: de échte vragen bleven onbeantwoord

Eric Schmidt heeft tien jaar lang aan het hoofd van Google gestaan. Vorig jaar deed hij een stapje terug, maar hij is nog steeds het belangrijkste gezicht in de media. College Tour had een interview met hem. De uitzending van het programma is vanavond (1 juni). Onze mening? Een tegenvaller.

Het publiek van College Tour, dat vrijwel volledig bestaat uit studenten, mag de gast elke mogelijke vraag voorleggen. Bits of Freedom had ook een aantal vragen voorbereid. Helaas werden onze vragen niet gesteld. Maar de kritische vragen van de rest van het publiek compenseerde dat meer dan genoeg. Onderwerpen als privacy, SOPA, PIPA, CISPA, netneutraliteit: ze kwamen allemaal aan de orde. Het was mooi om te zien dat internetvrijheid zo leeft.

Zo spannend als de vragen waren, zo standaard en afgemeten waren de antwoorden. Eric Schmidt heeft duidelijk van zijn blunders van de afgelopen jaren geleerd. Zo stelde hij al een keer voor dat iedereen na zijn 18e een nieuwe naam zou moeten aanvragen. En adviseerde hij dat als je iets doet waaarvan je liever niet wilt dat anderen dat weten, je het in eerste instantie misschien al niet zou moeten doen.

Deze keer droop de mediatraining er vanaf. Zelfs presentator Twan Huys werd meerdere malen aan de kant gezet of genegeerd door Schmidt. En de baas van Google gaf geen écht antwoord op kritische vragen.

Zo was iemand uit het publiek bezorgd of Google niet te veel informatie over ons opslaat. Schmidt antwoordde dat iedereen er zelf voor kan kiezen om uit te loggen uit Google-diensten. Daarmee legt hij de verantwoordelijkheid bij de gebruiker zelf.

Maar is dat wel terecht? Google heeft een erg groot marktaandeel en het is dus niet altijd makkelijk om over te stappen. Bovendien: het is moeilijk voor gebruikers om precies de gevolgen van hun acties op internet in te schatten en hiernaar te handelen. Zo weten maar weinig mensen hoe ze een cookie moeten uitzetten. Wij hebben ook niet de beste oplossing voor dit probleem, maar keuzevrijheid is slechts een onderdeel van de oplossing en dit antwoord is te makkelijk.

Schmidt sloot af met de opmerking dat volgens hem, in tegenstelling tot anderen in de industrie, de jeugd wel degelijk veel waarde hecht aan privacy. Kijk: dáár zijn we het in ieder geval over eens.

Kijk voor het volledige interview vrijdag 1 juni om 20:25 naar College Tour op Nederland 3.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag