• Menu

0 recente resultaten

Morgen: in de krochten van het internet met ons parlement

Iedereen gebruikt het internet. Maar hoe werkt het eigenlijk? Een goed begrip van de techniek van het internet is belangrijk om de gevolgen van beleid goed in te schatten. Want sommige maatregelen werken niet, maar kosten wel geld. En sommige maatregelen werken wellicht, maar maken inbreuk op grondrechten. Op 15 mei organiseren wij daarom een workshop over de techniek van het internet – in de Tweede Kamer, voor parlementsleden en medewerkers.

In de workshop gaan promovendus Axel Arnbak en internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten in op de techniek achter het internet. Aan de orde komen vragen als: Wat zijn een IP-adres en een DNS-server precies? Is het een probleem dat 3/4e van onze internetinfrastructuur van Chinese makelij is? Wat is een botnet? En hoe werkt een DDoS-aanval?

De workshop is helaas besloten en we mogen geen opnames maken. Maar om je alvast een idee te geven:

  • Axel Arnbak bespreekt de ‘reis’ van een Facebook status-update – van je browser, via de kabels, naar de servers van Facebook, en weer terug. Hij gaat daarbij in op de verschillende manieren waarop informatie in die reis kan worden onderschept en gemanipuleerd – en welke maatregelen kunnen worden genomen om informatie te beveiligen.
  • Boris Veldhuijzen van Zanten bespreekt internetblokkades. Hij gaat in op verschillende manieren om informatie op internet te blokkeren – IP-blokkades, DNS-blokkades en URL-blokkades -, of die blokkades te handhaven zijn, en hoeveel informatie daarmee wordt geblokkeerd en gecontroleerd. Ook gaat hij in op omzeilingstechnieken zoals Tor.

Daarna is er ruim de tijd om vragen te stellen.

We hebben er veel zin in! Kamerleden hebben het natuurlijk erg druk, maar we hopen dat de leden die zich hier dagelijks mee bezig houden toch ruimte weten vrij te maken in hun agenda.

Bekijk hier alvast een voorproefje van Boris Veldhuijzen van Zanten, internet-entrepeneur:

Boris VVZ; spreker workshop “Hoe het werkt voor beleidsmakers”. from Bits of Freedom on Vimeo.

en Axel Arnbak, promovendus cybersecurity bij de Universiteit van Amsterdam:

Axel Arnbak; spreker “Hoe het internet werkt voor beleidsmakers” from Bits of Freedom on Vimeo.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag