ACM moet werk maken van handhaving netneutraliteit

We stellen graag aan je voor: Jens Thomaes

Beveiliging van onze digitale infrastructuur is om te huilen

Als er een wetsvoorstel voor een nieuwe database met gevoelige gegevens gedaan wordt, dan wil je graag weten wie er allemaal toegang hebben tot die gegevens. Maar geeft een wetsvoorstel dat inzicht ook? Onze stagiair Jens Thomaes gaat de komende twee maanden met die vraag aan de slag. We stellen hem graag aan je voor.

"De verhouding tussen recht en technologie boeide me altijd al, maar een fascinatie ontstond pas echt toen ik een half jaar geleden in de master Law & Technology aan de Universiteit van Tilburg vakken als ‘privacy and data protection’, ‘cybercrime’ en ‘internet liability and e-commerce’ ging volgen. Vanaf dat moment opende zich een wereld, waarvan het belang en de daadwerkelijke omvang mij pas écht helder werd. Het internet is een plek van verbinding, kansen en mogelijkheden, maar zit vol grote juridische en technische uitdagingen voor fundamentele burgerrechten. Ik stortte mij volledig op een beter begrip hiervan en kwam uiteindelijk bij Bits of Freedom uit. Deze organisatie is de plek bij uitstek waar ik praktische en inhoudelijke kennis kan ontwikkelen en daadwerkelijk bij kan dragen aan de verdediging van digitale burgerrechten.

Twee maanden lang ga ik onderzoek doen naar de gevolgen van de nieuwe wet die het vastleggen en bewaren van kentekens wil toestaan. Blijven deze gegevens wel enkel bestemd voor de politie in opsporingsonderzoeken of hebben andere instanties, zoals de Belastingdienst, bijzondere opsporingsdiensten en wellicht (buitenlandse) geheime diensten straks ook toegang tot deze gevoelige informatie? Aan wie en onder welke omstandigheden mogen ANPR gedeeld worden? Hoe lang mag men die bewaren en wat zijn precies de gevolgen voor de rechten van burgers?"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.