Bits of Freedom zoekt een toegewijde bewegingbouwer [vacature] — Gesloten

Wie zoeken wij? Iemand die de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland verder op kan bouwen. We hebben honderden leden op ons BitLabs platform, maar kunnen met onze huidige bezetting maar één of twee vrijwilligersprojecten tegelijkertijd draaien. Het wordt jouw taak om de groep mensen die zich verbonden voelt met onze doelstellingen te vergroten en zo divers mogelijk te maken. Door vrijwilligers te begeleiden met het draaien van projecten vergroot je de slagkracht van Bits of Freedom.

Update: Deze vacature is nu gesloten.

Het belangrijkste? Je bent gepassioneerd over onze doelstellingen — je wilt je inzetten om communicatievrijheid en privacy te verdedigen. Daarnaast volg je de technisch-maatschappelijke ontwikkelingen op de voet. Je hebt gevoel voor het politieke krachtenveld en begrijpt de cultuur rondom open technologie en het internet.

Je hebt ervaring met het enthousiasmeren van grote groepen mensen en je kunt dat ook in een online omgeving. Je draait je hand niet om voor het organiseren van een evenement en je weet hoe je projecten gefinancierd krijgt. Je hebt veel empathisch vermogen en bent in staat om bruggen te slaan tussen mensen en organisaties met verschillende achtergronden. Je hebt bovendien oog voor hoe mensen buiten onze bestaande achterban het internet ervaren en bent in staat ideeën te formuleren over hoe wij hierop in kunnen spelen. Als je een eigen netwerk meebrengt, dan is dat een pre. Omdat je ons contact bent met de beweging, is het van belang dat je uitstekend en toegankelijk kunt schrijven, goed kunt spreken en graag presenteert. Omdat je in een klein team zult werken, spreekt het voor zich dat je goed kunt samenwerken met de andere teamleden. Daarnaast is het belangrijk dat je initiatiefrijk en flexibel bent.

Wat zul je doen? Met de rest van het team vrijheid en privacy op internet verdedigen. Bits of Freedom is een kleine organisatie met grote ambities. We zetten ons in voor een open internet dat toegankelijk is voor iedereen, waar privé-communicatie privé blijft en waar iedereen informatie met elkaar kan blijven delen. We richten ons daarbij met name op de situatie in Nederland. Op Europees en internationaal niveau werken we samen met andere organisaties.

Werken voor Bits of Freedom is afwisselend. Je gaat bijvoorbeeld verschillende niveaus creëren waarop onze vrijwilligers betrokken kunnen zijn. Je bekijkt wat er nodig is om Bitlabs succesvol te maken en zorgt ervoor dat het platform verder uitgebouwd kan worden. Je bent het sociale gezicht van de organisatie. Daarnaast zul je vaak via de (social) media of op andere manieren een breed en divers publiek voorlichten over inperkingen op onze internetvrijheid en hoe die vrijheid beter kan worden beschermd. We vinden het goed als je dit op een creatieve manier kunt vormgeven. Je werkt in principe op ons kantoor in Amsterdam.

Wat bieden wij? Bits of Freedom biedt je de unieke kans om te werken bij een jonge organisatie met grote ambities, die belangrijk werk doet. Wij bieden je een inspirerende en uitdagende baan waarin jij je grenzen kunt verleggen op inhoudelijk, communicatief en operationeel vlak. We bieden je veel vrijheid om Bits of Freedom vorm te geven, ruim baan voor eigen initiatieven en veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt de kans om een hoogwaardig netwerk op te bouwen en jezelf als expert op onze thema’s te profileren. Het salaris is conform overheidsschalen. Een parttime aanstelling is bespreekbaar (minimum 32 uur per week).

Over Bits of Freedom en procedure. De stichting Bits of Freedom verdedigt digitale burgerrechten. Het bureau bestaat uit zeven mensen en staat onder leiding van Hans de Zwart. Het bestuur wordt gevormd door Joris van Hoboken (Instituut voor Informatierecht), Karianne Thomas (Novamedia), Lonneke van der Velden (Universiteit van Amsterdam) en Remmelt Vetkamp (Hogeschool Zuyd).

Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Hans de Zwart: +31 6 2185 6845, hans.dezwart@bof.nl of Rejo Zenger: +31 6 3964 2738, rejo.zenger@bof.nl. Gelieve een sollicitatiebrief met motivatie, CV en referenties te mailen aan Hans de Zwart (naar bovenstaand e-mailadres) vóór maandag 25 augustus Je hoort uiterlijk vrijdag 29 augustus of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.